REDACCIÓ – Altafulla, 12/4/2025
El cas que explicava el digital El Món fa una setmana al voltant dels contractes de l’Ajuntament d’Altafulla, quan l’alcaldia estava en mans de Félix Alonso i d’Alternativa Altafulla, a la consultora Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P., que administraven l’exlíder d’ICV Joan Herrera i l’ara exconseller d’Interior Joan Ignasi Elena, s’embolica i podria afectar altres ajuntaments, com el de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans, Esplugues de Llobregat o la Diputació de Barcelona. segons apunta la investigació prorrogada del Jutjat d’Instrucció 4 del Vendrell.
La documentació recollida en l’escorcoll de la consultora per part dels Mossos d’Esquadra, que s’ha recollit en un atestat del 19 de desembre, va cridar l’atenció dels investigadors perquè la majoria de les adjudicacions han estat per “contracte menor en l’àmbit dels serveis”. Una tipologia contractual que permet més agilitat i menys controls previs de l’adjudicació i que han de ser d’un import inferior a 15.000 euros. A més, molts dels serveis contractats, tenien una clàusula genèrica “d’assessorament jurídic”. El Món explica que els contractes han estat analitzats pels Mossos per determinar si han tingut algun efecte pràctic, han estat útils o eren simples informes elaborats “a cop de Google”. Les primeres conclusions indiquen que algunes de les tasques no estaven prou justificades i que les feines podrien ser fictícies.
El Tribunal Suprem decidirà
Un dels dubtes, per altra banda, és sobre com avaluarà la jutgessa instructora el cas, un cop es portin a terme les declaracions dels investigats que citi i quan hi hagi les primeres proves testificals. El fet que un dels períodes investigats comporti contractes signats per Fèlix Alonso, actual diputat al Ciongrés, implica que, si la magistrada veu la seva participació com un possible delicte, la seva condició d’aforat obligaria a remetre una exposició raonada al Tribunal Suprem per decidir si hi ha prou matèria i indicis per demanar el suplicatori al Congrés i citar-lo formalment com a investigat.
Un dels documents que més ha fet parar l’orella als investigadors és un informe de 31 de desembre de 2018 de la mateixa consultora, on desgrana els contractes signats i els serveis concrets prestats a l’Ajuntament d’Altafulla, el consistori que va donar peu a la investigació arran d’una denúncia a l’Oficina Antifrau. En concret, aquest informe de tres pàgines, al qual ha tingut accés El Món, està signat per la tercera sòcia de l’empresa, Judit Ligüerre.
“Les tasques que es van facturar són les pròpies que té qualsevol servei administratiu d’un ajuntament on el secretari i l’interventor hi són sempre”, apunten fonts de la investigació. Per exemple, el document recull informes de “resposta a la consulta sobre la possibilitat que un nou propietari accedeixi a les dades que consten en un expedient anterior” o a la necessitat de demanar una “llicència per pavimentar la base per a la instal·lació d’una piscina desmuntable”.
També afegeix assessoraments “sobre els llocs de publicació dels anuncis oficials” altres que només es descriuen com “assessorament legal”. Fins i tot, van emetre una “nota sobre la interpretació en l’adjudicació dels contractes menors”. Un que emfatitza la policia és un informe sobre la “possibilitat legal d’obrir una porta interior entre dos locals”. També incorporen set reunions en set mesos amb diferents regidors amb l’explicació de “varis urbanisme i altres”.
Apunten a l’Ajuntament de Barcelona
A les investigacions policials també s’han incorporat cinc contractes de serveis menors per a l‘Ajuntament de Barcelona entre febrer de 2020 i juny de 2022. Un període amb Ada Colau com a alcaldessa de la capital catalana. Els contractes van ser adjudicats com a “suport jurídic” en estudis de “qualitat d’aire i acústica”; o informes per “erradicació de l’amiant” o un genèric “servei de redacció d’informes jurídics” o “suport jurídic”. I un de darrer sobre “l’assessorament jurídic per a l’ordenança de zona de baixes emissions”. Precisament, relacionat amb l’estructura administrativa del consistori barceloní, un altre dels clients de Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P va ser el Consorci de l’Agència local d’Energia de Barcelona, amb un contracte “d’anàlisi jurídica”.
Pel que fa a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb Núria Parlon d’alcaldessa, són contractes de l’octubre de 2017 i del febrer de 2018. Són dos contractes força similars en el títol. De fet, tenen el mateix títol: “Realització d’un estudi amb un pla d’acció amb l’objectiu de desenvolupar una estratègia industrial i de transformació de la ciutat a partir del vector energètic”. La consultora Sinergia també va participar en els preàmbuls d’un dels projectes més polèmics dels darrers anys, la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d’hivern. En aquest cas, el març del 2019, el contractant va ser l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya –en aquell moment presidida per Ricard Font, de Junts per Catalunya–, que va adjudicar-li un virtual “assessorament per a la creació d’una estructura institucional i aspectes ambientals dels Jocs Olímpics Pirineus- Barcelona”.
Per la seva banda, entre la cartera de clients de la consultora els Mossos també han detectat la Diputació de Barcelona, amb dues contractacions de l’any 2020. L’entitat supramunicipal va adjudicar-los el “suport a la redacció d’una ordenança de tipus d’olors” i posteriorment, un altre contracte amb l’objecte de “dinamització de reunions amb els ajuntaments en relació amb la regulació de la contaminació odorífera”. Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P també va oferir els seus serveis a consistoris com el de Piera, però que finalment els tractes no van acabar de reeixir perquè la mateixa mesa de contractació va considerar que no havien acreditat de “forma clara i suficient la seva experiència professional”.
Molinera havia preguntat el 2018
Els Mossos d’Esquadra també han tingut accés a una acta de plenari d’Altafulla de 26 d’abril de 2018, quan l’ara coalcalde Jordi Molinera, que aleshores era a l’oposició, va preguntar al ple pels contractes que havien aparegut al web de transparència de l’Ajuntament amb aquesta empresa i pel mateix import. “Des del mes de novembre del 2017 apareixen al portal de transparència unes factures a la partida d’alcaldia de l’empresa Sinergia Energia Dret Medi Ambient per igual import i voldrien saber que és el que informen o assessoren i si hi ha informes”, recull l’acta.
Una pregunta que va respondre en aquell moment la regidora de govern Méndez-Vigo que, segons també recull l’acta, va detallar que es tractava d’un “acord amb un nou conveni que es va fer amb aquesta empresa i realitzen assessorament urbanístic”. I va exigir a Molinera que demanes per escrit una còpia del conveni signat amb l’alcalde si volia tenir més informació.
Foto: L’exalcalde Félix Alonso es veu esquitxat per una investigació judicial. / X