Creixell.Crims es consolida amb una tercera edició que ha aplegat més de 600 persones de públic

REDACIÓ – Creixell. 16/7/2024

El festival de Novel·la Criminal en Català Creixell.Crims ha celebrat aquests 12 i 13 de juliol la seva tercera edició, que l’organització ha valorat com “la més exitosa”. Ho ha estat pel volum de públic, ja que l’esdeveniment literari ha atret més de 600 persones assistents, una xifra a la qual cal afegir-hi tota aquella gent que ha participat de les activitats prèvies que s’han programat des del mes de març, com lectures musicades, tallers d’escriptura, conferències, o cinema amb la col·laboració del FIC-CAT,.

Ha estat una edició especial del festival perquè en el seu transcurs es va conèixer la mort del regidor de Cultura de Creixell, Jordi Llopart, que en la seva etapa com a alcalde va ser l’impulsor del certamen literari.

La directora del Festival, l’escriptora Raquel Gámez-Serrano, ha definit aquest Creixell.Crims com “el més intens, emotiu i participatiu”. Paral·lelament també ha agraït la col·laboració de la llibreria La Capona, ja que segons ha explicat, enguany “la xifra de vendes de llibres també ha superat de llarg la de les edicions anteriors”. Gámez-Serrano també ha destacat la feina feta pels “voluntaris criminals”, “sense els quals res hauria estat possible”.

Al certamen, que s’ha celebrat aquest 12 i 13 de juliol, hi han participat una dotzena d’autors: Àlex Martín Escribà, Gemma Pasqual, Pau Juvillà, Marc Pastor, Maribel Torres, Xavier Aliaga, Cristina Fornós, Núria Martínez, Joaquim Micó, Jordi de Manuel, Ferran Grau i Maria Solar.

Maria Teresa Solana Mir guanya el Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell

En el marc de Creixell.Crims s’ha atorgat el III Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell, dotat amb 3.000 euros, a Maria Teresa Solana Mir, autora de la novel·la ‘Carpe Diem’, “per la seva fluïdesa i agilitat, per la capacitat d’ubicar-se en espais familiars i pel seu to d’humor”. La novel·la es publicarà a la col·lecció Crims.cat de l’Editorial Clandestina.

Els membres del jurat també han volgut destacar i fer una menció especial a la novel·la ‘Operació gran animal’, de Marc Aguilar Coris. I el II Premi Trajectòria ha estat atorgat a Andreu Martín en reconeixement de tota la seva tasca com a narrador, assagista i guionista, del seu corpus literari amb més d’un centenar d’obres com a autor de narrativa d’adults, infantil i juvenil i, pròpiament, de la seva especialització i el seu compromís amb el gènere negre.

També s’ha lliurat el II Premi Juvenil de Relats de Misteri Jordi Tiñena, en diferents categories.  El guardons han estat per a Laia Sancho, Víctor Calvo, Víctor Carrasco i Fàtima Cubell. Els relats els podreu llegir al Torredembarra Actualitat des d’aquest proper mes d’agost.

També s’ha lliurat el II Premi al Millor Aparador Criminal amb el lema “La Justícia i el crim”. El guardó ha estat per a la Farmàcia de Creixell.  Van recollir el guardó la Mariona Rodó Cima, propietària de l’establiment i Judit Ciuraneta.

Creixell.Crims està organitzat per l’Ajuntament de Creixell, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes i hi col·laboren diverses entitats del Camp de Tarragona. Els objectius del certamen són fomentar la lectura de la novel·la criminal en català entre la població, difondre l’obra dels escriptors de gènere criminal i proporcionar un espai d’interacció entre autors i lectors així com editors i altres agents vinculats a la literatura.

Foto: Una de les taules rodones del certamen literari creixellenc. / CREIXELL.CRIMS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This