ACTUALITAT JOVE l Programa d’educació sexuals als instituts de Torredembarra

EVA CAÑETE HERNÁNDEZ

Durant aquest curs escolar 2023-2024 els instituts de Torredembarra (INS Ramón de la Torre i INS Torredembarra) han iniciat un projecte d’educació sexual i afectiva integral.  L’objectiu d’aquest projecte és crear espais, durant tot el curs, d’aprenentatge de les sexualitats, on poder resoldre dubtes i parlar sense tabús sobre diferents temes relacionats amb la sexualitat.

Gràcies a la iniciativa i suport de l’AFA de INS Ramón de la Torre i de l’AFA de INS Torredembarra es podran dur a terme tallers trimestrals als diferents cursos escolars. A més a més, de reunions de coordinació i seguiment amb els tutors i tutores i l’AFA, incloent un llistat de recursos per donar continuïtat als temes que s’hi treballen, facilitant material bibliogràfic, audiovisual i guies d’acompanyament a les sexualitats per a les famílies i la resta del professorat.

Jo soc l’Eva Cañete Hernández, psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella, tinc 28 anys i m’estic encarregant de dur a terme tot el projecte, amb el suport dels dos instituts.

En acabar la carrera, la meva vida professional ja va començar en projectes juvenils, fent acompanyament a joves i famílies en situació de vulnerabilitat i sensibilitzacions a instituts i espais d’oci. De seguida vaig sentir que el que és em motivava eren els temes relacionats amb les sexualitats i feminismes.

Un cop tenia suficient formació -en contínua supervisió i revisió- i seguretat, vaig emprendre el meu projecte com a terapeuta sexual i de parella. Durant la intervenció detecto que moltes de les demandes que hi arriben neixen d’una educació sexual insuficient, d’aquí que cregui i aposti en seguir creant projectes de prevenció cada cop més complerts i especialitzats.

L’objectiu d’aquest programa és entendre que la nostra sexualitat ens acompanya tota la vida i que és una dimensió més de nosaltres mateixes, que ens travessa tota l’estona. Sent sexe i sexualitat conceptes diferents.

S’hi treballen temes com l’autoconeixement, l’autoestima, el plaer, la prevenció, la comunicació, el cicle menstrual, el consentiment, la pornografia, les relaciones afectives, la violència i la diversitat sexual i de gènere, entre d’altres. La perspectiva utilitzada és la bio-psico-social, és a dir, comprenent els processos fisiològics del nostre cos que tenen a veure amb la pubertat i la resposta sexual, però també la implicació emocional, aprenent a reconèixer com ens fan sentir aquests canvis i què poden implicar les nostres emocions en la nostra vida sexual i relacional. Per últim, el factor social, és a dir, com afecta el nostre context de manera directa a com ens sentim, com som i ens comportem, per exemple, la pressió estètica, els rols de gènere, el masclisme, la LGTBIQfòbia, la cultura, etc.

Els resultats dels tallers estan sent força satisfactori i els debats que s’estan generant són molt enriquidors. Tant de bo li seguim donant continuïtat els propers cursos.

Actualment col·laboro amb l’equip sexològic online de Sonia Encinas i amb el centre CAIBS (Centre d’Atenció Integral al Benestar Sexual) de Tarragona, a més de seguir creixent amb el meu projecte personal: Eva Sexologia Feminista.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This