REDACCIÓ – Altafulla, 8/10/2024
La coordinadora territorial de Formació Professional als Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat i encarregada de la gestió dels Programes de Formació i Inserció (PFI) a Tarragona, Rebeca Valero, acompanyada per la regidora d’Educació i Gent Gran de l’Ajuntament d’Altafulla, Eva Martínez; la tutora del PFI a Altafulla, Laia Zanz, i el tècnic docent Andreu Girona, ha visitat aquest dimarts, 8 d’octubre, el nou espai de cuina, situat a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran, on l’alumnat del nou mòdul d’ “Auxiliar d’Hoteleria: Cuina i Serveis de Restauració” d’Altafulla hi du a terme les pràctiques.
Aquests estudis, que s’estrenen a Altafulla per primera vegada, capaciten l’alumnat per executar operacions bàsiques de preparació i conservació d’elaboracions culinàries senzilles, així com les operacions de preparació i presentació d’aliments i begudes en establiments de restauració, assistint en els processos de servei i atenció al client. Tenen una durada total de 1.000 hores, un curs acadèmic. Aquesta modalitat inclou 200 hores d’estada formativa a l’empresa i els mòduls professionals de Tècniques Elementals de Servei, Processos Bàsics de Preparació d’Aliments i Begudes, Tècniques Elementals de Preelaboració, Elaboracions Culinàries Bàsiques, Formació Bàsica en Prevenció de Riscos Laborals i Projecte.
Rebeca Valero ha mostrat la seva satisfacció amb la posada en marxa d’aquesta nova modalitat a Altafulla i ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament: “Avui és un dia important tant pel Departament d’Educació com per Altafulla, i sobretot per a aquests nois i noies que els donem aquesta oportunitat com a sortida professional o per reenganxar-se al sistema educatiu”. La superació d’aquest programa de formació i inserció (PFI) comporta en l’àmbit acadèmic accedir als cicles formatius de grau mitjà o aconseguir el certificat de professionalitat que emet l’Administració laboral, entre d’altres sortides.
En l’àmbit laboral, la superació del mòdul permet diferents sortides professionals d’ajudant de cuina, ajudant d’economat d’unitats de producció i servei d’aliments i begudes, auxiliar de cambrer en sala, ajudant de cambrer en bar-cafeteria, auxiliar bàrman, ajudant de cuina en establiments on l’oferta estigui composta per elaboracions senzilles i ràpides (tapes, plats combinats, entre d’altres), i l’obtenció del certificat de professionalitat que emet l’Administració laboral.
Per a poder acollir la nova modalitat, l’Ajuntament d’Altafulla ha fet una inversió de 40.000 euros per a la construcció de la nova cuina de l’Esplai de la Gent Gran, que n’ha ampliat la superfície i l’ha dotat amb tot el mobiliari necessari per a adaptar-la a un equipament professional (forn, microones, piques, fregidora, frigorífic, taulells i planxa d’acer inoxidable, entre d’altres elements). Els treballs d’enderrocs, retirades, parets, paviments, alicatats, pintura i sanejament han anat a càrrec de la Brigada Municipal.
La regidora d’Educació i Gent Gran, Eva Martínez, s’ha mostrat molt satisfeta amb els resultats aconseguint un “espai ampli i funcional per a l’alumnat” i ha agraït la feina dels tècnics municipals, operaris de la brigada, equip directiu i administratiu de l’Institut d’Altafulla i de les administracions públiques implicades en aquest projecte per a portar-lo a terme. L’edil d’Educació també ha expressat el desig “de compartir aquesta activitat amb el menjar que es pugui oferir a les persones grans com col·laborar en el servei de menjar a domicili”.
Fotos: Dos moments de la visita al nou espai de cuina, situat a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran. / AJ. ALTAFULLA