REDACCIÓ – El Catllar / La Riera de Gaià, 2/1/2025
El Catllar i la Riera de Gaià van ser dos dels municipis en què un equip del grup de recerca MIRMED de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) va realitzar diverses excavacions arqueològiques el passat mes de novembre. Concretament, en els aqüeductes romans que acullen, com molts altres pobles al Camp de Tarragona, aquestes dues localitats.
Els treballs, indiquen des de l’ICAC, han permès ampliar el coneixement sobre aquestes infraestructures hídriques. Els resultats aporten dades significatives sobre el traçat i la construcció dels aqüeductes.
Al Catllar, s’ha intervingut a la zona de la Cativera, propera a una cova amb importants restes prehistòriques, excavada parcialment per investigadors de l’IPHES-CERCA. Aquí, en prospeccions anteriors, ja s’havia localitzat un tram de l’aqüeducte de l’esquerra del Baix Gaià.
L’excavació s’ha centrat en un petit barranc sota la carretera que porta a la urbanització de la Cativera, a uns 500 metres al nord de la via de l’AVE. La troballa més destacada ha estat la identificació d’un petit pont de fusta. En un dels seus extrems s’ha localitzat el punt de connexió entre la sèquia de fusta i l’aqüeducte d’obra. Aquest punt mostra el travertí fossilitzant la forma del calaix i una colada calcària amb estalactites i estalagmites formades per les antigues fuites d’aigua.
Per altra banda, a la Riera de Gaià s’ha intervingut en una finca situada entre aquest poble i un dels seus nuclis, Ardenya. Aquí, s’ha identificat un llarg tram de 110 metres de l’aqüeducte de l’esquerra del Baix Gaià, el tram més allunyat fins ara del punt d’origen de la conducció, situat al terme municipal de Vespella.
El tram, localitzat en un terreny amb un fort pendent i cobert de vegetació densa, ha estat desbrossat i documentat gràficament. A més, en alguns punts, s’ha excavat l’interior del canal per conèixer-ne les característiques. La conducció està íntegrament excavada a la roca, amb unes dimensions d’uns 65-70 centímetres d’amplada i una profunditat de fins a 1,75 metres.
Foto: Un detall de les restes excavades. / ICAC