REDACCIÓ
La celebració de la Diada de Sant Jordi a Torredembarra es farà com cada any el 23 d’abril a la plaça Mossèn Joaquim Boronat, de 9.30 a 20 hores, amb parades de llibres i roses i d‘entitats del municipi. També hi haurà activitats, com els darrers anys, la Biblioteca municipal Mestre Maria Antònia, que en el tancament d’aquesta edició encara s’estava definint. Els escriptors locals tindran un espai per a la signatura i venda dels seus llibres a la plaça Mossèn Joaquim Boronat.
El director del Torredembarra Actualitat, Jordi Salvat, signarà el seu darrer llibre, Pensaments diversos 2. Política i altres reflexions sobre Torredembarra a l’estand de l’Ajuntament de Torredembarra d’11:00 a 13:00 hores, i a l’estand del Torredembarra Actualitat, de 17:00 a 20:00 hores. També hi podreu adquirir el llibre.
Volem fer un repàs a les novetats dels autors de Torredembarra i la resta del Baix Gaià.
La veritat del cas Comorera
Antoni Batista
Ara Llibres
Història/ política
Una persecució èpica, a inicis dels anys cinquanta del polític català més buscat pel franquisme després del president Companys amb espies, identitats falses i molta intriga política. Un thriller polític amb dos antagonistes de pel·lícula, narrat a partir de fonts directes i a les quals el periodista Antoni Batista ha tingut accés exclusiu per primer cop: Antonio Juan Creix va deixar per escrit la seva versió de la detenció de Comorera, amb transcripcions dels interrogatoris, i ha arribat fins als nostres dies juntament amb tota la premsa de l’època.
El liderazgo de las hormigas
Àurea Rodríguez
Tibidabo Ediciones
Tecnologia
Una faula imprescindible per entendre el present i afrontar el futur tecnològic amb consciència, estratègia i perspectiva humanista. En un món on la intel·ligència artificial i la concentració del poder digital estan redefinint les regles del joc. El liderazgo de las hormigas ofereix una visió crítica i reveladora sobre la batalla pel control geoestratègic de la tecnologia. Áurea Rodríguez ens submergeix en una faula política, empresarial i tecnològica que reflecteix els conflictes actuals entre lentre les grans potències per la supremacia digital, el domini de les dades i la intel·ligència artificial abordats des d’una perspectiva humanista.
Els caleros i la pesca de la tonyina. Passat i present
Gabriel Comes Nolla
Pijuan Voltas
Pesca
El nou llibre de Gabriel Comes parla sobre la pesca de la tonyina a la Cala, com a referent internacional i també les diferents modalitats que hi ha per capturar aquest túnid, com l’almadrava, cèrcol o ham. A base de més d’una desena d’entrevistes a gent experimentada en aquest tipus de pesca, durant quatre anys, Comes ha pogut extreure tota la informació i agafar una panoràmica general i històrica d’aquesta pesca. A més, l’autor apunta que té el valor afegit ja que ha pogut comptar amb fotografies inèdites de l’Almadrava.
Pensaments diversos 2. Política i altres reflexions sobre Torredembarra (2011-2025)
Jordi Salvat Rovira
ComLoc Edicions
Política
Després de la publicació de Pensaments diversos. Quinze anys observant la política a Torredembarra, Jordi Salvat presenta un nou recull d’articles al voltant de la política i els polítics a la capital del Baix Gaià. Aquest segon volum cobreix quinze anys en què la vila torrenca ha tornat a viure moments de gran intensitat política, que va assolir el seu punt àlgid a l’inici de l’estiu de 2014, amb la detenció de l’aleshores alcalde, Daniel Masagué. Després han vingut una inesperada majoria absoluta republicana i un mandat en què s’han pactat tres alcaldes diferents.
Altafulla desapareguda
Joan Carnicer i Jaume Balaguer
Editorial Efadós
Fotografia, història
Joan Carnicer i Jaume Balaguer, socis del Centre d’Estudis d’Altafulla, s’han encarregat de la recopilació i identificació de les imatges publicades en aquest volum, fotografies datades des de principis del segle XX fins als anys seixanta. El llibre està dividit en cinc grans blocs: La Vila Closa i els ravals, L’Eixample, Baix a Mar, Els Munts i El riu Gaià i Tamarit. El volum forma part de la col·lecció Catalunya desapareguda, i, com tots els títols publicats en aquesta col·lecció, vol ser un recull documental extraordinari del passat del poble.
Els ocells et bressolen
Teresa Borrut Llopis
Editorial Círculo Rojo
Biografia
La tieta Aurora tenia tres anys quan va esclatar la guerra civil, amb cinc anys fugia dels bombardejos dalt d’un carro ple de farcells i en tenia set quan feia l’estraperlo per portar quelcom de menjar a casa. El llibre explica, en primera persona, la vida de la tieta, que s’inicia en plena Segona República i que transcorre pels episodis més convulsos del segle XX, on la guerra civil, la postguerra, l’exili, la Segona Guerra Mundial, els quaranta anys de franquisme i la transició fins a l’actualitat actuen de decorat marcant els diferents capítols viscuts.
En Bruc i el secret de les muntanyes de La Pobla de Montornès
Marina Vicens Segalà i Esther Giralt Cabrerizo
Infantil
Ajuntament de la Pobla de Montornès
Amb aquest llibre, els infants podran conèixer millor les plantes, arbusts i arbres que creixen a les muntanyes de la Pobla de Montornès, de la mà d’un simpàtic personatge anomenat Bruc. Una manera bonica i educativa de connectar amb la natura que ens envolta.
L’home del segle
Josep Gironès
Silva Editorial
Novel·la històrica
La trama de la nova novel·la de Josep Gironès té com a fil conductor la vida d’un carlí centenari i està inspirada en l’Home del Segle, un prohom que va viure entre els anys 1800 i 1900. Aquest home coneixia la realitat del país, amb noticies no mediatitzades que li transmetien els seus pastors, els quals les rebien d’altres ramaders a través de les carrerades de bestiar. Un país que va viure un segle XIX molt convuls, que va començar amb la Guerra del Francès i va acabar amb la Restauració borbònica i la desfeta de Cuba i entremig les Guerres Carlines o la I República.
L’Hospital Pere Badia. 200 anys d’un llegat viu
Josep Bargalló; Carlos Blanco, Joaquim Nolla i Josep Mercadé
Ajuntament de Torredembarra i Centre d’Estudis Sinibald de Mas
Història
El llibre és fruit de la feina col·lectiva de diversos autors. Josep Bargalló hi aporta un estudi sobre el passat indià de Torredembarra i la seva vinculació amb els orígens de la institució; Carlos Blanco s’endinsa en la construcció de l’hospital i els seus primers anys de funcionament; Joaquim Nolla analitza l’evolució de l’espai Pere Badia i l’edifici al llarg del temps i les seves reformes; Josep Mercadé reflexiona sobre la beneficència i la sanitat en aquests 200 anys, i Lluís Català repassa la funció educativa de l’Hospital.