Consells per a envellir de manera saludable

EVA REMOLINA / AMIC – 2/4/2021

L’OMS (Organització Mundial de la salut) defineix l’envelliment actiu com el procés d’optimització d’oportunitats de salut, participació i seguretat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen.

Sabem que tots arribarem a envellir abans o després, l’important per tant és plantejar-se i saber de quina forma i en quin estat volem arribar a la vellesa i com volem gaudir d’ella. Els nostres hàbits d’activitat física, alimentació o comportament influiran molt en això, per la qual cosa és essencial considerar alguns factors que poden ajudar-nos a millorar.

1. Alimentació. Sens dubte és un dels principals elements que més afectaran el nostre estat de salut. Segueix una dieta variada, equilibrada que contingui tots els nutrients i vitamines necessàries. Per a això, aposta per les fruites i verdures i evita en la mesura que sigui possible la sal, els sucres, els productes refinats, les begudes calòriques, els fregits i els aliments processats.

2. Activitat física. Amb mitja hora d’activitat física diària és suficient. Caminar, per exemple, ens ajudarà molt a mantenir el nostre cos saludable. A més, fer-ho també millora l’estat d’ànim, millora l’equilibri i la postura, s’adorm millor i fomenta l’autonomia.

3. Cuida la teva salut. Fes-te les revisions mèdiques periòdiques, evita automedicar-te, protegeix-te del sol, beu molta aigua i vigila la teva salut bucodental. També és important que realitzis revisions dels teus peus habitualment. Amb l’ajuda d’un mirall, observa les plantes dels peus, i davant qualsevol signe de nafres, úlceres o butllofes, acudeix al teu metge.

4. Cuida també la teva ment. No només cal cuidar el cos. Mantenir-se actiu “mentalment” també és molt important. Llegeix llibres o revistes, practica jocs de taula, participa en grups de debat, aprèn informàtica, posa’t a estudiar o realitza qualsevol mena de taller o activitat artesanal. A més d’aprendre, coneixeràs gent nova i podràs relacionar-te.

5. Has de sentir-te útil en la família i en la societat. Per a això, apunta’t a algun voluntariat, a ser president de la teva comunitat de propietaris, etc. I no deixis d’assistir a concerts, teatre, cinema o festes. Et farà sentir millor.

6. Aprofita per a viatjar i anar on sempre vas voler i per falta de temps no vas poder. Estén això a qualsevol altra activitat que hagis volgut fer i se’t va quedar pendent.

7. Allunya’t del tabac i de les begudes alcohòliques de manera habitual.

8. Adapta la teva llar. Elimina totes les barreres arquitectòniques que puguis, canvia la banyera per una dutxa, instal·la un llit o un sofà articulat, fes rampes, salva escales… Amb tot això evitaràs accidents i lesions musculars.

9. Dorm bé.

La vellesa és una etapa que pot estar plena de moments únics i oportunitats. Només cal saber aprofitar-les.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This