EVA REMOLINA / AMIC – 13/03/2021
De color vermell intens, brillants, saboroses i dolces les maduixes pertanyen a la família de les Rosàcies i d’ella existeixen més de 1000 varietats a tot el món. És Huelva la ciutat espanyola que més produeix en l’àmbit nacional. La temporada de maduixes abasta des del mes de febrer fins a maig i les seves utilitats en la cuina són innombrables, des d’en fresc com a fruites, en batuts, integrades en amanides o en compota o melmelada… Sigui com sigui sempre estam boníssimes, és una de les fruites més populars entre els nens i contenen múltiples propietats beneficioses per al nostre organisme, entre les quals destaquen:
– Mantenen la salut bucodental, ja que combaten el desgast de l’esmalt dental.
– Són riques en vitamina C (que reforça les defenses) i en vitamina E (amb accions antioxidants i neutralitzant els radicals lliures, culpables de l’envelliment o l’aparició d’alguns tumors, com el de còlon).
– Riques també en potassi, mineral necessari en el funcionament del sistema nerviós i els músculs, a més d’equilibrar els nivells de PH de l’organisme.
– Afavoreixen l’absorció de ferro, per la qual cosa el seu consum és bo per a lluitar contra l’anèmia.
– Fortifiquen els ossos, gràcies a la presència de magnesi.
– Altes en fibra, que regula el trànsit intestinal.
– Equilibren el colesterol.
– Son pobres en sodi, per la qual cosa eviten malalties o trastorns com la gota, la retenció de líquids o la hipertensió arterial.
– Són beneficioses també per a la salut ocular perquè contenen pigments com la Zeaxantina o la Luteïna.
Les maduixes no obstant això tenen com a major desavantatge el seu fàcil i ràpid deteriorament. Per a conservar-les durant més temps, es recomana ficar-les en el frigorífic en un plat, separades entre si, i sense treure les tiges fins al moment de consumir-les. A més, han d’estar sempre allunyades de les verdures.
Foto: ISTOCK.COM