JORDI SALVAT – La Riera de Gaià, 4/12/2024
La possibilitat de la instal·lació d’un càmping al terme municipal de la Riera de Gaià ha creat una gran inquietud entre molts veïns i veïnes de municipi, però també a de la urbanització altafullenca de Brises del Mar, a més d’entitats dedicades a la defensa del territori, com l’Associació Mediambiental La Sínia i l’Associació Terres del Gaià. En aquests moments encara no s’ha fet cap pas en ferm perquè aquesta infraestructura turística sigui una realitat i, mentre el promotor parla d’un càmping ecosostenible que no superi el miler de places, els veïns i entitats que s’hi oposen adverteixen que en uns anys ens podem trobar amb un gran ressort o diversos càmpings de més de 3.500 places al cor del Baix Gaià, des de la urbanització Brises del Mar al Castellot.
Adaptar-se a la normativa
L’Ajuntament de la Riera de Gaià va rebre a inicis de 2024 la consulta de la possibilitat de fer un càmping al seu terme municipal. Va ser a través d’arquitectes que representaven la societat Branding Finestra SL, que des de fa anys ja explota un càmping a Tamarit. El Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de la Riera preveu l’ús del càmping de forma genèrica, sense concretar-ne les zones. Per altra banda, el 2021 la Generalitat va aprovar el Pla Director Urbanístic (PDU) de les Activitats de Càmping, un document que determina els criteris per a la implantació de càmpings i al qual els municipis han d’adaptar-hi el seu planejament urbanístic. Segons la normativa, els ajuntaments tenen dos anys per adaptar-se al Pla Director Urbanístic de les Activitats de Càmping, que és de rang superior al POUM. La Riera encara no ho havia fet.
La pilota es troba ara a la teulada de la Generalitat, concretament a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAA), que ha rebut de l’Ajuntament de la Riera l’Avanç de modificació del POUM per determinar els terrenys del municipi on es compatible l’ús del càmping. Aquest document l’ha pagat l’empresa promotora del càmping i defineix un total de 28 hectàrees on s’hi podria instal·lar un càmping, entre la urbanització El Castellot i el límit amb Altafulla i un total de 3.558 places, una xifra objectiva que surt de multiplicar la població de la Riera de Gaià per dos.
L’Avanç de modificació del POUM és un document consultiu i no executiu, que es tramita davant de l’OTAA i té per objecte l’avaluació ambiental prèvia, seguint criteris ambientals, urbanístics, paisatgístics i de sostenibilitat. L’òrgan ambiental portarà a terme consultes a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Protecció Civil, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona, municipis veïns, entitats ambientals… Finalitzat un termini que de mínim un mes , i una vegada avaluat l’Avanç, l’òrgan ambiental de la Generalitat emetrà el document d’abast.
Un cop es rebi aquest document a l’ajuntament de la Riera de Gaià, correspondrà govern municipal i també des dels serveis tècnics municipals analitzar-lo i es farà una presentació pública als veïns. No es descarta la possibilitat de convocar una consulta pública sobre el projecte de càmping.
‘Un procés que s’ha portat d’amagat’
L’Associació Mediambiental La Sínia critica que tot aquest procés s’ha portat d’amagat del poble i que se’n van assabentar quan els va arribar informació des de la Generalitat de la intenció de l’Ajuntament de la Riera de modificar el POUM per incloure en quina zona del municipi es podrà instal·lar un càmping. Els preocupa la contaminació acústica i lumínica, el subministrament d’aigua, la mobilitat a les carreteres d’accés i l’afectació als veïns i veïnes de la zona.
El primer moviment que van fer l’entitat va ser contractar uns serveis jurídics per presentar al·legacions al document, i el segon, informar els veïns de la situació, sobretot els més afectats, com són els de les urbanitzacions El Castellot i Brises del Mar, els segons al terme municipal d’Altafulla, a través de l’Associació de Veïns de la Urbanització el Castellot i l’Associació de Veïns de la Urbanització Brises del Mar respectivament.
En les al·legacions presentades -el termini es va acabar el passat 18 de novembre- demanen que la declaració d’impacte ambiental es faci de forma ordinària i no simplificada i d’aquesta manera s’hauran de demanar més informes a més organismes.
Des de la Sínia han fet arribar un escrit a l’Ajuntament de la Riera en què es demana que paralitzi aquest procés de modificació del POUM i que s’informi al poble sobre aquesta modificació puntual del planejament urbanístic del municipi. Fonts de l’entitat ecologista denuncien que fa un any i mig hi van haver eleccions municipals i en cap programa electoral hi sortia la instal·lació d’un càmping al municipi. Consideren que una infraestructura com aquesta tindrà un impacte “molt important” a l’entorn en què es construeixi i també en la resta de futurs negocis a la zona, ja que la normativa impedeix qualsevol activitat a mig quilòmetre a la rodona del futur càmping,
Però l’Associació Ambiental La Sínia els preocupa també molt el promotor del projecte, l’empresari Roger Trillas, i recorden les múltiples infraccions urbanístiques que arrossega en el càmping que ja té a Tamarit.
La Sínia acusa l’Ajuntament de la Riera de Gaià de disposar d’informació que no ha compartit amb la ciutadania i que ells no poden obtenir i no es creuen que el consistori vulgui un càmping de màxim mil places quan el límit que es demana en la modificació del POUM que es proposa supera les 3.500: “És obrir la Caixa de Pandora”. També denuncien connivència entre l’Ajuntament i el promotor.
Fins ara ja s’han organitzat dues trobades d’entitats i organitzacions que s’oposen al projecte per decidir les accions a portar a terme i ara estan pendents de la resposta de l’Ajuntament i de la Generalitat per fer noves passes per evitar la construcció d’un càmping a la Riera de Gaià.
Ecosostenible, poc soroll i garantint la mobilitat
L’empresa promotora fa un any que ha comprat vuit hectàrees, on ara hi ha garrofers i avellaners, entre el límit amb Altafulla i les instal·lacions de l’empresa Atens, que limiten amb la carretera T-214, dels quals poc més de cinc es destinarien al càmping. “Les 3.558 places són una xifra que resulta del Pla director de l’activitat de càmping segons la qual els càmpings podrien tenir el doble de la població del municipi om estigui. També s’ha parlat que el càmping anirà de la urbanització El Castellot fins a Brises del Mar. No és veritat. Serà proporcional d’acord amb el model de càmping que l’Ajuntament decideixi”, explica l’administració de la societat promotora, Roger Trillas.
L’empresari explica que el Pla Director Urbanístic de les Activitats de Càmping ha limitat molt les zones de Catalunya on es poden instal·lar càmpings i, per exemple, la primera línia de mar queda fora de les àrees permeses, igual que les lleres dels rius o espais allunyats de carreteres asfaltades. “Queden pocs llocs i aquesta zona de la Riera creiem que compleix els requisits”, afirma Trillas, que assenyala que és el primer projecte de càmping que es presenta a Catalunya després de l’aprovació el 2021 del PDU de les Activitats de Càmping.
L’empresari també desmenteix que el càmping no té garantit ni el subministrament elèctric ni d’aigua: “Farem un càmping autosuficient, que generarà l’energia elèctrica que necessiti el càmping, amb plaques fotovoltaiques sobre els edificis i els allotjaments i que també intentarem aprofitar l’aigua que necessitem mitjançant basses i llacunes naturals i intentarem generar energia amb la biomassa que generin per escalfar l’aigua que necessitin”.
També nega que el càmping pugui generar cap impacte negatiu en lla mobilitat. “S’haurà de fer un estudi de mobilitat que ha d’assegurar com els clients accediran al càmping i que això no generarà cap efecte negatiu sobre el poble i la gent de la Riera de Gaià. I si n’hi ha algun serà el promotor qui haurà de pagar les mesures per evitar-ho”, afirma Trillas.
I sobre la contaminació sonora, l’empresari record que “la normativa catalana de sorolls posa uns límits, però més enllà d’això l’Ajuntament pot posar uns límits amb el model turístic que defineixi”. “Pensem que per les característiques de l’entorn l’activitat de càmping haurà de tenir uns nivells de soroll que siguin pràcticament a tocar del silenci”, conclou.
Altafulla també s’hi oposa
L’Ajuntament d’Altafulla, per la seva banda, també ha presentat al·legacions. La coalcaldessa, Alba Muntadas, considera que “s’ha de vetllar per garantir la condició d’aquest espai com a corredor natural i es preservi el seu paisatge físic i biològic, de la mateixa manera que està fent Altafulla amb un procés d’ordenació dels sòls no urbanitzables de la vila”.
Igualment, la coalcaldessa es mostra preocupada amb la gestió dels recursos existents a la zona, especialment dels hídrics. Recorda que Brises del Mar ha patit durant anys problemes amb la salinització dels seus pous en èpoques de gran afluència de veïns, a l’estiu. Tot i que ara l’aigua que consumeixen els veïns ja no prové d’aquests pous sinó de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona, considera que cal tenir en compte la necessitat d’aigua que pot generar un volum d’usuaris com el que podria tenir una futura o futures instal·lacions de càmping a la zona.
Foto: Una imatge dels terrenys on es vol construir el càmping. / TDB