Nou de cada deu joves i adolescents estan permanentment connectats a la xarxa

TECNONEWS / AMIC – 13/10/2024

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya celebra el mes europeu de la ciberseguretat amb l’objectiu de conscienciar els adolescents i joves davant dels riscos i els reptes que es troben cada dia a Internet. Per fer-ho, ha dissenyat una campanya que els interpel·la a través de situacions i formes de parlar que els són molt quotidianes, com per exemple ‘A la teva habitació no hi entra ni ta mare, però a les teves xarxes socials hi entra qui vol’ o ‘No regales diners als amics, però dones la teva targeta per una skin al Fortnite’.

La majoria d’adolescents i joves estan permanentment connectats: 9 de cada 10, segons un informe de l’entitat Save the Children. Això significa que cada dia s’exposen a potencials riscos de ciberseguretat, com per exemple fraus i estafes, ciberassetjament o robatori de dades. De fet, el 74% dels adolescents diu que ha experimentat algun risc a Internet segons recull l’Informe de Seguretat Online de Microsoft.

Tot i que han crescut en un entorn digital, això no significa que els joves i adolescents automàticament estiguin més protegits o sàpiguen com actuar. Segons el Centro Reina Sofía de Fad Juventud, quatre de cada 10 joves diu que no reben formació sobre com comportar-se a Internet i el que més els preocupa és ser víctimes d’estafes (37,4%), la difusió de fotografies (37,4%) i la suplantació d’identitat (30,6%).

Quines són les principals amenaces per als joves?

El ciberassetjament és una de les qüestions més preocupants i amb més incidència. A través de les xarxes socials, les plataformes de missatgeria o els videojocs els joves estan exposats a rebre comentaris humiliants, persecució, control o intimidació. Saber què fer davant d’aquests casos és molt important, però també ho és la prevenció: configurar correctament les xarxes socials pot ajudar a evitar casos d’assetjament.

D’altra banda, com a consumidors massius d’Internet, els fraus i les estafes també els afecten. Segons alguns estudis, durant la primera meitat del 2024 s’ha registrat un augment molt important, de prop del 30%, d’estafes dirigides a joves que juguen a videojocs en línia. Però aquest no és l’únic camp de risc: les estafes que es fan a través de WhatsApp o els anuncis fraudulents a les xarxes socials també tenen molta incidència.

A banda d’això, hi ha altres qüestions relacionades amb conductes de risc: és el cas de l’abús a Internet, la seguretat de les dades o la conscienciació sobre la identitat digital. Conscienciar els joves i adolescents sobre els riscos que poden generar algunes actituds o comportaments en línia és important per garantir una vida digital segura i saludable.

L’Agència de Ciberseguretat farà difusió d’aquests temes a través de la seva pàgina web, les xarxes socials i a diferents universitats i instituts de Catalunya durant tot el mes d’octubre, coincidint amb el mes europeu de la ciberseguretat. Es tracta d’una iniciativa anual organitzada per l’Agència Europea per la Ciberseguretat (ENISA), que es dedica a impulsar la ciberseguretat entre la ciutadania i les empreses de la Unió Europea a través de la conscienciació i l’intercanvi de bones pràctiques.

Hemeroteca

Contingut especial

Tweets recents

Share This