SOCIAL.CAT / AMIC – 2/2/2025
Els infants i adolescents ja a penes utilitzen les trucades de telèfon. Per això, a partir d’aquest dijous, el Departament de Drets Socials ha posat en marxa una nova plataforma digital, el Tot Ok?, que servirà per detectar i prevenir casos de violència en la infància, i que amplia la que es feia servir fins ara, el servei telefònic Infància Respon (116 111). Aquesta nova eina incorpora els dispositius més utilitzats pels menors d’edat: un canal de WhatsApp i un xat en línia. El telèfon, però, també continuarà operatiu.
Tot Ok? és un servei que operarà les 24 hores i els 365 dies de l’any, i que està pensat per respondre a les víctimes que busquen ajuda, però també a les professionals o ciutadans que necessiten informació o orientació sobre com detectar o denunciar possibles casos de violències en la infància. Es poden comunicar sospites o també situacions de violència contra infants i adolescents.
Les consultes són anònimes i les professionals que atenen el servei estan especialitzades en prevenció i detecció de situacions de risc. Davant una situació de violència, serà la DGAIA qui activarà els protocols i els equips corresponents.
Arribar a més infants i adolescents
Amb aquesta nova plataforma es vol ampliar l’abast del telèfon Infància Respon, que l’any 2024 va rebre 11.028 trucades, però només el 6,7% de les quals van ser fetes per menors d’edat. “Cal adaptar-nos a la nova realitat, i per això posem a disposició aquesta nova eina amb recursos adaptats per donar resposta a la vulneració de drets en la infància”, ha manifestat la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, durant la presentació del nou recurs. “La via telefònica ha deixat de ser una via adient perquè contactin i denunciïn les violències que poden estar patint els infants”, ha assegurat la consellera. “Volem obrir portes perquè es puguin detectar el màxim de casos possibles”, ha incidit.
Així, el web s’estructura en cinc espais segons l’edat i el perfil de l’usuari: nens i nenes; adolescents; joves, professionals i ciutadania. A banda de les vies de contacte, el web ofereix una secció de recursos, i també s’ha incorporat una plataforma de gestió de casos per donar una millor atenció i seguiment a aquests.
Segons dades d’Infància Respon —un servei que està actiu des del 1997 i que gestiona l’Associació in via—, l’any 2024 es van rebre 11.028 trucades, mentre que l’any anterior se n’havien rebut 9.264. D’aquestes darreres, de l’any 2023, un 53% de les trucades van ser fetes per professionals i un 47% per particulars. Una gran majoria de les consultes, el 93,3%, van ser fetes per persones adultes i els infants i adolescents només van posar-se en contacte amb el servei en el 6,7% de les ocasions.
Les problemàtiques que s’aborden al servei són diverses: el maltractament físic va representar, amb un 15%, el cas més freqüents que es van referir en les trucades. Abús sexual, negligència o problemes socioeconòmics i de salut a l’entorn van suposar un 14% de les trucades; els problemes psicològics i salut mental, així com el maltractament psíquic, van ocupar un 12% de les trucades.
Activar els circuits d’atenció per garantir la protecció de les víctimes
Per tipus de trucada, el 24% són casos nous i el 41,3% d’aquests es deriven a la Unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI), un equip de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència que activa els casos de risc greu o que requereixen una atenció immediata que garanteixi la protecció de la víctima. Aquest equip es coordina amb altres unitats, com centres sanitaris, Mossos d’Esquadra, centres educatius o servis socials.
Segons dades del 2021 del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, a Catalunya, més de 2.800 menors de divuit anys són víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, delictes informàtics o víctimes de violència familiar. “Aquests són els casos que detectem perquè hi ha denúncia, però altres enquestes indiquen que les xifres són molt més elevades”, sosté Martínez Bravo.
Foto: ACN