JORDI SALVAT
Fent una mirada a les primeres files del públic de la sala de plens de Torredembarra es podia comprovar que aquest 15 de juny hi havia alguna cosa més que un relleu a l’alcaldia de la capital del Baix Gaià. La representació socialista era de primer nivell. Només hi faltava el primer secretari del PSC i líder del partit, Salvador Illa. Si aquest mateix dia no hi hagués hagut també l’elecció del nou alcalde de la segona ciutat de Catalunya, l’Hospitalet de l’Infant, Illa hauria estat a Torredembarra.
Donant suport a Vale Pino en un dia tan important hi eren els alcaldes de les dues principals ciutats de la província. Rubén Viñuales i Sandra Guaita -Tarragona i Reus-; la diputada i nova secretària de la Mesa del Parlament, Rosa Maria Ibarra; el diputat al Congrés Andreu Martín; el subdelegat del Govern, Santiago Castellà; l’alcalde de Mont-roig i vicepresident de la Diputació, Fran Morancho o el secretari de Política municipal del PSC, Joaquín Fernández, a més de regidors del Baix Gaià i els dos alcaldes socialistes que fins ara ha tingut Torredembarra, Manuel Jiménez i Enric Grangel. Des de 2015, el PSC no ostentava l’alcaldia del municipi.
Proposta simbòlica de la CUP
El ple extraordinari ha començat amb uns minuts de retard perquè el regidor de Vox, Javier Ramírez, ha trobat un embús a la carretera, i amb l’absència de la regidora del PP, Núria Gómez, que fa tres dies va patir un accident a la mateixa sala de plens, en la sessió en què Eduard Rovira va renunciar a l’alcaldia. Precisament per a Gómez i la seva prompta recuperació han estat les primeres paraules de Raúl García, segon tinent d’alcalde, i que ha presidit el ple, ja que l’alcalde en funcions, Vale Pino, presentava la seva candidatura a l’alcaldia. Ha estat l’única, malgrat que la CUP, en un gest simbòlic, ha proposat, sense èxit, que també s’hi presentés la número dos d’ERC, Berta Castells, i aconseguir que per primer cop Torredembarra tingués una alcaldessa.
No hi ha hagut cap sorpresa: tretze vots a favor dels membres del govern i tres abstencions des de l’oposició. L’aplaudiment ha estat llarg i ha donat pas als parlaments. El nou alcalde ha pecat de novell -com ell mateix ha reconegut i ha reclamat li pengessin l’”L” de pràctiques- i s’ha avançat als portaveus municipals amb el seu discurs d’acceptació del càrrec. En el parlament. Pino ha insistit en els missatges que fa un any donen des del govern, com que aquest dissabte “es produïa un canvi de capità, però no de rumb de l’executiu local”. Ha reconegut que el primer any de mandat -amb ell com a primer tinent d’alcalde- no ha estat gens fàcil i que han hagut de treballar per no eliminar serveis com les Escoles d’Adults i de Música o la Ràdio municipal. També ha parlat dels grans reptes dels propers anys per fer una Torredembarra “més accessible i sostenible” i fer polítiques pels joves, segons ell, “els grans oblidats”
Ha enumerat els projectes que comencen a caminar o s’han d’afrontar, com el nou CAP, el Teatre-auditori, l’antic Escorxador, la gestió de residus o el “drama de l’habitatge”. Ha apostat per més transparència i participació ciutadana i per a més eficiència i menys burocràcia en la maquinària municipal. També ha ofert ma estesa a l’oposició “per continuar treballant plegats com fins ara” pel bé del poble.
El torn d’agraïments que ha fet el nou alcalde torrenc ha estat molt ampli, començant els 1.590 votants del PSC de fa un any. Quan ha parlat de la seva parella, és quan més s’ha emocionat, recordant que ha deixat les Canàries per venir a Torredembarra i ho ha acabat amb un “Te quiero mucho”. També ha recordat els seus familiars, com els pares i la seva germana ja morts, i ha tornat a agrair, com tres dies abans, la “generositat i sacrifici” d’Eduard Rovira per “quedar-se al govern per ajudar i aprofitar la seva saviesa i paciència” i ha recordat quan es van conèixer “ja fa molts anys” com a membres del Patronat de Cultura. I ho ha reblat: “Ens una bona persona i un bon home”. La compliiotat sintonia entre alcalde entrant i sortint és total. Ve de lluny. I no s’ha espatllat en nou anys de govern i oposició.
Crítiques de l’oposició
Els portaveus municipals han intervingut després del discurs de l’alcalde i han insistit en missatges que ja havien llençat en el ple de renúncia de Rovira. Des de la CUP, Toni Sacristan ha criticat el “continuisme” malgrat el canvi d’alcaldia i l’absència d’un pla de mandat. Ha recordat a Pino que malgrat ser un pacte legítim en el ple hi ha una majoria independentista i li ha demanat que “passi de les paraules als fets” i ha posat l’exemple de l’habitatge i solucionar el problemes dels serveis públics, com la neteja i la recollida de la brossa.
Carles Fuxet (Alternativa) ha coincidit en aquest continuisme des de 2015 i que no hi ha hagut el canvi que prometia Pino durant la campanya electoral i li ha demanat que a partir d’ara sigui una realitat. Ha criticat que el màxim culpable de la situació actual, Eduard Rovira, continuï al govern amb carteres tan importants com Hisenda i Personal. Fuxet ha recordat les prioritats de la seva formació i que són la recuperació dels serveis públics i que no s’augmenti les taxes i impostos.
Des de Vox, Javier Ramírez, ha tornat a disparar contra Eduard Rovira, la seva gran obsessió, retreient a Pino que blanquegi la seva etapa com alcalde: “Rovira continua al govern pel seu interès personal. Es preocupa per la seva pensió i no l’interès general”. Ramírez ha demanat al nou alcalde que deixi sense competències de govern a Rovira i que impulsi un canvi de veritat.
Els darrers a intervenir han estat els portaveus dels grups del govern. Xavier Suàrez (Junts) ha situat el canvi en l’alcaldia en la “normalitat política” fruit d’un pacte que busca “estabilitat i governabilitat”. Ha assenyalat que el seu grup encara està més convençut de l’acord de fa un any i que tenen molts reptes per endavant. Angie Muñoz (PSC) ha fet un discurs molt emotiu i ha definit Vale Pino com “la persona perfecta per liderar aquesta nova etapa”. “Sap temperar la impulsivitat per pensar em el que és millor per a Torredembarra i entendre les necessitats dels altres”, ha dit. Raúl Garcia (ERC) ha recordat les renúncies per bastir un govern fort i ampli, lluny d’egos i que busca l’interès general. S’ha mostrat satisfet de la feina feta i ha fet una crida a seguir treballar per a millorar Torredembarra.
Eduard Rovira ha rebut una vara d’alcalde de record i així ha finalitzat un ple que deixa el tercer alcalde socialista de la història de Torredembarra i també un dels mes joves. Nascut el 1978, fa poques setmanes que també és diputat provincial i l’aposta del seu partit, el PSC, és clara. Volen que sigui el referent polític del Baix Gaià, més enllà dels partits. Ara té dos anys per exercir una alcaldia amb l’objectiu de revalidar-la en les eleccions de 2027. El republicà Raúl García ja escalfa a la banda i aprofitarà també al màxim l’únic any com a alcalde que tindrà.
Foto: A dalt, Vale Pino amb la vara d’alcalde. / JOAN CASAS