JORDI SALVAT
El passat 26 de gener el pagès torrenc Dani Rovira, d’Horta Torrenca, va assolir el segon lloc en el Concurs de cultivadors de calçots, celebrat el darrer diumenge de gener durant la readicional Gran Festa de la Calçotada de Valls i que arribava a la 37a edició. Es el novè cop que els germans Rovira Fortuny pugen al podi d’aquest certamen que distingeix els millors calçots de la IGP Calçot de Valls. Des del 2013, quan Jordi Rovira va guanyar per primer cop el Concurs de cultivadors de calçots, el domini d’Horta Torrenca ha estat total. En aquests dotze anys acumulen vuit títols i un segon lloc. Sempre que han participat al concurs han aconseguit un lloc al podi.
Dani Rovira ha volgut posar en valor el segon lloc obtingut enguany: “Ha estat un dels anys que han participat més cultivadors, disset, i el nivell era molt alt. En situacions molt igualades pesa molt el criteri del jurat i jo ho he estat diversos anys i és molt difícil ser jurat. Molta gent ens deia que guanyaríem perquè ho hem aconseguit molts anys, però amb el segon lloc estem molt contents”.
Recordem que l’any passat en Rovira no va poder participar al concurs perquè, des de fa uns anys, les bases contemplen que el guanyador d’una edició forma part del jurat l’any següent, com és el cas enguany dels seus veïns Horta Blanch. L’any que ve es tornaran a veure les cares torrencs i altafullencs.
L’últim pagès de la Torre
Daniel Rovira Fortuny, que l’any passat va complir cinquanta anys, és l’únic pagès professional que hi ha a Torredembarra actualment. Explota vuit hectàrees d’horta a més d’oliveres i garrofers, en el límit entre la capital del Baix Gaià i Altafulla, “unes terres molt desconegudes pel 95% dels torrencs i torrenques”. “Torredembarra té una terra molt fèrtil i fins els anys seixanta hi havia molts pagesos, amb unes 260 sínies”, recorda Rovira, que fa una dècada que es dedica a l’agricultura, recuperant les arrels pageses de la seva família.
Cultiva diverses fruits i hortalisses depenent de la temporada, però la fama li ha vingut pels calçots, gràcies als títols del Concurs de cultivadors que el 2013 va començar a guanyar el seu germà Jordi, que des de fa uns anys es dedica a l’agrobotiga familiar de Ca L’Aurèlia, al carrer Alt de Sant Pere de Torredembarra i ha cedit el testimoni d’aquest domini torrrenc al seu germà.
Aquesta temporada Rovira ha plantat 150.000 calçots, com sempre sembrats amb la tradicional ceba blanca just abans de la Festa Major de Santa Rosalia per aprofitar les habituals pluges del setembre. Els calcen tres cops fins que el gener els comencen a collir, tot i que afirma que els millors són els que es cullen el febrer i el març. Calçar és l’operació principal per aconseguir un bon producte -ell recomana fer-ho almenys dos cops per temporada- i consisteix en tapar-los amb terra -d’aquí ve la paraula calçot- perquè es tornin blancs i aconsegueixin la mida correcte. Fins fa dos anys ho feia amb un cavall, però els problemes d’esquena l’han fet tornar al tractor. No creu que aquest canvi afecti la qualitat del fruit. La humitat i les malalties associades, com els fongs, són el principal enemic dels calçots torrencs, a causa de la proximitat del mar. Ho combaten amb fitosanitaris i aplicacions de coure.
No tots els calçots produïts a l’Horta Torenca són etiquetats amb la IGP Calçot de Valls. Han de tenir una llargada i amplada concretes, marcades per l’IGP Calçot de Valls. Amb aquesta uniformitat es couran millor a la graella i no quedaran crus o massa cremats. “N’hi ha que són massa petits o massa grans. S’aprofiten per fer coques en recapte, botifarra de calçots, truites o fins i tot per fer sofregit”, explica el pagès torrenc. I és que no s’ha de malbaratar res. “Els pagesos som el pilar de la societat i garantim una alimentació equilibrada amb productes quilòmetre zero que contribueixen a una vida llarga i saludable”, conclou el pagès torrenc, que lamenta els robatoris continus que pateix a la seva explotació, igual que els seus veïns. Denuncia la indefensió amb què es troben i demana més implicació de l’Ajuntament de Torredembarra i de la Justícia per evitar-los.
Calçots torrencs en el millor restaurant del mon
Els calçots d’Horta Torrenca han guanyat molt prestigi els darrers anys gràcies als vuit títols en el Concurs de cultivadors de calçots i han aconseguit fidelitzar molts clients arreu del país i també fora de Catalunya. Per tant, no és estranya la gran notícia que Daniel Rovira comunicava aquest mes de gener en una visita de premsa a la seva explotació: els seus calçots es poden tastar a partir d’aquest any en el millor restaurant del mon, el Disfrutar.
Des d’Horta Torrenca continuen innovant i l’última novetat és que han inclòs el Braille a les etiquetes dels manats, però sobretot compartint experiències amb els altres productors de la IGP Calçot de Valls per seguir millorant.
Segon el Concurs de cultivadors de calçots 2025
Dani Rovira va tornar a pujar al podi en el Concurs de cultivadors de calçots 2025, celebrat a Valls durant la Gran Festa de la Calçotada. El pagès torrenc només va ser superat pel vallenc Quico Amill, que suma el seu segon títol després de l’aconseguit el 2022. Imar Pena va completar el podi.
Rovira destaca la figura de Quico Amill. “És un dels fundadors de la IGP Calçot de Valls i se l’estima molt. En Quico és un gran defensor de fer les coses bé i buscar la qualitat. Era un cultivador a batre. No dic rival perquè no ho som. Som amics i compartim coneixements i experiències, com hem fet avui en l’esmorzar dels concursants mentre el jurat valorava els manats de calçots”.
Foto: A dalt, Dani Rovira tornant amb un manat de calçots per una dels camins d’Horta Torrenca i, a baix, d’esquerra a dreta, Imar Pena, Quico Amill i Dani Rovira. / JOAN CASAS / EL VALLENC