REPORTATGE l La catllarenca Elia Canales representarà el Baix Gaià en els Jocs Olímpics de París 2024

 

MARC PÉREZ

L’arquera del Catllar Elia Canales, de 22 anys, ha estat escollida per la Reial Federació Espanyola de Tir amb Arc (RFETA) per participar en els Jocs Olímpics de París, que tindran lloc del 26 de juliol a l’11 d’agost. D’aquesta manera, la catllarenca complirà el somni de tota una vida, i que premia l’excel·lent trajectòria dels dos darrers anys a escala internacional.

De fet, Canales ocupa una de les tres places olímpiques (equips mixts, femenina i masculina) que ella mateixa va aconseguir per l’equip espanyol juntament amb Miguel Alvariño en els Jocs Europeus de l’any passat en què es van proclamar campions de la prova mixta en la modalitat d’arc recorbat. Per contra, la plaça en la prova masculina no l’ocuparà Alvariño, sinó que ho farà Pabo Acha.

L’arquera del Club de Tir amb Arc Constantí arribarà a la cita com la cinquena classificada del rànquing mundial de la modalitat d’arc recorbat, que actualment ocupa amb 247 punts. Entre els resultats més destacats que ha assolit enguany, hi ha el subcampionat d’Europa o la medalla d’or en el Torneig d’Arc de Nimes, corresponent a les World Indoor Series.

Compaginant la universitat amb l’esport d’elit

Compaginar les exigències de l’esport d’elit amb les obligacions acadèmiques o laborals no desmereix res al camí que cal traçar per arribar a uns Jocs Olímpics com el que està a punt de completar Elia Canales. En el seu cas, cursa una carrera de Màrqueting a la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM) mentre que paral·lelament realitza els seus entrenaments al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Madrid, al qual va arribar el 2019, després de ser subcampiona en els Jocs de la Joventut de 2018.

En una entrevista al diari MARCA el passat mes de maig, la catllarenca explicava que “normalment entrenem de 8h a 13h, després parem per anar al gimnàs i a dinar, i a les 16h ens ho tornem a posar fins a les 19h o les 20 hores”. El nombre de fletxes que pot tirar durant un dia oscil·la “entre les 300 i les 400”, assegurava, la qual cosa li ha provocat que “l’arc m’hagi arribat a fer fàstic i a vegades em pregunti, per què fas això?”, reconeixia en una altra entrevista a El Mundo.

Arquera per accident

Poc s’imaginava Canales quan era una adolescent que algun dia seria una de les millors arqueres del món i que competiria en uns Jocs Olímpics. L’afició pel tir amb arc ni és hereditària ni buscada, sinó que té una història d’aquelles curioses. L’origen d’aquesta es remunta pràcticament ara fa una dècada, quan tenia 13 anys i es trobava en un casal d’estiu.

“El primer dia em vaig fer un esquinç, i el tir amb arc era una de les poques activitats que podia realitzar. El vaig provar, em va agradar, i quan vaig tornar a casa em vaig apuntar”, explicava en l’entrevista a El Mundo, després de reconèixer que amb aquella edat “no tenia traça en cap esport”.

El relleu de Berta Castells vint anys després

Curiosament, Elia Canales s’estrenarà en uns Jocs Olímpics vint anys després que ho fes una altra esportista del Baix Gaià, la llançadora de martell de Torredembarra, Berta Castells. Va ser en la cita olímpica celebrada a Atenes el 2004 en què es va quedar a 2,45 metres de classificar-se per a la final de la modalitat.

Castells aleshores tenia 20 anys acabats de fer “i el meu objectiu tampoc era arribar als Jocs Olímpics, tot i que el meu entrenador em veia amb possibilitats”, explica en declaracions al TDB Actualitat. En aquest sentit, assegura que “aleshores competia com un entreteniment i per diversió, així que m’ho vaig trobar d’aquesta manera”.

La torrenca es va quedar a les portes de disputar la final de la prova de llançament de martell, igual que li passaria després a Pequín i Londres.  Reconeix que li hauria agradat disputar-la, però “si ho miro ara amb perspectiva, valoro molt més el fet d’haver estat a tres cites olímpiques, ja que m’ho vaig guanyar sense que ningú em regalés res”, argumenta.

Igualment, Castells assegura que “els primers jocs normalment es gaudeixen poc, o com a mínim és el que em va passar a mi”. Per aquest motiu, aconsella a Canales que gaudeixi de l’experiència al mateix temps que busqui complir els seus objectius esportius.

Foto: Canales és la cinquena classificada del rànquing mundial de la modalitat d’arc recorbat / WORLD ARCHERY

Hemeroteca

Tweets recents

Share This