JORDI SALVAT
Valeriano Pino (Torredembarra, 1978) va acabar el darrer mandat com a primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Torredembarra i en les darreres eleccions municipals va debutar com a cap de llista recuperant la segona posició per al PSC i sumant un quart regidor. Però la majoria absoluta obtinguda per ERC l’ha deixat a l’oposició aquest mandat que acaba de començar.
Com ha estat aquest canvi de primer tinent d’alcalde a portaveu del principal grup de l’oposició?
És veritat que els primers mesos va ser una mica estrany, perquè ens havíem de trobar amb l’execució de les cues d’un mandat en què havíem format part del govern. Crec que va ser un mandat revolucionari, si tenim en compte com havien estat els darrers mandats a Torredembarra. Aquest nou rol ens ha costat a tots, inclosos els integrants del govern.
S’han trobat amb iniciatives i accions de govern que les havien preparat el seu grup.
Sí. I estarem així fins al 2023. Hi ha inversions que vam planificar el mandat passat que aniran venint aquest. Hem de ser coherents i no venim a enfonsar aquest govern, sinó a sumar en el que puguem.
Quan es va parlar després de les eleccions d’un pacte entre ERC i PSC, des d’ERC es va dir que no el tiraven endavant perquè el PSC no l’hauria signat si la situació de majoria absoluta fos a l’inrevés. Hauria estat així?
Jo no parlo mai en nom d’ERC, i que ningú d’ERC parli en nom del PSC. Nosaltres vam dir que hi érem per garantir governabilitat i ho haguéssim fet. Creiem que el més intel·ligent i el millor per Torredembarra en aquell moment era reeditar el pacte. Vam fer públic l’oferiment, en tot moment amb transparència. El pacte era bo i havia funcionat. Ens entenem personalment i això importa.
Ha canviat la relació amb l’alcalde a nivell personal els darrers mesos?
A nivell personal, no. Ens portem bé. Fa molts anys que treballem junts, des que els dos érem membres del Patronat de Cultura, i continuem tenint una molt bona relació. Esperem mantenir-la. No ens veiem tant com abans, però continuem tenint una relació fluïda per telèfon.
Coincidiu en les prioritats per aquest mandat que ha definit l’alcalde: arranjament de l’N-340, adequació del parc del carrer Lleida i rehabilitació de l’Escorxador?
Sí, i afegim la piscina i la plaça Catalunya. Jo estic molt capficat en la millora de l’enllumenat públic, que està molt envellit. Ho repetiré tot el mandat, perquè és prioritari. En el passat mandat vam posar ordre i ara el govern hauria de ser més agosarat i anar a inversions per projectar la Torredembarra del futur.
Veig molta coincidència amb el govern. Com serà, doncs, la seva oposició?
El PSC vam doblar els resultats en les darreres eleccions municipals i ho vam fer en base a unes propostes que intentarem tirar endavant negociant amb el govern. La creació d’una regidoria de Benestar animal estava dins del nostre programa, per exemple. Les infraestructures també són claus del nostre programa i no hi podem estar en contra. Primer, perquè som pares de la criatura i, segon, perquè és el compromís que tenim amb la ciutadania. Com serà la nostra oposició? Si mirem el passat, què vol el principal partit de l’oposició? Enderrocar el govern. Nosaltres no estem en aquesta línia, sinó que volem la prosperitat de Torredembarra. Ens posarem d’acord amb el govern sempre que es vetlli pel desenvolupament de To rredembarra. Posaré un exemple.
Posi.
L’altre dia vaig demanar un estat d’execució del pressupost. Hi havia unes partides per a mi molt importats, de la política al detall, per unes millores al parc Munts i a Sant Jordi molt necessàries des de fa temps. Vam fer una modificació de crèdit per fer-ho quan era el regidor responsable i la meva sorpresa ha estat que s’ha vinculat a altres partides i ha marxat. Ara hem de recriminar què ha passat amb això. Així ha de ser la nostra oposició. Reivindicarem la política al detall, que és més feixuga, però és la política que necessita Torredembarra.
Han fet alguna actuació en la polèmica rotonda de l’autopista. Hi ha hagut certa inacció des dels governs de la Torre i Altafulla?
Hem mantingut reunions amb el subdelegat del Govern i responsables de Fomento, amb qui no ens vam entendre gaire bé. El que s’ha fet a la rotoda no va tenir en compte com podia repercutir al municipi. I tenim un problema que ja havíem detectat el govern anterior i és que molta gent que abans accedia a Torredembarra per la rotonda ara ho fa pel mig del poble. Nosaltres, des del principi, no hem estat d’acord amb aquesta mesura perquè treu aquest problema i el traspassa a la gent de Torredembarra i dels municipis del voltant. I ho patim tots.
Què està passant a la Policia Local que hi ha aquesta allau de baixes?
L’allau de baixes no la puc valorar. Hi ha uns metges que determinen que aquestes persones han d’estar de baixa. Per altra banda, tenim uns policies molt enfadats, perquè amb el govern anterior van arribar a uns acords per gestionar una situació injusta, en els salaris i en la situació respecte a altres cossos de la província, i no s’han executat. El pacte és contradit de forma parcial per uns informes de serveis jurídics i intervenció i reben una informació: “D’allò que van parlar, res”. I és normal. Però l’informe donava un cert marge, com en l’oferta econòmica. Se senten traïts. La falta de ganes de resoldre aquest problema porta a la indignació de la Policia. I em sembla totalment justificada.
Al PSC s’ha obert un debat sobre la immersió lingüística. Creu que s’hauria de canviar aquest model?
Jo sóc castellanoparlant i m’he educat en les dues llengües i crec que una de les grans apostes que tenim com a catalans és la immersió lingüística. Jo l’ampliaria, però no la canviaria. L’ampliaria a una tercera llengua, però la nostra cultura ha de ser protegida. Quan una llengua o una cultura ha patit la repressió, per molt temps que passi, no hem de perdre mai aquesta protecció. I llegint algunes declaracions de Miquel Iceta, crec que anava per aquesta línia.
Hi ha presos polítics a Catalunya?
Hi ha polítics presos que van prendre una sèrie de decisions que han acabat amb unes sentències que, al meu entendre, són desproporcionades i no ajuden a trobar una solució al conflicte.
Tot i estar en el govern mai va deixar la seva feina.
És molt important no perdre la independència econòmica i també és important no perdre la teva professió. La meva empresa també em recolzava i va tenir molta paciència. També vaig tenir un personal a la regidoria que s’acoblava als meus horaris i tenim l’avantatge que avui dia vivim en un moment en què estem connectats les 24 hores. Sí que han estat quatre anys molt estressants, però com que t’agrada ho fas amb ganes.