CRÒNICA l Primera setmana de confinament: pujant la corba

JORDI SALVAT – Torredembarra, 22/03/2020

Es compleix la primera setmana de la declaració de l’Estat d’alarma i el confinament als nostres domicilis. Tot ha anat molt ràpid i està anant molt ràpid. Tot i que anunciada repetidament des de fa dies, l’augment exponencial dels casos positius de coronavirus i dels ingressos a l’UCI i els morts són terrorífics. És la corba, que continuem pujant i estem encara lluny d’aplanar-la. La majoria ho vivim tancats a casa nostra, connectats a internet i als mitjans de comunicació i sortint el menys possible per reduir el risc de contagi, però hi ha qui cada dia ha d’anar a treballar, ja sigui perquè en la seva feina no és possible el teletreball o perquè el cas de l’empresa no està prou conscienciat davant d’una situació tan excepcional com aquesta. Mentre a Itàlia, el mirall italià, que ens porta una desena de dies de trist avantatge, només treballen els serveis essencials, a l’Estat espanyol les mesures no són tan restrictives. Els nostres governants no n’aprenen.

Tampoc estan conscienciades algunes persones que no respecten el confinament, que consideren que les restriccions marcades pels governs no els afecten, una mostra lamentable d’insolidaritat. Aquestes conductes han provocat les primers multes i sancions econòmiques -que no són barates i els tocarà pagar d’aquí uns mesos, quan la crisi econòmica sigui més dura- i també han obligat als ajuntaments la presa d’algunes decisions: el tancament d’espais públics com els parcs infantils o els cementiris municipals.

I malgrat tot aquest panorama, quan arriba el cap de setmana hi ha famílies que tenen la idea d’anar-lo a passar a la seva segona residència i Torredembarra i altres poblacions del Baix Gaià en tenen moltes. Un risc de contagi afegit per l’egoisme i la manca de sentit comú. Les policies locals i mossos han muntat dispositius per interceptar i multar aquest tipus de personatges.

L’aventura de sortir al carrer

Sortir al carrer s’ha convertit en una experiència, que ens recorda aquelles pel·lícules post-apocalíptiques que veiem al cinema -tancats des de fa dies- o a la televisió. Caminar per carrers semideserts en hores que abans estaven plens de gom a gom i amb la gran majoria de comerços tancats i barrats. Les persones que hi circulen tapades amb guants i sovint mascaretes, fent disciplinades cues fora dels establiments comercials, mantenint les distàncies recomanades entre persones. Una activitat que abans podia ser fins i tot alliberadora, ara esta plena de tensió i el respir el tens quan arribes a casa, en la teva zona -ara més que mai- de confort.

Ens hem dotat d’algunes rutines dins l’excepcionalitat del moment. La més estesa entre la població és sortir a les vuit als balcons per aplaudir els professionals sanitaris per la gran feina que estan fent. No ens ha de doldre repetir el tòpic: són herois i heroïnes. També va tenir molt èxit de participació la cassolada al rei Felip VI el dimecres passat, quan va sortir a la televisió a fer un discurs, sense fer cap referència a la gangrena moral que afecta la seva anacrònica institució. A Torredembarra també té molt èxit el concert confinat, una iniciativa d’en Jordi Suñé, que cada nit, a les nou, surt al terrat i canta quatre cançons, a més de conversar amb els que el segueixen a través de Facebook i on aplega cada dia més de cent persones. A partir d’ara, però, la cita serà setmanal.

Desinfecció de carrers i espais públics

Aquests també són dies de molta feina als ajuntaments i altres administracions. Mentre s’ha suspès l’atenció presencial, s’han hagut de reorganitzar serveis essencials, com la recollida de la brossa i impulsar-ne d’excepcionals. Els membres de les brigades municipals de diferents municipis del Baix Gaià han emprès intenses campanyes especials de neteja i desinfecció en espais que, malgrat el confinament, són punts d’afluència de públic, com les zones amb establiments sanitaris, d’alimentació, de transports, alguns edificis municipals o les illes de contenidors. En municipis molt extensos i amb menys recursos com el Catllar, els operaris recorren les múltiples urbanitzacions.

Els centres de salut s’han desertitzat. Els usuaris els eviten per poc que puguin i, a partir d’aquest dilluns al Baix Gaià, només quedaran oberts els de Torredembarra, Altafulla i Roda de Berà. La resta estaran tancats per optimitzar els recursos sanitaris, sobretot els professionals, que estan a primera línia i tenen un alt índex de contagis. Cal concentrar els esforços en els grans centres hospitalaris que els experts avisen que aquesta setmana corren el risc d’entrar en risc de col·lapse.

Dies de solidaritat

També són dies de solidaritat, d’organització de xarxes de voluntaris que ajuden a les persones més vulnerables que, a causa del confinament, no poden sortir de casa. Joves i no tan joves els van a fer la compra, adquirir productes farmacèutics i passejar el gos. A Altafulla, l’Ateneu de dones ha fet una crida per trobar voluntaris per cosir mascaretes per a centres sanitaris amb el material que els proporcionarà l’empresa rubinenca Robin Hat.

Des de les administracions també hi ha una certa solidaritat per les persones que la declaració de l’estat d’alarma els ha deixat sense ingressos econòmics o els hi ha reduït dràsticament. L’Ajuntament de Torredembarra, per exemple, ha adoptat les primeres mesures en matèria tributària amb l’objectiu de reduir l’impacte econòmic del coronavirus al municipi tant per a la ciutadania en general com per al teixit comercial, professional i empresarial i per als usuaris dels serveis públics municipals. També des de BASE, l’òrgan recaptador i presidit precisament per l’alcalde torrenc s’han pres mesures per alleugerir la càrrega impositiva a la ciutadania.

És només la primera setmana. Els experts apunten que això acaba de començar i els més optimistes xifren entre quatre o sis setmanes les que estarem confinats, però tot indica que seran més. Dependrà de si respectem el confinament i de la seva intensitat, que podria no ser prou per aconseguir aplanar avia la corba de contagis del coronavirus. L’Estat d’alarma ja s’ha allargat fins a un mes. Un senyal inequívoc que estem a l’inici d’una època que serà dura.

Foto: Agents de la Policia Local de Torredembarra realitzant controls al passeig marítim del municipi. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This