REDACCIÓ – Roda de Berà, 18/5/2020
Un total de 65 produccions formen part de la selecció oficial de la 13a edició del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT), que se celebrarà del 26 de setembre al 3 d’octubre a Roda de Berà. El concurs contempla les categories llargmetratge, curtmetratge, documental, videoclip i treballs realitzats per centres educatius.
A la gran pantalla instal·lada al Casino Municipal es projectaran 8 llargmetratges, 6 documentals, 22 curtmetratges, 11 videoclips i 18 treballs de centres educatius. A més, caldrà afegir les produccions de la categoria JOVE 48 HORES, les inscripcions per a participar s’obriran el 6 de juliol.
En aquesta edició, el FIC-CAT disposarà de més estrenes que mai: dels 8 llargmetratges, 6 seran estrenats en el marc del Festival, així com 6 documentals i 8 curtmetratges. També cal destacar la qualitat de les produccions rebudes. De totes les obres, 10 són coproduïdes o amb participació de TVC. D’entre els llargmetratges, destaquen les estrenes La dona il·legal, de Ramon Térmens, La mort de Guillem, de Carlos Marqués-Marcet, L’ofrena, de Ventura Durall, Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens, Terra de Telers, de Joan Frank Charansonnet, i Tocats pel foc, de Santi Lapeira.
Pel que fa als documentals, s’estrenaran al Festival Catalunya Nord, la llengua enyorada, d’Eugeni Casanova i David Valls, El cinema que no veiem, de Marc Fàbregas, El que fa segur el camí, de Guiu Vallvé, Jana Vallvé i Clara Vallvé, Ernest Lluch, lliure i atrevit, de Josep Morell i Jordi Vilar, Generació Kibbutz, d’Albert Abril i Raimon Panikkar, entre Orient i Occident, de Carlota Casas.
Quan a la procedència dels treballs seleccionats, la majoria provenen de Barcelona i la seva àrea metropolitana, un total de 10 produccions optaran al premi Comarques Tarragonines, a més a més de les seves respectives categories. Hi ha 5 produccions del País Valencià, 3 de les Illes Balears i 1 de la Catalunya Nord.
El calendari de programació es donarà a conèixer més endavant. El Jurat, format per diversos professionals de la indústria, determinarà les obres guanyadores, que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el dissabte 3 d’octubre.
Tot i la situació actual de crisi sanitària, el Festival Internacional de Cinema en Català continua endavant, essent un dels pocs festivals del país que ha optat per celebrar de forma presencial la que serà la 13a edició. Des del FIC-CAT es treballa perquè la celebració disposi de totes les mesures higièniques, distàncies socials i protocols de seguretat que en aquell moment estiguin vigents.
Foto: Tocats pel foc, de Santi Lapeira, és un dels llargmetratges de la secció oficial. / FIC-CAT