JORDI SALVAT
Carles Fuxet Garcia (Torredembarra, 1973) és l’únic regidor d’Alternativa Torredembarra a l’Ajuntament del municipi. Aquesta formació municipalista va presentar-se per primer cop a les eleccions de 2023 i és un dels quatre grups de l’oposició.
En aquest any i mig com a regidor, què li ha sorprès del funcionament de l’Ajuntament?
He estat treballant a l’Ajuntament 27 anys i durant 15 anys he format part del comitè d’empresa i el funcionament intern de l’Ajuntament ja el coneixia, però si que és veritat que hi ha una sèrie de protocols, de normatives, que des del carrer no es veuen. I una de les nostres funcions com a responsables polítics és fer entendre als veïns i veïnes que es fa, com es fa i perquè es fan les coses, cosa que fins ara no s’ha transmès de cap de les maneres.
En aquest darrer any i mig hem tingut dos alcaldes. Ha notat el canvi?
La veritat és que no. Actualment tenim un alcalde, Vale Pino, i un coalcalde, Eduard Rovira, que continua portant les regnes d’Hisenda i Personal. I, en un Ajuntament, qui mana és qui porta Hisenda i Personal. L’alcalde pot ser qui sigui, però només és una cara pública. En aquest cas, qui mana realment és Eduard Rovira.
Tenim un alcalde tutelat?
No tutelat, però si que és veritat bastant dirigit.
Després de les darreres eleccions municipals hi va haver negociacions a moltes bandes, Alternativa va quedar molt a prop d’un govern presidit per Vale Pino?
Els equips de negociació dels partits vam parlar molt. Hi havia un preacord mig tancat. Però aquí és on entra la perversió dels partits que són grans marques dirigides i tutelades per Barcelona i Madrid. Quan tu arribes a un acord per canviar el municipi, el veten perquè els interessa un canvi de cromos amb un altre lloc. Per culpa d’això, Alternativa no va poder entrar en un govern liderat en aquest cas per Vale Pino i el canvi que propugnaven ha quedat en res.
En les seves intervencions parla de la decadència que fa anys que dura a la Torre.
D’una manera i una altra, ERC I PSC ens porten governant des de 2015. Primer amb un pacte, després amb el PSC a l’oposició donant suport al que feia Esquerra i finalment han tornat a signar un acord, que deixa veure que no tenen un projecte per al municipi i això és continuar amb una Torredembarra grisa i que camina enrere.
En què es pot percebre aquesta situació?
Es veu molt clarament que Torredembarra continua bruta o que no sap que passarà d’aquí cinc anys. A Torredembarra, d’aquí 15 anys la meitat de la població tindrà 65 o més anys. Hem de fer és fer polítiques per deixar un municipi adaptat a aquesta població envellida. El 42% de la població de Torredembarra té estudis molt bàsics i un 35% no té estudis. Això vol dir que quan aquesta gent es jubili tindrà unes pensions molt mínimes. Com podran fer front al dia a dia si des de l’Ajuntament no ha intentat protegir aquesta població i no garantim les seves necessitats? Aquests nou anys del mateix equip de govern hem vist governar a base de tapar forats, no amb plans de futur. Un exemple molt clar és l’antic escorxador. Ara farem una obra senzillament perquè no caigui, però no hi ha un pla d’usos. I també parlem de l’antic ajuntament o l’actual CAP quan quedi buit. Hem de fer un pla d’usos d’aquests edificis i a partir d’aquí sabrem quin tipus d’obra caldrà fer allí, comptant amb les entitats, associacions de veïns i tots els partits. Hem de construir una Torredembarra per la gent i amb la gent, no des d’un despatx sense sortir al carrer.
L’habitatge és un dels grans problemes de Torredembarra.
Actualment un 52% dels habitatges del municipi són utilitzats només com a segones residències o pisos de lloguer turístic. Hem d’intentar que s’utilitzen només els mesos d’estiu siguin lloguers per tot l’any i hem de posar topalls al lloguer. Hem de detectar-los, arribar acords amb els propietaris i que es puguin utilitzar. I hem de destina sòl urbanitzable a habitatge social. També caldrà habitatge tutelat per a gent gran quan no puguin viure sola i també una segona residència per a la tercera edat.
Per tant, cal més inversió. D’on han de sortir aquests diners?
Alternativa no està en contra de pujar impostos. Som un moviment social progressista que volem impostos justos i progressius i han d’anar pujant poc a poc, cada any o dos. No podem fer populisme i electoralisme no pujant els impostos i després fer un salt molt important. Hem vist com la gent que té bars els ha pujat la factura de la brossa un 156% en un any i, quan han detectat l’error, el govern ha dit que no els retornava els diners. No és just. Si endeutem Torredembarra un 10% més, que no són molts diners, això ens servia per comprar 10 o 12 habitatges i es podrien destinar a gent jove.
Un dels grans problemes de Torredembarra és la recollida de la brossa.
Nosaltres sempre hem defensat que la brossa ha de ser gestionada directament per l’Ajuntament. És la forma de tenir un control directe del que es fa dia a dia i arribar en cada moment al barri que faci falta. A més, és un estalvi per a l’Ajuntament un 21% de l’IVA i un 6% de guany comercial que té l’empresa i això es podria invertir en la millora del servei i tenir-lo de millor qualitat.
Han votat per segon cop en contra del pressupost municipal. Van quedar molt lluny d’una abstenció o un viot a favor?
Vam quedar molt lluny perquè hem vist que aquest govern no té projecte i està gastant per gastar, tapant forats. Nosaltres voldríem per exemple acabar amb el conflicte que hi ha al carrer Gibert, que perillós per circular les persones quan hi passen vehicle. Hem de remodelar el carrer Filadors, però és secundari. Quan no tens un projecte de municipi vas a fer allò que et donarà imatge. I en aquest cas és Filadors. O posar aquest any l’Alfa i Omega. Si parlem de mobilitat caldria restringir el trànsit a més carrers per millorar la qualitat de vida. I un cas és el carrer Pere Badia.
En seu pare, Jaume Fuxet, va ser regidor de Torredembarra del 1983 al 1987. Com l’ha influït?
Ha estat un mirall. Vam créixer veient com el meu pare era regidor i ell entenia el poble d’una manera participativa i propera. Per això, he après molt a estar al carrer i parlar amb la gent i crec, que, com feia ell en el seu moment, és la forma de fer política. Estic molt orgullós dels pares que he tingut.
Foto: Carles Fuxet és regidor d’Alternativa Torredembarra a l’Ajuntament de Torredembarra./ CAROL CUBOTA