PAGESOS DE LES TERRES DEL GAIÀ l Saurines narra els valors i el batec agònic del Gaià

RUTH TROYANO

“El Riu Gaià és fil de vida, resiliència, patrimoni, persones. Volem retornar-li la dignitat.  Fa massa temps que ens esperem. Fem arribar aquest missatge a tots els racons. Fem que els responsables es moguin. Fem del Gaià un riu ple de vida”. És el clam últim de l’Associació Terres del Gaià per demanar a les administracions competents la construcció de depuradores que retornin la vitalitat al riu i n’assegurin la seva supervivència. Els esforços per conservar-lo s’amplifiquen aquest inici de curs amb un nou vídeo que mostra la situació fragilíssima i de desassossec del Gaià, un riu que hauria de banyar cultius i paisatges, entre la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès. Produccions Saurines amb la realitzadora Elisenda Trilla i el fotògraf Guillem Voltas al capdavant, n’han documentat la problemàtica: “És una crida a mostrar la situació greu del riu. Teníem clar que havia de ser breu per centrar el missatge i fer-lo viral.  Cal retornar-li la dignitat al riu i per això ressaltem d’entrada els seus valors, el que representa a nivell de fauna, patrimoni, paisatge, història i persones. Destaquem els vincles que genera l’aigua, però després hi fem constar l’alarma per les agressions que pateix”.

Fa temps que des de Terres del Gaià es denuncien els impactes negatius que ocasionen les aigües residuals que s’aboquen directament a la llera del riu, provocant el seu desequilibri. “Cal conscienciar a la ciutadania de la necessitat de preservar el riu, però sobretot d’insistir a l’administració en què cal preveure urgentment un pla de construcció de depuradores que eviti la seva pobresa i la debilitat de tot el seu ecosistema”, insisteixen des de l’entitat. A tot plegat, la manca de pluges dels últims anys ha provocat la reducció del cabal ecològic dels rius catalans; recentment el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) advertia d’aquest escenari i de les seves conseqüències: pèrdua de determinades espècies de fauna i flora, aparició d’invasores, concentració de més contaminants i afectació de totes les connexions que té el riu, ja siguin aiguamolls o aqüífers.

“Estem convençuts que el fons d’aquest territori és molt potent.  Hi ha una història paisatgística i agroalimentària enorme, però sovint tot això queda ensorrat per un discurs victimista”, es lamenta Elisenda Trilla. Saurines treballa per llegir l’abundància i la riquesa dels paisatges i, especialment, la seva memòria. Trilla i Voltas es van atrevir el 2017 a crear una productora audiovisual empeltada a la ruralitat, a Valls, allunyada dels centres de producció. Aquest any han crescut amb dues noves incorporacions: Aida Bañeres i Òscar G. Moriles. “Sempre he estat vinculada al paisatge i m’agrada narrar com la gent l’habita i com el crea. Això ho hem dut a Saurines i ens ha motivat sempre treballar pel canvi social, des d’una mirada molt local. Ens hem vinculat d’una manera molt natural al patrimoni que ens envolta i que ens hem anat trobant”, resumeix Trilla.

Saurines és una cooperativa i tanmateix fa d’altaveu de projectes d’economia social. Ha virat cap a la gestió cultural en els últims anys sense abandonar la producció de documentals. Són part del seu ADN; temps i profunditat per explicar realitats. “Ara n’estem ultimant dos. Ruda, que narra la vida d’una pastora i comença al Camp de Tarragona, i un segon amb la figura de Mariaelena Roqué, artista catalana-veneçolana, companya de Carles Santos, que resideix a les Cases d’Alcanar”, avança la realitzadora. Enmig d’històries que reclamen hores de rodatge, recerca i reflexió, han trobat espai per aturar-se al Gaià i acompanyar el seu batec agònic, però amb una mirada constructiva.

Foto: Saurines documentant l’estat del riu Gaià. / ENRIC CATALÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This