Rosalí Rovira i Torredembarra

DAVID MORLÀ

Rosalí Rovira Olivé va néixer a Torredembarra el 1855 fill de Dolors Olivé Guardiola i del boter Joan Rovira Flaquer. El seu oncle Joan, germà de la seva mare, era un indià torrenc que havia fet una gran fortuna a Cuba i de la que tota la família se n’havia beneficiat. Rosalí va estudiar medicina i cirurgia a Barcelona, on es va llicenciar el 1879, i es va doctorar a la Universitat central de Madrid. Va rebre diverses distincions per la seva feina i va ostentar diferents càrrecs com el de president de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. També va tenir un notable reconeixement públic a la societat barcelonina del moment. Va pertànyer, per exemple, a la junta de l’Ateneu Barcelonès.

A banda de la seva tasca com a metge cirurgià, Rosalí Rovira també va destacar per les seves idees conservadores i per ser un gran devot de Santa Rosalia, la patrona de la seva vila nadiua. Malgrat desenvolupar la seva vida a Barcelona, el Dr. Rosalino Rovira no va trencar mai el lligam amb Torredembarra. Hi tenia casa i, quan venia, obria consulta mèdica i visitava tothom que li ho demanava de manera totalment desinteressada. De la mateixa manera també va dur a terme molts actes de beneficència com la donació de llibretes d’estalvi als més necessitats o la donació d’objectes religiosos. El 1917 l’Ajuntament torrenc el va nomenar fill predilecte de Torredembarra.

El 1929 va fer restaurar la creu de terme de la vila i va cedir uns terrenys de la seva propietat per ubicar-la. Els seus contactes amb el Vaticà van fer que l’any 1932 aconseguís una relíquia de Santa Rosalia que, 80 anys més tard, l’any 2012, els seus descendents van cedir a la parròquia de Sant Pere. Després de la guerra civil també va costejar el sant crist que actualment es conserva a l’església parroquial. Al llarg de la seva vida va signar més d’una vintena de publicacions, la majoria estudis i tractats de medicina però també va publicar diversos volums de caire històric i religiós relacionats amb Santa Rosalia. El llibre que va tenir més èxit va ser «Santa Rosalia. Virgen Palemitana» publicat el 1926 i del que se’n van imprimir fins 5 edicions, cada una amb noves aportacions. La darrera el 1940. L’èxit d’aquesta publicació va fer-li obtenir la condició d’hagiògraf de Santa Rosalia.

També va publicar dues edicions de «La cruz de término de Torredembarra» (1929). Durant uns anys per la Festa Major feia imprimir estampes de Santa Rosalia que repartia després de l’ofici del 4 de setembre. El 1935 va pagar una reedició d’una novena a Santa Rosalia. Rosalí Rovira es va casar amb la torrenca Anna Quadreny Torres el 1886 amb qui va tenir 4 fills: Núria, Maria Teresa, Fernando i Maria. El 1940 un incendi al seu pis de Barcelona va destruir per complert la seva biblioteca personal, un fet que sembla que no va poder superar. Uns mesos més tard, el gener del 1941, moria als 85 anys d’edat.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This