REDACCIÓ
Trens suprimits, retards gravíssims, avaries constants, manca d’informació, problemes amb la megafonia i la senyalització i prioritat de pas pels trens de mercaderies… Aquest és el panorama del servei ferroviari al Baix Gaià i, en general al sud de Catalunya, des que el passat 3 de març es va reprendre el servei després de cinc mesos sense circular trens entre les estacions de Tarragona i Sant Vicenç de Calders a causa de les obres d’ampliació del túnel de Roda de Berà. I només faltava sumar-hi el que sembla una vaga coberta o excés de zel dels maquinistes per l’oposició del traspàs de Rodalies a la Generalitat. A partir del 17 de març s’havia de convertir en vaga oficial convocada per diferents sindicats de Renfe i Adif, però a darrera hora es va poder desconvocar després d’un acord amb els govern espanyol i català. Això no va evitar una nova jornada caòtica en què la situació va ser pitjor que amb els serveis mínims que s’havien decretat.
La cadència anunciada per Renfe de trens cada mitja hora entre Tarragona i Barcelona no s’està complint, ni de bon tros. Des de la Plataforma Dignitat a les vies denuncien la situació: “Els usuaris del corredor sud no podem més. Hem estat 5 mesos aguantant unes obres que han trastocat el nostre dia a dia amb retards, estrès i nerviosisme. Però se’ns va demanar paciència, i l’hem tingut”. “La situació ferroviària al sud de Catalunya és de col·lapse total. El límit d’incidències el vam superar fa temps, la situació ara és senzillament insostenible, i en qualsevol Estat seriós hi hauria dimissions polítiques. Volem solucions concretes. Volem canvis immediats. El corredor sud ja no abaixa el cap”, afirmen.
Mobilització el 22 de març
Davant d’aquesta situació, la plataforma Dignitat a les vies ha convocat una mobilització simultània en set estacions diferents -Tortosa, Tarragona, Segur de Calafell, Valls, Lleida, Cardedeu i la Garriga- el proper dissabte, 22 de març, per reclamar ”solucions immediates” a les línies que connecten Barcelona i Tarragona amb les Terres de l’Ebre. L’entitat considera que, amb el caos ferroviari de la primera setmana de març “s’ha tocat fons”.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar que, a partir del dijous 6 de març, cada dia mantindrà una reunió al més alt nivell per fer seguiment de la situació i buscar solucions amb representants de Renfe, Adif i de l’empresa constructora que ha fet les obres del túnel de Roda. La consellera ha demanat que es concretin les incidències tècniques que s’estan produint aquests dies. S’ha de tenir en compte que encara queden treballs per fer al voltant de l’estació de Sant Vicenç de Calders i que s’allargaran fins el 25 de maig. Els trens que passen per Torredembarra no fan parada a Sant Vicenç de Calers i aquest tram s’ha de fer amb autobús. Hi ha trams amb limitacions temporals de velocitat.
Reconeixent errors
Adif s’ha compromès a doblar els torns de treball, incloent els nocturns, per revisar l’estat de la via en el tram afectat per les obres de Roda de Berà. per garantir que al matí tota la infraestructura està en condicions de prestar servei. Paneque reconeix que s’han comès errors, com el fet de no mantenir el transport alternatiu durant 15 dies més o no allargar el període de prova de la nova infraestructura per tenir les màximes garanties. La consellera no ha pogut oferir un calendari clar sobre quan esperen que se solucionin definitivament les incidències.
“Aquests dies estic seguint amb preocupació les incidències en el transport ferroviari que afecten molts torrencs i torrenques. He estat en contacte amb la consellera de Territori i amb directius de Renfe i confio, tal com ha explicat el president Illa, que es posin totes les mesures que siguin necessàries per solucionar-ho”, explica l’alcalde de Torredembarra, Vale Pino, que afegeix que “el transport és una necessitat de primer ordre i aquest s’ha de desenvolupar correctament, sense afectar tan negativament la vida de la ciutadania”.
I les mercaderies?
La Plataforma Mercaderies per l’Interior i el Centre d’Estudis Sinibald de Mas van organitzar el passat 21 de febrer una xerrada informativa a càrrec de l’economista Miguel Ángel Herranz i el catedràtic de Dret Social de la URV, Sergio Nasarre. L’acte va omplir Cal Maiam, evidenciant la preocupació creixent de la ciutadania per l’augment del pas de mercaderies per la via de la costa. L’aposta del Port de Tarragona i el polígon petroquímic pel ferrocarril ha de ser una realitat els proper anys i, d’aquesta manera, els combois es multiplicaran i alguns portaran matèries perilloses, com per exemple butà i àcid clorhídric.
Mercaderies per l’Interior exigeix més implicació a les administracions tarragonines per aconseguir la via segregada per a mercaderies i aposta perquè hi hagi més mobilització ciutadana amb l’objectiu de fer pressió i mostrar la unitat que hi ha al territori davant la magnitud del problema que suposarà l’entrada en funcionament del tercer fil.. Tant Nasarre com Herranz van defensar també que es faci una solució provisional per a les mercaderies amb una connexió a les vies de l’AVE a l’Arboç que requeriria una inversió mínima, al voltant dels 20 milions d’euros i podria estar llesta en un any i mig.
I és que Nasarre i Herranz van explicar que suposarà pels municipis costaners com Torredembarra l’increment en la circulació de mercaderies. Herranz va apuntar el perill de la creació de guetos si es construeixen tanques al voltant de la via i la perdia d’espais públics i de potencial turístic amb el tancament de botigues i negocis. “Qui vol viure i dormir al costat de la via de tren?”, es preguntava l’enginyer.
Durant la xerrada es van detallar els problemes de la posada en marxa del tercer fil, amb més soroll, vibracions o risc d’accident químic. A més, Nasarre sosté que tampoc millorarà la connectivitat ni per a passatgers ni per a mercaderies, ja que a Tarragona es generarà un coll d’ampolla. Herranz va vaticinar que en tres o quatre anys la via de la costa es col·lapsarà. La plataforma va denunciar el poc interès mostrat des del govern central per desviar les mercaderies per l’interior mentre a la resta de l’Estat espanyol s’executen projectes per evitar els grans nuclis de població.
A la xerrada van assistir representants de l’Ajuntament de Torredembarra, entre els quals hi havia l’alcalde Vale Pino, que va assegurar que el consistori estarà sempre al costat de les demandes de Mercaderies per l’Interior i apostava per treballar a nivell territorial. Pino considera que calen acords per escrit per part del govern espanyol perquè si canvia el color polític els acords no quedin en paper mullat.
Des de membres de la Plataforma a Torredembarra i al Baix Gaià es va plantejar la possibilitat d’impulsar mobilitzacions aquesta Setmana Santa i una possibilitat que es va apuntar són els talls de carretera aprofitant la gran mobilitat que hi ha en aquelles dates.
Mirant el futur
Precisament Pino va participar fa uns dies en una reunió d’alcaldes afectats pel pas de les mercaderies per la costa i un hipotètic traçat per l’interior. El projecte que agafa més forma és una línia paral·lela a la de l’AVE, però hi ha alcaldes afectats que ho veuen amb recel per l’afectació d’una doble barrera ferroviària als seus terme. El que està clar és que aquesta solució definitiva no seria realitat fins d’aquí quinze o vint anys.
Fotos: La impuntualitat torna a ser la nota dominant a l’estació de ferrocarril de Torredembarra. A baix, l’alcalde de Torredembarra, Vale Pino, intervenint a la xerrada informativa del 21 de febrer. / TDB