Deu anys caminant en bona companyia

JOSEP SÁNCHEZ – Torredembarra / 16/5/2023

Caminar, descobrir el nostre entorn i passar una estona en bona companyia. Aquesta és la filosofia de La Torre Camina, un projecte per promoure els hàbits de vida saludables entre la ciutadania que aquest mes de maig compleix el seu 10è aniversari. Va ser el 2013 quan des de la Xarxa Santa Tecla es va voler impulsar aquest grup de caminades periòdiques que encara avui es manté actiu i en molt bona salut. Només la pandèmia va poder frenar per un període de temps les seves activitats, però després del confinament, es va reprendre amb més força que mai.

La Pilar Castro és una de les impulsores del projecte des de l’inici i una de les seves principals promotores a través de l’activitat que manté a les xarxes socials. Remarca “la importància que té l’activitat física” i que “el fet de caminar en grup és molt bonic, perquè és saludable i se socialitza molt”. El Badó Cañellas és un altre dels ‘veterans’ del grup, pel temps que porta implicat en el projecte. “Els grups són molt variats. A vegades ve més gent, a vegades menys, però hi ha gent contínuament”, apunta Cañellas, que també destaca que aquesta iniciativa els permet descobrir als assistents racons de les nostres comarques: “Ja portem tants anys que hem sortit de les fronteres de Torredembarra. El nostre entorn és molt maco. Es poden fer excursions increïbles, perquè al costat de casa tenim llocs meravellosos”. El Badó és una peça important en el funcionament de La Torre Camina, ja que juntament amb altres persones com la Marga Ferrer o la mateixa Pilar Castro, s’encarrega d’establir el calendari de sortides i dissenyar els recorreguts. “Som persones que coneixem bé les rutes i que les hem fet prèviament”, apunta Castro.

Oberts a tothom

La Torre Camina no és cap associació ni entitat, “som un grup d’amistats que decideix sortir a caminar plegats” i que “està obert a tothom qui vulgui sumar-se”, diu Castro. Amb el pas del temps, les cares van canviant entre els participants de La Torre Camina, però l’esperit és el mateix que fa 10 anys: fer exercici, socialitzar i passar una bona estona. Així ho expressa, per exemple, el Gregori, un dels integrants habituals del grup que surt a caminar els divendres. Ell, que enguany que farà 80 anys, és una de les persones de més edat que hi participa, però manté una forma física envejable. I és que, per exemple, ha fet 14 vegades el Camí de Sant Jaume. Per a ell, caminar és “una manera de gaudir” i, en aquest cas, a més, ho pot fer “amb gent molt maca”. El Gregori i la seva dona són de Sant Cugat del Vallès i fa uns tres anys que es van instal·lar a Torredembarra: “Coneixíem poca gent i això ens permet fer amics”.

L’exemple del Gregori és similar al que ens podem trobar entre altres participants en les sortides de La Torre Camina. Sovint es tracta de persones jubilades que s’instal·len a Torredembarra i que tenen afició per la muntanya i fer excursions. És el cas del matrimoni format per la Lola i el Paco, que havien treballat durant una temporada com a guies de muntanya i als quals també els agrada practicar BTT per la zona del Baix Gaià. El Paco remarca “el tracte humà”, que fa que “tot plegat sigui una situació divertida. Esperes que arribi el divendres per venir i passar-t’ho bé”. Un altre matrimoni que també pren part sovint en les sortides que es fan els divendres és el que formen l’Antonio i la Lola. En el seu cas, són dos dels ‘fitxatges’ més recents del grup, ja que només fa uns dos mesos que hi participen. Ells van descobrir La Torre Camina “per una veïna”, explica la Lola, però “havíem de cuidar del meu pare i no podíem fer molta vida social”. Ara ja han començat a sortir i estan “encantats”, perquè “és una manera de fer una mica d’esport i de començar el dia amb ganes”.

‘Molt bon ambient’

Tot i que el projecte s’anomena La Torre Camina, entre la gent que pren part en les excursions no només hi ha persones de Torredembarra. El Jesús, per exemple, viu a Tarragona i “quan la feina m’ho permet”, surt a caminar amb el grup, perquè es troba “molt bon ambient”. Encara que ara ja instal·lats a la Torre, de més lluny encara venen el Jorge i l’Ángel, que són de Cantàbria i el País Basc respectivament. El primer explica que va descobrir La Torre Camina gràcies a la seva dona i que li agrada molt perquè “coneixem gent i es fan bones excursions”. L’Ángel, que estava molt acostumat a caminar a Euskadi, afegeix que ell va descobrir el projecte a través de Facebook. “Com m’agrada caminar, vaig pensar que havia de fer alguna cosa quan estigués a Torredembarra. I tot molt bé. Fins i tot s’hauria d’apuntar més gent”.

Cada setmana des de La Torre Camina s’organitzen dues sortides. Una d’intensitat moderada els dijous i una altra més suau els divendres. A més, el darrer dissabte de mes es fa l’excursió de La Torre Camina Mensual, que acostuma a ser més llarga. El grup només descansa durant l’estiu i les vacances de Nadal, Setmana Santa i dies festius. De moment, compleixen 10 anys d’activitat, però el projecte no s’atura i encara els hi queden molts aniversaris a celebrar.

Foto: Participants en una de les sortides recents de La Torre Camina. / JOSEP SÁNCHEZ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This