REDACCIÓ – Torredembarra, 24/3/2025
Un nou ordre mundial, on ningú monopolitzi els nostres moviments i les nostres dades, en definitiva que ningú controli i condicioni les nostres vides, és possible. La tecnologia i la intel·ligència artificial han d’estar a disposició de tots els emprenedors de manera col·laborativa, transparent i segura. Això és possible si ens organitzem per fer front al duopoli de la Xina i dels Estats Units. Aquest escenari ideal el retrata la torrenca experta en tecnologia i col·laboradora del Torredembarra Actualitat, Áurea Rodríguez, en el seu llibre “El liderazgo de las hormigas”, editat per Tibidabo Ediciones en la seva col·lecció Conocer a tiempo.
El llibre es presentarà al Hall de Redessa de Reus aquest dimecres, 26 de març, a les 18:00 hores, al Hall Redessa Tecno, a Reus. “El liderazgo de las hormigas” es va presentar a la Librería Hispanoamericana de Barcelona el passat 19 de març. És el tercer llibre de tecnòloga torrenca despès de Antes muerta que analógica i Antes muerta que sin IA,
Amb el subtítol “Una revolución necesaria en la era de la oligarqu-IA”, i redactat en forma de faula amb personatges ficticis, unes formigues amb cognoms plenament identificables, l’autora confronta el món actual opressiu i desigual, dominat per dos fronts a l’est (Xina) i a l’oest (Estats Units) i amb una Europa (el vell centre) dispersa i híper-regulada que perd oportunitats i drets davant el desenvolupament tecnològic dels seus competidors que “recol·lecten no només la nostra sinó també les nostres emocions”.
Supremacia digital controladora
El problema s’agreuja perquè aquest domini bipolar suposa un control absolut de les nostres vides a través del coneixement que tenen de tots els nostres moviments mitjançant la supremacia digital que seqüencia algoritmes, ens espia amb drons i aplica la intel·ligència artificial per als seus interessos de controlar tot. “No pensen com nosaltres, només ens controlen amb les dades que els donem”.
Áurea Rodríguez aconsegueix que els seus petits personatges s’organitzin, es rebel·lin contra aquesta injustícia, guanyin adeptes i reverteixin la situació, amb la lògica resistència dels actuals detentors del poder tecnològic (“l’emperadriu” asiàtica i “la reina Truhan” nord-americana). Aquest nou ordre mundial ideal, alternatiu i sense oligarquies dominants, respectarà l’autonomia de cada comunitat (el formiguer, en la ficció literària), mentre tots treballen junts pel bé comú de manera descentralitzada. “La producció va augmentar, però el més important va ser que el benestar col·lectiu va millorar” sentencia una lideressa de la faula. Aquest model de lideratge rebel i revolucionari no pretén destruir la tecnologia que ens ha esclavitzat, sinó que tracta d’utilitzar-la per a empoderar-nos “per saber decidir si cedir o prendre el control de la nostra vida i les nostres dades”.
Amb tocs romàntics que humanitzen un relat entre bitxos híper-conscienciats del seu potencial emprenedor, l’autora s’avança a esdeveniments d’actualitat com la imposició d’aranzels o l’avarícia per l’accés als recursos naturals. Fins i tot no falta una hipotètica nova moneda de talent global.
Es tracta, en definitiva d’una visió crítica i reveladora sobre la batalla pel control geoestratègic de la tecnologia. Una faula política, empresarial i tecnològica que Áurea Rodríguez disfressa com a model d’autoajuda i superació.
L’autora
Áurea Rodríguez, que resideix des de fa anys a Torredembarra és bioquímica i té màsters MBA d’administració d’empreses i de Blockchain. Ha format part de comitès d’indústria i innovació, fundacions i consells d’ administració de diverses empreses tecnològiques. És secretària del Consell IND+I (Indústria i Innovació) de Viladecans i experta de la xarxa Els100deCotec de la Fundació COTEC. Anteriorment ha publicat els llibres Antes muerta que analógica i Antes muerta que sin IA, on explica com a dona, professional i ciutadana com la tecnologia ens afecta en el nostre dia a dia.
Ha rebut diversos premis, com el Gaudí Gresol a l’Excel·lència i Notorietat en Tecnologia i Innovació 2023, el Premi de l’Associació Internacional d’Humanitats Digitals Hispàniques per la millor iniciativa de comunicació en mitjans socials el 2022 gràcies a Sinergents i el Premi DONATIC 2023 de la Generalitat per la seva tasca de divulgació de la tecnologia a través dels seus llibres. Recentment també se li ha atorgat el premi Paréntesis Media, igualment com a millor divulgadora catalana.
Foto: Àurea Rodríguez durant la presentació del llibre a Barcelona. / CEDIDA