JORDI SALVAT
Toni Sacristan Prat (Sabadell, 1987) va ser regidor de la CUP a l’Ajuntament de Torredembarra del 2015 al 2019. Després de quatre anys sense representació, altre cop amb Sacristan com a cap de llista, la formació anticapitalista va tornar després de les eleccions de 2023 al ple, on és un dels quatre grups de l’oposició.
Millor amb Eduard Rovira o Vale Pino com alcalde?
Eduard Rovira. No vull faltar el respecte a ningú, però hi ha actituds del senyor Vale Pino que recorden governs anteriors de Torredembarra. L’Eduard és una persona amb qui es pot parlar més fàcilment, però Vale Pino té actituds que condicionen molt el debat polític i, fins i tot, a vegades et fan sentir malament, perquè et talla quan no t’ha de tallar, no et deixa estructurar bé el discurs. Potser ens havíem malacostumat a l’Eduard, que era una persona més permissiva, que et deixava esplaiar molt més amb els debats. Vale Pino és més taxatiu. En part també està bé, per dinamitzar els debats, però hi ha formes que no s’ha de permetre en una sala de plens.
El va sorprendre el pacte entre ERC, PSC i Junts el 2023?
Nosaltres vam ser sincers i transparents des de l’inici i vam dir que aquesta vegada estàvem disposades a parlar sense límits. Vam voler fer un pas endavant i, fins i tot, assumir responsabilitats de govern. Però no anava de majories, sinó el dogma de l’estabilitat. Persones d’Esquerra van dir que no pactarien amb la CUP perquè volien un govern estable, que volia dir que pactant amb la CUP no hi hauria estabilitat, cosa que és falsa, perquè, on governem, generem estabilitat. Hi va haver falta de transparència i sinceritat per part de molts actors. Esquerra va preferir el més fàcil: anar amb el PSC, que implica seguir el modus operandi de sempre. Pactar amb la CUP voldria dir generar canvis molt més ràpids que amb el PSC. Tot el que la CUP ha anat proposant des del 2015 fins ara s’ha anat aplicant.
Quins exemples tindríem?
Dels pisos turístics en parlem des de fa molt temps. Al principi era una cosa intocable i ara hi ha una ordenança per regular-los. Quan el 2015 la CUP parlàvem de remunicipalitzacó de serveis, com a brossa, l’aigua o la neteja viària, ens tractaven de bojos i ara ens plantegem de forma molt seriosa recuperar la gestió pública de la neteja viària. Sinó no fos per l’input extern de la CUP no s’estarien parlant ni aplicant. Si la CUP estigués al govern, aquests canvis serien molt més ràpids i Esquerra va valorar que no convenia fer canvis estructurals tan ràpidament.
L’habitatge és un dels grans problemes de la Torre. Què es podria fer per intentar solucionar-ho?
N’hem dit moltes de mesures, com la creació d’una plaça de tècnic i d’inspector d’habitatges per saber quants n’hi ha de buits o en ruïnes pe si cal expropiar-los i generar un parc d’habitatge públic inexistent al municipi; augmentar l’IBI a bancs i grans tenidors amb habitatges buits a Torredembarra; regular molt més els pisos turístics. Tenim molts punts d’acord amb la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, i hem de veure quines propostes podem aplicar, sabent que el tema no el solucionem des de Torredembarra. La idea que volem deixar clara és que l’habitatge és un dret, no un negoci.
Si n’hagués de dir tres inversions que farien o augmentarien si governessin, quines serien?
En la via pública s’estan invertint diners, però crec que se n’haurien de destinar molts més, per fer els carrers accessibles a tot tipus de persones. Hi ha carrers que, si vas en cadira de rodes o amb un cotxet, no pots circular. Agraïm que es vulgui remodelar el carrer Filadors, perquè és un problema greu i és una artèria principal de Torredembarra. En els serveis públics s’hauria de posar molta inversió. S’hauria de fer una aposta decidida en quin model de gestió volem. Nosaltres diem que la neteja viària, l’aigua, la brossa i el transport urbà haurien de ser gestionats de forma directa per l’Ajuntament. A curt termini suposa un cost important per a l’Ajuntament, però hem de mirar a mig i llarg termini i caldria invertir en capgirar aquest model de gestió privada. Per exemple, amb el servei de la brossa, pagarem més perquè vingui una empresa nord-americana a lucrar-se.
Queda una tercera.
La despesa social és una mancança que té aquest Ajuntament. Hem vist que per al 2025 només hi ha 80.000 euros per a la regidoria d’Acció Social. Ens diuen que molts diners es gestionen a través del Consell Comarcal, però aquest torna a externalitzar serveis a empreses privades i això ens costa més diners, com el Servei d’Atenció Domiciliària o el SIAD. Tenim personal molt qualificat i l’hauríem de posar a treballar des de la pròpia administració garantint un millor servei.
L’educació és un altre pilar del benestar. Com l’hem d’enfocar a Torredembarra?
En cap cas, s’ha de tancar una línia d’ESO i, si diuen que hi ha un descens de natalitat, s’haurien de baixar ràtios. No pot ser que hi hagi trenta nens i nenes en una classe. El professor es veu incapaç d’atendre les diversitats que té en una aula. S’ha de garantir els drets laborals del personal docent i garantir un servei adequat a alumnes i famílies. L’oferta inicial de l’Institut Torredembarra a la Taula de Planificació Local és que de quatre línies passa a tres. És greu creiem que mereix un debat més enllà del regidor d’Educació i l’alcalde, que són els dos representants a aquesta taula. Les preinscripcions han començat ja i l’oferta a dia d’avui és aquesta. Es pot revertir? D’acord, però ara mateix han acordat tancar la línia. El que defensem en la moció que presentem en el proper ple és que es replantegi aquesta qüestió i, en tot cas, es baixin les ràtios.
Acabem parlant del PAM. Quina conclusió en treuen d’aquest document?
Era necessari i vam insistir que el fessin, però s’ha convertit en un mitjà de propaganda del govern, molt d’autobombo. Una cosa no treu l’altre, perquè un pla de govern s’ha de tenir perquè la gent pugui fiscalitzar bé si estan complint els compromisos. Moltes de les propostes del PAM són les que fa temps que defensem la CUP de fa molt temps, perquè són les coses claus i estructurals del municipi. Des d’aquest punt de vista podem estar contentes perquè veiem que el govern va en la direcció correcta. Veurem si es reflectirà a la pràctica o no.
Foto: Toni Sacristan és regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a l’Ajuntament de Torredembarra. / CAROL CUBOTA