El projecte de reparació i consolidació de l’antic escorxador s’aprovarà en el proper ple

REDACCIÓ – Torredembarra, 16/7/2024

Un dels punts destacats de l’ordre del dia del ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra, que se celebra aquest dijous, 18 de juliol, a partir de les 10:00 hores, és l’aprovació inicial del projecte per a la reparació i consolidació de l’antic escorxador municipal, un edifici del segle XIX que presenta diverses patologies i necessitats d’intervenció urgent. Aquest projecte té com a objectiu principal aturar la degradació de l’edifici i adequar els espais interiors per a usos puntuals.

L’antic escorxador ocupa una superfície de 404 m² amb una superfície construïda de 606 m². L’edifici consta de tres parts diferenciades: l’edifici principal, que té valor patrimonial, el pati central, cobert amb una teulada de plaques de fibrociment, i la part posterior, destinada a la recepció del bestiar. L’estructura de l’edifici principal es basa en parets mestres de maçoneria, pilars de fosa i bigues de fusta amb revoltons de maó ceràmic. Tot i estar fora d’ús i en un estat precari, amb patologies importants degudes a l’acumulació d’aigua de pluja, l’edifici està inclòs en el precatàleg del pla general i té interès arquitectònic. Especialment destacables són l’estructura del cos principal i la façana principal del carrer del Nord.

Les principals actuacions que es duran a terme en el marc d’aquest projecte inclouen la retirada de tots els elements amb amiant seguint els protocols reglamentaris, la demolició del cos posterior i altres elements per deixar el recinte net, i el reforç de les estructures. També es farà la restauració dels elements arquitectònics per recuperar l’aspecte original de l’edifici, la creació d’espais diàfans a les dues plantes amb acabats bàsics per aïllament tèrmic i ús provisional, i la construcció d’una escala exterior provisional per accedir a la planta primera.

El pressupost d’execució per contracta és de 418.619,70 euros + IVA i el termini d’execució previst per a les obres és de 10 mesos. Per a dur a terme aquesta obra, l’Ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona per un import de 300.000 euros. El regidor d’Urbanisme, Javier Perellón, ha comentat que el projecte contempla una primera fase per possibilitar l’ús provisional de l’edifici històric, amb una segona fase prevista per completar l’equipament. L’adequació de mínims dels espais interiors a planta baixa i planta primera permetrà fer algun tipus d’activitat de manera puntual, creant un espai diàfan que pugui ser útil per a les activitats de les entitats de cultura popular.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament de Torredembarra busca no només preservar un edifici històric, sinó també dotar-lo d’un ús pràctic i comunitari per al futur, contribuint així al patrimoni cultural i social del municipi.

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This