La Societat Europea de Química distingeix l’edifici històric de l’Hospital de Pelegrins d’Altafulla

REDACCIÓ – Altafulla, 14/9/2024

L’antic edifici de l’Hospital de Pelegrins ha rebut el reconeixement de la Societat Europea de Química com a reconeixement de la importància històrica d’un procediment químic que va desenvolupar el Fill Il·lustre d’Altafulla, Antoni de Martí i Franquès, en el segle XVIII per determinar la composició de l’aire atmosfèric.

La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; el vicepresident de l’EuChemS, Floris Rutjes; la presidenta del EuChemS Historical Landmark Award Committee, Brigitte Van Tiggelen; el president de la Societat Catalana de Química (SCQ), Gregori Ujaque; el secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) Àngel Messeguer, i la doctora Consol Blanch, membre de la Comissió Emplaçaments Històrics Representatius de la Química, de la SCQ, han descobert la placa commemorativa que, a partir des d’aquest dissabte, 14 de setembre, presidirà l’entrada de l’edifici.

Alba Muntadas ha expressat la satisfacció que “Altafulla tingui significativa importància en el patrimoni químic per la seva vinculació amb Antoni de Martí i Franquès, un químic i Fill Il·lustre de la vila, influent del segle XVIII, que va dur a terme bona part del seu treball experimental a l’Hospital de Pelegrins del municipi”.

Aquest guardó destaca i commemora contribucions significatives en el camp de la química, tot mostrant avenços que han configurat la comprensió del món i han millorat les nostres vides. En reconèixer aquests assoliments, es distingeix la importància de la química en la història i el patrimoni cultural europeus, fent palès l’àmbit geogràfic i la diversitat del paisatge científic europeu i la seva promoció dins de la comunitat química i en molts altres àmbits.

Consol Blanch ha qualificat la figura d’Antoni Martí i Franquès com “un senyor enciclopèdic que va dedicar bona part del seu temps a estudiar diversos temes científics sobre el medi natural, i va acumular col·leccions geològiques i botàniques, i també sobre meteorologia més enllà de la química”.

Prèviament a la descoberta de la placa, l’investigador en la història de la química i membre de la SCQ, Pere Grapí Vilumara, ha pronunciat la xerrada ‘Antoni de Martí i Franquès. De la bonesa a la composició de l’aire’ a la sala de Plens del consistori altafullenc.

Per acabar, l’antic cementiri, al costat de la plaça de l’Església, ha acollit la lectura dramatitzada amb el títol “Antoni Martí i Franquès, el savi Català”, basada en el llibre del mateix nom, obra de Joan Carles Blanch, i interpretada per l’actor Fermí Fernández com a Antoni Martí i Franquès, acompanyat per Alexis Lanza i Guillem Vellvé, als violoncels.

Qui va ser Antoni de Martí i Franquès?

Antoni de Martí i Franquès (1750-1832) va néixer a Altafulla en el si d’una família local de terratinents amb interessos industrials. Va ser bàsicament un autodidacte i, a més d’estudiar llatí i filosofia, també coneixia diversos idiomes europeus com francès, anglès, alemany, grec i italià. Al llarg de la seva vida va consolidar una notable biblioteca que incloïa les publicacions científiques europees contemporànies més importants, així com un gabinet situat a l’Hospital de Pelegrins on va dur a terme el seu treball experimental. És conegut per la seva mesura precisa de la composició de l’aire, especialment per determinar la proporció exacta de nitrogen a l’atmosfera. El seu treball va establir una base important per a l’estudi dels gasos i va fer avançar el camp de la química.

Foto: Un moment de la descoberta de la placa commemorativa que, a partir d’ara presidirà l’entrada de l’antic edifici de l’Hospital de Pelegrins./ AJ, ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This