Una de cada tres llars amb infants a Catalunya no es pot permetre campaments o vacances a l’estiu

SOCIAL.CAT / AMIC – 14/7/2024

Save the Children recorda que l’arribada de les vacances escolars suposa un repte per a la conciliació de moltes famílies, especialment aquelles amb dificultats econòmiques. El 32% de les llars catalanes amb infants no poden permetre’s anar de vacances o enviar els seus fills a campaments d’estiu, segons l’última Enquesta de Condicions de Vida (ECV).

Aquesta situació s’agreuja per l’elevat cost d’aquestes activitats, que pot representar fins al 20% de la despesa anual de la criança d’un infant, segons càlculs de l’organització. És a dir, una família de dos adults i dos fills o filles que ingressa 1.930 euros mensuals, en aquests mesos d’estiu hauria de destinar prop de 500 euros pels campaments de tots dos. Tenint en compte que el cost mensual de la criança ronda els 819 euros a Catalunya per infant, són activitats que resulten privatives per milers de famílies.

“Les despeses en campaments són una de les primeres que retallen les famílies amb limitacions econòmiques, i això repercuteix seriosament en el benestar i desenvolupament saludable dels infants durant l’època estival. A més, té conseqüències en termes de conciliació per aquestes famílies, perpetuant així cercles de precarietat laboral”, assegura Ona Lorda, responsable de polítiques d’infància a Catalunya.

L’organització assenyala que, durant els períodes no lectius, el teletreball i les xarxes de suport familiar són de gran ajuda perquè les famílies puguin conciliar. No obstant això, entre les més vulnerables, la prevalença del teletreball és menor a causa del tipus de feines que exerceixen. Moltes d’elles treballen al sector serveis, que entra en auge durant les vacances i, a més, la majoria no té una xarxa de suport, sobretot les famílies encapçalades per una mare sola.

Per això, Save the Children posa en marxa un any més els seus casals i campaments d’estiu per més de 300 infants i adolescents en situació de pobresa d’entre tres i divuit anys a Barcelona i Canovelles. Aquests programes socioeducatius, que es duen a terme entre juliol i agost, suposen una alternativa d’oci saludable amb excursions a la natura, visites culturals o tallers. A més, els grups que ho necessiten compten amb reforç educatiu, un suport extra fonamental perquè el setembre no es quedin enrere.

Evitar la solitud i garantir un àpat saludable

“Si estigués a casa, estaria més avorrida perquè al casal fem activitats i si no estaria estirada al sofà, mirant el mòbil…”, explica la Laura, de nou anys, i que assisteix a un casal d’estiu de Barcelona. “Aquí anem d’excursió, al parc, a la piscina, a la platja, a la muntanya”, afegeix.

“Moltes de les famílies són monoparentals i, si treballen, els nens i nenes es queden sols a casa, sense cap ajuda, sense cap acompanyament, sense persones referents i, a més, no tenen espais on socialitzar ni interacció amb altres persones, el que fa que recorrin als telèfons mòbils, videojocs, etc.” Miriam Sánchez, coordinadora familiar a Barcelona.

A Catalunya, un 14% dels infants viuen en cases amb problemes d’humitats o goteres i un de cada deu en llars sense pràcticament llum natural. Això repercuteix en la seva salut física i mental. L’organització garanteix també almenys un àpat saludable al dia a aquests infants. Per les famílies amb dificultats econòmiques, “aquest àpat és l’única possibilitat que els seus fills rebin una dieta equilibrada i saludable a l’estiu, tenint en compte que els menjadors escolars estan tancats”, apunten des de l’organització. Un 5,5% de la infància a Catalunya no menja almenys dues racions de carn, pollastre o proteïnes equivalents a la setmana (ECV). Una alimentació no adequada té riscos per a la salut dels infants i en condiciona el desenvolupament. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, gairebé el 40% dels infants d’entre sis i dotze anys tenen excés de pes. “Aquí ens donen verdures, patates, peix. Les cuineres cuinen molt bé”, explica la Maria, de nou anys.

Save the Children assegura que és necessari posar en marxa mesures que apostin per garantir el dret dels infants i adolescents a un oci saludable que contribueixi al seu ple desenvolupament. A més, admeten que és necessari l’extensió del menjador en períodes no lectius, així com garantir l’accés a casals d’estiu i campaments amb independència de la renda de la llar de l’infant.

Foto: UNSPLASH

Hemeroteca

Tweets recents

Share This