TECMONEWS / AMIC – 25/2/2023
La propaganda i la difusió d’informació falsa són pràctiques tan antigues gairebé com la mateixa gènesi de la humanitat. I, si no, poden buscar com el faraó egipci Ramsés II va manipular el resultat de la batalla de Qadesh per al consum intern dels seus súbdits, o com Stalin va fer esborrar a Trotski de diverses fotografies per a, amb això, eliminar-ho també del record dels seus conciutadans. Però, amb Internet, aquesta pràctica ha pres una nova dimensió, quedant també a l’abast de qualsevol i no solament de les elits més poderoses.
De fet, qualsevol persona amb una mica d’habilitat, paciència, coneixements bàsics-mitjans de tecnologia, i motivació, pot utilitzar la intel·ligència artificial per a crear llocs d’informació falsos de principi a fi, començant per les identitats dels suposats reporters, i acabant amb els continguts, i sense deixar de tocar el fet concernent a l’aspecte del lloc perquè sembli una pàgina web d’informació real.
És el que expliquen en aquest article de Poynter, amb un exemple pràctic: el Suncoast Sentinel.
Aquest rotatiu no existeix, encara que ChatGPT i DALL·E2 li han donat vida. Per exemple, la biografia de Michael Martínez, editor gerent del rotatiu, i en la qual ell mateix narra que és un “apassionat del menjar que estima el jazz, voluntari en refugis per a persones sense llar i passa els dies lliures fent senderisme als parcs estatals de Florida” és totalment falsa perquè Martínez és un personatge inventat, al qual ChatGPT li ha dotat de personalitat, i DALL·E2 d’un rostre afable.
De la mateixa forma, la popular eina ChatGPT ha creat tot un currículum professional per a Martínez, qui compta amb tres lustres d’experiència en el món del periodisme. I, com en aquest cas, les IAs han treballat sota el dictat d’unes poques frases donades pels operadors humans, per a generar tota la plantilla del suposat Suncoast Sentinel.
Però és que, a més, també se li va sol·licitar al ChatGPT que generés el codi HTML per a crear una pàgina d’aspecte prou professional per a convèncer als visitants de la seva autenticitat, així com d’una mica de codi JavaScript per a dotar-la d’interactivitat. I ChatGPT no va fallar.
Si bé, i com hem vist, la informació ha estat manipulada des dels començaments de la història, ara aquesta capacitat és més simple gràcies a la tecnologia, la qual cosa ens deixa com a ciutadans en una posició més feble en haver de distingir el que és veritat dels quals és mentida, i sense moltes ajudes per a fer-ho.
Al cap i a la fi, algú pot dir-me si aquest mateix article no l’ha escrit, en realitat, una intel·ligència artificial amb l’objectiu de confondre als lectors i que no es fiïn del que llegeixen a Internet?
Qui sap…?
Foto: UNSPLASH