EVA REMOLINA / AMIC – 1/10/2023
Determinar si el teu fill té capacitats especials pot ser un procés complex i requereix d’observació, d’avaluació i, en alguns casos, de la col·laboració d’experts. Aquests són alguns dels passos que podem seguir i que ens poden donar pistes sobre la qüestió:
Observació: Comença observant el teu fill en diferents situacions i etapes del seu desenvolupament. Anota les seves habilitats, interessos i comportaments únics. Presta atenció als aspectes que el diferencien dels altres nens de la seva edat.
Parla amb els professionals: Si tens inquietuds sobre les capacitats del teu fill, parla amb els professionals de la salut, com ara el metge de família o un pediatre. Pots demanar que es faci una avaluació del desenvolupament del teu fill per descartar o confirmar possibles sospites.
Familiaritza’t amb els ítems típics del desenvolupament infantil: això et pot ajudar a comprendre millor si el teu fill està dins dels límits normals o si hi ha alguna àrea en què destaca o té dificultats.
Escolarització i educació: Si el teu fill ja està escolaritzat, parla amb els seus mestres i professors per obtenir informació sobre el seu rendiment acadèmic i comportamental a l’escola. Si es detecta algun problema o potencial especial, sempre es pot demanar una avaluació educativa.
Consultar especialistes: Si les inquietuds persisteixen, considera consultar especialistes com psicòlegs, psiquiatres infantils o terapeutes ocupacionals. Aquests professionals poden avaluar més detingudament les capacitats del teu fill i proporcionar orientació i intervencions específiques si és necessari.
Recursos i suport: Busca grups de suport i recursos per a pares de nens amb capacitats especials. Aquestes comunitats poden proporcionar consells pràctics i suport emocional.
Independentment dels resultats de les avaluacions, recorda que el més important és que el teu fill se senti estimat i acceptat i proporcionar-li un entorn segur i de suport per al creixement i desenvolupament personal. Recorda que les capacitats especials no defineixen la seva vàlua com a persona i que cada nen, és únic i té les seves pròpies forces i àrees de millora.
Foto: GETTY IMAGES