Investiguen l’exalcalde d’Altafulla Félix Alonso per un cas de fraccionament de contractes

REDACCIÓ – Altafulla, 5/4/2025

Una jutgessa està investigant l’adjudicació de contractes de l’Ajuntament d’Altafulla quan estava governat per Alternativa Altafulla, amb l’actual diputat al Congrés  de Sumar, Félix Alonso, com alcalde, a una consultora, Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P., que administraven l’exlíder d’ICV Joan Herrera i l’exconseller d’Interior i actual diputat d’ERC Joan Ignasi Elena, segons informa el digital El Món. Es tractaria d’un nou cas de fraccionament de contractes de l’administració, equiparable al que va portar a judici l’expresidenta del Parlament Laura Borràs, quan es va produir quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes i que li ha costat una pena de 4 anys de presó i 13 anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació i falsedat documental.

El cas es remunta a l’any 2017, quan Alonso també era diputat de Podemos al Congrés. El sumari va ser sobresegut, però ara, a la vista de les proves recollides, la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 del Vendrell, Maria Jesús Berzosa, n’ha prorrogat la instrucció, que es troba sota secret de sumari. La interlocutòria de pròrroga de la instrucció, de tres pàgines i a la qual ha tingut accés El Món, és de dimarts, 1 d’abril, i avisa que un cop els Mossos d’Esquadra hagin acabat els seus atestats es procedirà amb les declaracions dels investigats i dels testimonis.

La resolució de la jutgessa argumenta que no va ser fins al 19 de setembre de 2024 que els Mossos van poder presentar un informe transcendental per a la investigació: un atestat sobre la ingent quantitat de correus de la consultora Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P, beneficiària de l’adjudicació que els investigadors consideren irregular.

Molinera s’ho esperava

L’actual alcalde del municipi, Jordi Molinera, d’ERC, que en l’època dels fets liderava l’oposició altafullenca, reconeix a El Món que els Mossos es van personar al consistori per demanar documentació sobre la relació contractual de l’Ajuntament amb la consultora. Un fet que tampoc el va sorprendre perquè recorda que ell mateix ja havia denunciat que alguna “cosa grinyolava en aquestes contractacions” quan estava a l’oposició.

En aquest sentit, recorda que des de l’Ajuntament han “ofert tota l’ajuda a la policia amb màxima transparència”. Així mateix, en el moment que va ser nomenat alcalde va tallar de soca-rel qualsevol relació contractual amb aquesta consultora jurídica. De fet, una acta del plenari de 28 d’abril de 2018 reflecteix les preguntes de l’oposició sobre els contractes de l’Ajuntament amb aquesta empresa.

Aquest cas neix arran d’una investigació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, per una denúncia presentada el 8 d’agost de 2022 per unes “presumptes irregularitats en un contracte menor de serveis”. La primera contractació que està sota la lupa és de l’octubre del 2017, quan, a través de la figura d’un contracte menor, amb el concepte de servei d’assessorament jurídic encarregat a l’empresa Sinergia, Energia, Dret i Medi ambient. En aquell moment, Alonso era l’alcalde d’Altafulla i l’empresa tenia com a administradors solidaris Herrera, Elena i Judit Liguerre, actual administradora.

‘Ús indegut’ de la figura del contracte menor

Segons l’informe d’Antifrau, la seva investigació va tenir per objecte “determinar l’existència de presumptes irregularitats comeses per l’Ajuntament d’Altafulla en relació amb l’adjudicació, mitjançant contractes menors, de serveis d’assessorament a una mateixa empresa”. “La investigació realitzada va posar de manifest l’existència d’un ús indegut de la figura del contracte menor amb l’objectiu de satisfer necessitats recurrents de la Corporació, que era contrària a la normativa de contractació pública i que va comportar un fraccionament prohibit del dit contracte”, remarcava Antifrau.

L’Oficina Antifrau, que dirigeix el magistrat Miquel Àngel Gimeno, instava el consistori a “analitzar la possibilitat d’iniciar un procediment de revisió d’ofici dels contractes analitzats, així com la necessitat d’adjudicar dits serveis mitjançant procediments que garanteixin la lliure concurrència”. També apuntaven la possibilitat d’un conflicte d’interessos perquè els administradors de Sinergia eren Elena i Herrera.

Un cop Antifrau va obtenir la documentació, van traslladar la informació a la fiscalia i a la Unitat Anticorrupció de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, que van iniciar una investigació. Segons el sumari, la policia va fixar-se en l’adjudicació, feta a través d’una provisió d’alcaldia, en ser un contracte menor, de manera que legalment no estava permès allargar-la més d’un any i sense possibilitat de pròrroga. Tot i això, aquesta consultora jurídica va prestar el servei i va cobrar factures durant set mesos després que el contracte expirés, amb els informes negatius d’intervenció de l’Ajuntament. Segons els números de la policia, l’import total de les factures s’enfilava a 25.000 euros més IVA en total, quan el màxim permès per un contracte menor és de 18.000 euros, amb IVA inclòs.

El camí judicial va ser complicat. Les diligències es van obrir el 4 d’agost de 2023, però es van sobreseure provisionalment. Dos mesos després, però, el 3 d’octubre de 2023, la titular del jutjat va reobrir el procediment i va ordenar als Mossos, com a policia judicial, recollir tota la informació i les proves que trobessin pertinents. Una de les mesures va ser l’entrada i escorcoll a la consultora, domiciliada al passatge Olivé de Barcelona. Arran de les diligències practicades per la policia judicial el cas va continuar el seu curs fins al passat 19 de setembre, que els Mossos van lliurar a la jutgessa un sucós informe amb els correus electrònics de l’empresa. A la vista de la prova recollida, la jutgessa vol continuar la instrucció ara amb més testificals i, sobretot, les primeres declaracions dels que aviat podrien ser formalment imputats en la causa.

El contracte que va posar en alerta Antifrau va ser un contracte signat el 23 d’octubre de 2017, firmat per l’alcalde i Liguerre, una de les administradores de la consultora. El contracte es justificava en la necessitat de la corporació municipal de contractar professionals quan no tingui prou mitjans per dur a terme una tasca. Així van contractar amb Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P. els “serveis d’assessorament jurídic ordinari, no judicial” per un preu de 15.600 euros més 3.276 euros d’IVA. Un preu que es facturaria de manera proporcional a raó de 1.300 euros al mes, més 273 euros d’IVA, que arribarien a 1.573 euros mensuals.

Una societat creada el 2017

L’empresa Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient S.L.P., segons el Butlletí Oficial del Registre Mercantil, es va constituir el 28 d’agost de 2017, és a dir, menys de dos mesos abans de la signatura del contracte, amb un capital social de 3.000 euros amb una activitat “exclusiva“: l’activitat pròpia de l’exercici de l’advocacia. En aquell moment, Herrera, Elena i Liguerre eren socis i administradors solidaris de la societat. Posteriorment, la societat va canviar de domicili i no va ser fins a l’agost de 2018 que es va separar com a soci Herrera i també se li va revocar el càrrec d’administrador. La mateixa situació va viure Elena, l’agost de 2021. De fet, va ser el moment en què es va incorporar com a sòcia Adelina Larrea, la titular del Bufet Larrea, on ara hi ha domiciliada la societat investigada.

Foto: Félix Alonso va ser alcalde d’Altafulla entre els anys 2011 i 2019. / VIQUIPÈDIA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This