Torredembarra ja compta amb un programa de gestió ètica de les colònies felines

REDACCIÓ – Torredembarra, 30/7/2024

Garantir el benestar dels gats de carrer, facilitar la convivència amb la ciutadania i prevenir problemes de salut pública i animal: aquests són els objectius del programa de gestió ètica de les colònies felines de Torredembarra que ha posat en marxa l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Animal.

La regidora de Benestar Animal, Angie Muñoz, ha explicat que amb aquest programa, l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb el benestar animal i la convivència harmoniosa entre els gats de carrer i la ciutadania.

Actualment, Torredembarra compta amb 102 colònies felines registrades que acullen un total de 745 gats. D’aquests, el 89,79 % estan esterilitzats, amb un 90,6 % d’esterilització en espais públics i un 88,5 % en espais privats. Aquestes xifres indiquen una evolució positiva del programa CER (Captura, Esterilització i Retorn), superant el 75 % de la població esterilitzada i demostrant l’eficàcia de les mesures adoptades fins ara.

Objectius del programa

El programa de gestió ètica de les colònies felines té diversos objectius clau:

Fomentar la col·laboració ciutadana i amb entitats animalistes legalitzades.

Complir amb les obligacions legals de l’Ajuntament de Torredembarra segons la Llei 7/2023.

Establir protocols d’actuació en ubicacions privades.

Implementar plans de control poblacional que inclouen mapatge i cens de colònies, programa d’esterilització i programa sanitari.

Desenvolupar mecanismes de mediació per solucionar problemes derivats de les colònies (com orins, baralles, i vocalitzacions durant el zel).

Establir un espai per a la retirada temporal d’animals per causes justificades.

Aplicar mecanismes legals de vigilància, control i règim de sancions.

Promoure la informació a la ciutadania sobre alimentació, abandonament, intervenció sobre els animals de les colònies i salubritat pública.

Compliment de la Llei 7/2023

Aquest programa ha estat desenvolupat en compliment de la Llei 7/2023, que imposa als ens locals l’obligació d’identificar tots els gats comunitaris amb un microxip registrat sota la titularitat de l’administració local i esterilitzar-los quirúrgicament. L’article 39.1 de la Llei 7/2023 regula tots els punts que han d’incloure aquests programes per assegurar una gestió integral i ètica de les colònies felines.

Accions i propostes futures

El programa de Torredembarra no només se centra en l’esterilització i el control sanitari, sinó que també inclou la millora dels punts d’alimentació en zones públiques i la creació de refugis amb contenidors reciclats. Actualment, 13 de les 46 colònies en espai públic disposen de menjadores tipus contenidor adaptat, mentre que la resta utilitzen altres tipus de recipients.

Col·laboració i suport

L’Ajuntament de Torredembarra col·labora activament amb l’associació “TORRECAT. Protegim els gats de carrer”, amb qui manté convenis anuals per a l’alimentació i esterilització dels gats mitjançant el mètode CER. A més, la Generalitat de Catalunya ha concedit un permís específic per marcar els gats esterilitzats amb un tall a les orelles, fet per veterinaris qualificats.

De fet, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de TORRECAT per a l’elaboració d’aquest programa de gestió ètica de les colònies felines.

Foto: Imatge d’arxiu d’una menjadora en un espai públic de colònia felina, / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This