REDACCIÓ – Creixell, 17/9/2024
Aquest diumenge, 15 de setembre, va ser el dia gran de la Festa Major del Santíssim Sgrament – La Minerva 2024 de Creixell. Aquesta festa es fa des del molt antic a Creixell, és la Festa Major Grossa pròpiament dita i aquella que els creixellencs de socarrel s’estimem més.
Per l’anada a Ofici les Autoritats Municipals acompanyen la Processó del Pa Beneit amb l’alcaldessa de Creixell Montserrat Muñoz Madueño, la Jutgessa de Pau, el cap de la Policia Local i els membres de la Corporació. També hi van participar ahir la diputada creixellenca al Parlament de Catalunya Júlia Calvet i el diputat torrenc Javier Ramírez. El Ball de Diables de Creixell obria el Seguici Popular a la Processó.
Els músics dels Ministrers del Benifet de Torredembarra i la Coral Santa Rosalía van acompanyar també la Processó. Es va fer també la subhasta de la Coca del Goig i també la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila.
Es guarneixen amb flors diferents altars durant el recorregut de la Processó. A la Processó hi participen també el Ball de Diables i la colla Geganters i Capgrossos de Creixell. La Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva que es manté viva encara avui en dia a la Vila creixellenca, té els seus orígens l’any 1620.
El nom li ve de la seva confraria homònima que va ser fundada a Roma el 1539 a l’església dels dominicans de Santa Maria supra Minerva. Concretament a Creixell es va fundar el 26 de juliol de l’any 1620.
Història de la festa
Es tracta d’una festa votiva. L’Origen de la festa del Santíssim Sagrament és religiós. A l’Edat Mitjana, la pesta assolava els municipis i la vila creixellenca no n’era una excepció. Els vilatans de l’època es van recollir a l’església per protegir-se de la infecció mortal. Van entrar amb menjar, el van beneir i van aguantar fins que la malaltia va desaparèixer de la vila.
És per això que, per aquest motiu de fe, la celebració és en honor al Santíssim Sagrament i un dels actes mes rellevants és la benedicció de coques. Posteriorment es menja la coca a l’interior del temple.
Ara ha fet quatre-cents anys que es va crear la confraria de la Minerva a Creixell, el 26 de juliol del 1620 . Els confrares eren els encarregats de vetllar pel santíssim Sagrament i el treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de cada mes. El portaven a les cases on hi havien malalts. Sobtadament aquella confraria era formada per homes i dones, cosa poc freqüent en aquella època. Els confrares que estaven malalts ho feien saber posant plantes a la porta i per això ara es simbolitza amb els altars adossats a les façanes de les llars.
Amb el pas del temps i en desaparèixer la confraria, es va mantenir la celebració pel tercer diumenge del mes de Setembre, coincidint amb el final de la verema, on desprès del treball es preparava la festa. És per això també que la geganta de la nostra vil.la es diu Minerva, i porta a la seva panera el raïm i el blat. a Creixell per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies de Creixell porten en unes safates guarnides amb les coques del Pa Beneit en processó fins a l’església. També hi participa la canalla de la Vila que ha fet la primera comunió al llarg de l’any en curs.
En desaparèixer la vinya com a font principal de l’economia creixellenca per deixar pas al turisme, aquesta Festa Major Grossa ha anat deixant pas a la Festa Major de Sant Jaume, la petita, però que pel fet que s’escau a finals de juliol aplega molts vilatans i turistes a la nostra Vila.
La Coca del Goig de la Subhasta se la va emportar novament aquest any la creixellenca Ma. Dolors Calvet, per un preu de 260€. Aquests diners van destinats íntegrament a la Parròquia de Sant Jaume de Creixell. La Subhasta la va fer el Miguel del ball de diables de Creixell.
Foto: Una imatge de la processó celebrada a Creixell. / AJ. CREIXELL