JORDI SALVAT – Torredembara, 28/5/2023
Aquest 28 de maig, un total de 12.137 torrenques i torrencs estan cridats a les urnes per escollir els regidors i regidores del ple municipal del proper mandat. Aquests disset edils seran els que tres setmanes després votaran si el republicà Eduard Rovira continua com alcalde després de vuit anys en el càrrec o s’imposa un canvi. Cal tenir en compte que hi haurà més de 800 ciutadans més que fa quatre anys amb dret a vot a Torredembarra, ja que el 2019 van ser 11.276 persones.
La majoria absoluta obtinguda per Esquerra fa quatre anys va ser una sorpresa que no van preveure no els mateixos republicans, una fita aconseguida gràcies a l’alta participació, que va encarir el cost en vots del regidor i va deixar un plenari amb només quatre forces polítiques, la meitat que en el mandat anterior.
Finalment són deu les candidatures que es presenten a les eleccions, una menys que el 2019 i tres menys que el 2015. Quatre formacions polítiques que van acudir als comicis quatre anys aquest cop no fan llista: Ciutadans, Avui Democràcia. Guanyem Torredembarra i Alternativa Baix Gaià. Són més de 1.500 vots que s’hauran de repartir entre les candidatures d’aquest 2023. I potser l’abstenció.
La participació, clau
Perquè aquest és una altre de les claus d’aquestes eleccions municipals a Torredembarra: la participació. En els comicis del 2019 va pujar gairebé un 7% respecte quatre anys abans i va arribar al 61%. Un més que possible descens de la participació, un cop ha baixat la mobilització produïda pel Procés i la no coincidència amb les eleccions europees, pot provocar que més partits obtinguin representació i s’atomitzi el plenari, obligant a pactes electorals més complicats amb la inestabilitat que hem conegut en mandats anteriors.
Pocs dubten que només ERC i el PSC es disputen a l’alcaldia. El 2019 va ser les forces més votades i, amb uns alcaldables consolidats, aspiren a liderar el proper govern. Els republicans tornen a confiar en Eduard Rovira, que ja porta quatre anys com alcalde, però han renovat sensiblement la seva candidatura amb l’objectiu de compensar el desgast del govern amb majoria absoluta i unes enquestes que no els són tan favorables com voldrien i descarten poder repetir la majoria absoluta. L’objectiu és guanyar per poder bastir un pacte de govern des de la posició més favorable.
Els socialistes s’erigeixen com la gran alternativa als republicans, amb un cap de llista que repeteix per segon cop, Vale Pino, després de quatre anys governant i quatre fent una oposició constructiva. La candidatura del PSC està marcada per la continuïtat en els primers quatre llocs i la renovació en els següents i amb el canvi com a principal leit motiv de la campanya. Després d’una presentació multitudinària de la candidatura el passat 6 de maig, l’objectiu és guanyar les eleccions i convertir en Pino en el tercer alcalde socialista de Torredembarra. Però per aconseguir-ho han de remuntar més de mil vots de diferència el 2023.
Hi ha vuit candidatures més. Totes no entraran al ple municipal i la que està més ben situada és la que ja hi és, Junts per Torredembarra, que aspira a ampliar l’únic regidor que té ara i ser decisiva en la formació del nou govern. L’aparició de la candidatura d’ARA Torredembarra, integrada per PDeCAT, Convergents i ARA Catalunya, amenaça amb dividir el vot a l’espai post-convergent.
De la implosió de Ciutadans en aquest mandat en sorgeixen dues candidatures -Valents i Vox- que competiran amb el PP per estar al ple. A l’esquerra, la CUP també vol tornar a un plenari que el 2019 se li va escapar per un grapat de vots i l’espai d’En Comú Podem es torna a presentar dividit, amb els mateixos caps de llista que fa quatre anys: Luisfer Turrens i Carles Fuxet.
Un panorama polític incert a Torredembarra que potser la nit del 28 de maig no quedarà aclarit i haurem d’esperar a les negociacions entre els partits per bastir un nou govern municipal. En les properes pàgines analitzem més a fons totes les candidatures.