BELLEZAACTIVA.COM / AMIC, 30/6/2024
Per fi ha arribat l’estiu, el moment de l’any en què gaudim de més hores a l’aire lliure i quan més fotoprotectors s’usen, encara que totes sabem que hauríem d’utilitzar-los diàriament. Encara que els mitjans de comunicació no fan més que informar sobre la necessitat de protegir-nos del sol, la veritat és que existeixen molts mites sobre el protector solar i els factors de protecció, per això, avui et revelem què hi ha de veritat d’alguns dels mites que més circulen, perquè puguem usar-lo de manera eficaç i segura.
Les creences errònies sobre la protecció solar representen un perill significatiu per a la nostra salut, ja que incrementen les possibilitats de patir cremades solars i desenvolupar càncer de pell.
Mites sobre protecció solar
Compartim amb tu un decàleg de mites sobre la protecció solar. El seu objectiu és desmentir aquests mites i promoure l’ús adequat dels protectors solars.
1.- El sol genera tolerància: FALS
És una perillosa pràctica que arrasa en xarxes socials que determina que prendre el sol sense protecció solar, ajuda a desenvolupar tolerància als raigs UV. La Dra. González, dermatòloga-quirúrgica de IMR, afirma que «l’exposició solar continuada en cap cas fa que la nostra pell guanyi resistència. Es tracta d’una pràctica molt perillosa, ja que la radiació UV és un carcinogen humà reconegut. El bronzejat o les cremades solars són el reflex del mal en l’ADN de les cèl·lules de la nostra pell i no proporcionen una protecció efectiva enfront d’aquesta radiació. De fet, exposar-se al sol de manera continuada i sense protecció augmenta el risc a desenvolupar càncer de pell i produeix un foto-envelliment prematur».
2.- Els fotoprotectors són vàlids d’un any per a un altre: FALS
Una vegada oberts, els fotoprotectors es regeixen pel PAO (Període After Opening), que és el temps en el qual el producte manté les seves característiques després de la seva obertura. A més, aquest índex es refereix a unes condicions adequades de conservació, que no són a les quals sol sotmetre’s en el seu ús habitual a l’estiu, habitualment més extremes en humitat i temperatura.
3.- Tots els fotoprotectors són iguals: FALS
Entre els diferents productes existeixen diferències quant a:
Fotoestabilitat: no és suficient que contingui filtres sinó que aquests han de ser els més estables possibles sota l’acció de la radiació solar.
Fotoprotecció: alguns productes protegeixen enfront de la radiació ultraviolada B mentre uns altres incorporen filtres enfront de l’UVA, l’infraroig A o la llum visible.
Romanència: adherència del producte a la pell
Textures: molt important, ja que l’ús d’una crema solar depèn en gran manera que la seva textura s’adapti a les nostres preferències.
4.- El factor de protecció (SPF) indica el temps de protecció: FALS
El SPF ens diu quantes vegades més podem estar exposats al sol per a produir el mateix efecte d’eritema o enrogiment que si no haguéssim utilitzat el fotoprotector. És a dir, si aguantem al sol 10 minuts sense cremar-nos, amb un protector solar del 30 podríem aguantar 30 vegades més. Encara que cal precisar que aquest índex es refereix només a la protecció enfront de raigs UVB.
5.- Alguns protectors bloquegen el 100% de la radiació: FALS
No hi ha cap protector que bloquegi la radiació per complet, alguna cosa que no aconseguiríem ni tan sols barrejant diferents filtres.
6.- La suma de dues cremes solars suposa la suma de la seva activitat: FALS
Si apliquem un fotoprotector SPF 20 i un altre SPF 30 no aconseguirem protegir-nos l’equivalent a un producte amb SPF. Només aconseguirem la protecció que ens dona el de major SPF.
7.- Una aplicació diària és suficient: FALS
La permanència en la pell d’un protector solar és com a màxim de dues hores, per la qual cosa després d’aquest període és necessari tornar a aplicar-lo. També després de banys de més de 20 minuts, en cas d’una sudoració excessiva o si hi ha hagut una fricció en la zona.
8.- No és necessari aplicar el fotoprotector en dies ennuvolats: FALS
La radiació solar travessa els núvols, per la qual cosa és necessari protegir la pell fins i tot encara que no existeixi sensació de calor, en dies ennuvolats i també a l’hivern.
9.- Amb protector solar no ens posem bruns: FALS
Com hem assenyalat, no existeix la fotoprotecció 100% pel qual sempre hi haurà un percentatge de radiació solar que incideixi en la nostra pell i activi la producció de melanina, un sistema de protecció natural del nostre cos que fa que la nostra pell es bronzegi. Per tant, estar bru en qualsevol grau indica que hi ha hagut un mal solar.
10.- La pell bruna o la raça negra no es cremen: FALS
La població de raça negra o els fototips més alts tenen major facilitat per a bronzejar-se. Encara que és cert que es cremen amb menor facilitat, això no vol dir que la seva pell no pateixi els efectes nocius de la radiació solar.
11.- No fa falta reaplicar les cremes resistents a l’aigua: FALS
Segons la normativa actual, tots els protectors han d’aguantar almenys un bany de 20 minuts. Alguns duren més temps i així ho indiquen amb els termes water resistant (romanen després d’un bany de 40 minuts) i waterproof o very water resistant (són eficaços després d’un bany de 80 minuts). De qualsevol mode, els especialistes recomanen reaplicar el fotoprotector després del bany, sobretot si s’ha utilitzat la tovallola per a eixugar el cos.
Foto: BELLEZAACTIVA.COM