REDACCIÓ
La DANA que a finals del passat mes d’octubre va afectar greument el País Valencià ha posat el focus en el risc d’inundabilitat que hi ha també a casa nostra i quines són les zones que es podrien veure més afectades en cas que es produís un episodi similar al que va haver-hi el passat 29 d’octubre a bona part de la província de València i en zones de la d’Albacete.
Entre finals d’octubre i la primera quinzena de novembre, la DANA que va assolir el seu punt més destructiu a València també va deixar sentir els seus efectes al litoral tarragoní. A Torredembarra, per exemple, entre el 25 d’octubre i el 6 de novembre es van acumular uns 180 litres per metre quadrat de precipitacions segons les dades recollides a l’estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya que hi ha als Muntanyans. Són xifres que en el cas de moltes zones de la província de València es van acumular el 29 d’octubre en només unes hores. Però, ¿què passaria a casa nostra si es produís una intensitat de precipitació tan gran i concentrada?
Dos activacions del Pla d’Actuació Municipal
A Torredembarra, durant els primers dies del mes de novembre es va arribar a activar en dues ocasions el Pla d’Actuació Municipal en fase d’alerta davant del risc de fortes pluges. La primera vegada va ser el diumenge 3 fins dilluns 4 al migdia; la segona el dimecres 13 durant tot el dia. En els dos casos es va limitar la mobilitat, es va reduir l’activitat amb per exemple, la suspensió de classes als centres educatius o l’ajornament de cites al CAP. Des de l’Ajuntament, també es va detallar quines zones del municipi podien ser les més afectades en el cas de pluges intenses i inundacions: el Camí de la Rasa, el Camí de Pins a Sadolla, la zona limítrofa amb Creixell i, especialment, Baix Mar; així com els diferents passos soterrats del municipi.
En aquest sentit, calia diferenciar entre dos escenaris possibles segons on es produïssin les pluges més intenses. És a dir, si les precipitacions més fortes es concentressin sobre la mateixa façana litoral, el més habitual seria veure com s’inunden, per exemple, alguns dels passos soterrats del municipi. En canvi, també podria ser que la pluja caigués més cap a l’interior i hi hagués un creixement sobtat de rases i torrents. En aquest segon escenari, les zones més afectades podrien ser el límit del terme amb Altafulla, algunes zones de Babilònia, Clarà i Baix a Mar; i la urbanització de Clarà Mar i la Nova Torredembarra. Així, cal recordar amb l’activació del Pla d’Actuació Municipal, una de les principals accions que es van fer va ser la revisió d’aquestes rases per facilitar el pas de l’aigua en casa d’un creixement sobtat.
L’any 2010, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va establir un mapa de delimitació de zones inundables i situacions sensibles per a l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic de l’àmbit central del Camp de Tarragona. En aquest mapa, elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es marquen quines zones del litoral del Camp tenen un perill més alt per risc d’inundació. Les més sensibles se situen al voltant dels cursos dels rius Francolí i Gaià, amb un període de retorn d’inundacions de 100 o, fins i tot, 50 anys. Entre el sol urbà més afectat, hi ha la Part Baixa de Tarragona. Algunes parts de Torredembarra estan incloses en la categoria de zones geomorfològiques potencialment inundables, igual que bona part del litoral del Camp de Tarragona. Entre aquestes, s’inclou pràcticament tota la façana marítima i també la zona que hi ha al voltant de les rases. Aquest mapa també delimita espais d’especial atenció, entre els quals destaca el torrent d’en Gibert i el límit amb Creixell.
Del 2010, concretament del 3 de novembre, és la darrera data d’homologació del Pla d’Actuació Municipal per inundacions al municipi. Torredembarra té pendent de revisió aquest pla, una situació en què també es troben més de la meitat dels municipis catalans que estan obligats a tenir aquest pla (en alguns casos, ni tan sols ha estat aprovat). Al conjunt del Baix Gaià, dels set municipis que han de tenir un pla d’inundació, només la Riera de Gaià el té homologat. A més de la Torre, Altafulla, Salomó i Roda de Berà també el tenen pendent de revisió, mentre que la Pobla de Montornès i Creixell encara no en tenen. De tots aquests municipis, els quatre costaners tenen un risc molt alt per inundacions, mentre que en els altres tres aquest risc és mitjà.
Habitatges construïts sobre zones inundables
Des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya, destaquen que al litoral tarragoní hi ha habitatges construïts sobre zones potencialment inundables, també aquí a Torredembarra. Ramon Ferré, tècnic de l’entitat ecologista, ho ha explicat en una entrevista a Ona la Torre, on ha posat l’exemple de la depuradora de Torredembarra, construïda en un d’aquests espais, i de la qual s’encarrega l’Agència Catalana de l’Aigua que, paradoxalment, és “qui ha de vetllar per evitar això». Ferré també apunta que episodis com el de la DANA d’aquesta tardor “seran cada vegada més habituals” i que “és millor preparar-nos ara quan aquestes situacions extremes no són tan greus”. A la vegada, recorda que sovint les rieres i rases es modifiquen en urbanitzar una zona, “però la natura és persistent” i en situacions de pluges intenses poden suposar un perill. A més, la urbanització agreuja el problema, ja que la impermeabilització del sòl fa que l’acumulació d’aigua sigui més important.
Foto: L’alcalde de Torredembarra i el cap de la Policia Local supervisant l’estat de les rases i les afectacions a la mobilitat arran de l’episodi de fortes pluges el 4 de novembre passat. / AJ. TORREDEMBARRA