REDACCIÓ – Altafulla, 23/10/2024
L’Ajuntament d’Altafulla i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC) han reeditat aquest dimecres, 22 d’octubre, l’acord de gestió i custòdia de la Finca Canyadell. La signatura ha anat a càrrec de la coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas, i el president del Gepec-EdC, Xavi Jiménez.
Com ha remarcat el president de l’entitat, Xavi Jiménez, fa deus anys que l’Ajuntament i el GEPEC-EdC mantenen un conveni de custòdia d’aquest espai municipal que ocupa una pineda de 13.000 m2 i que desemboca en una cala al mar. Jiménez ha remarcat que és en aquest espai “on acollim varis voluntaris europeus en el programa de European Solidarity Corps (ESC) els quals donen suport als diferents projectes i accions de l’entitat”, i ha afegit: “Més enllà del manteniment i la conservació de l’espai i la gestió forestal, hi gestionem un viver experimental de plantes autòctones, així com una horta ecològica, on es planten varietats locals i autòctones del territori juntament amb l’equip tècnic, el voluntariat europeu i el grup de voluntaris i voluntàries locals “Amics del Canyadell”. A més, enguany posem en marxa el banc de llavors, un projecte que neix per a recuperar espècies vegetals típiques del nostre territori que s’han anat perdent al llarg del temps”.
Per la seva banda, la coalcaldessa i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha explicat que, a diferències de l’anterior acord signat el 2020, aquest incorpora noves actuacions com l’estabilització de talussos a tota la finca, la millora de les casetes on s’instal·la el voluntariat, l’arranjament de construccions ja existents, la solució a la problemàtica de la barreja d’aigües grises amb aigües pluvials, l’execució de la bassa-abeurador per a reciclar les aigües de pluja i de la rosada, i la reconducció de les aigües de desguàs, i l’adequació de les terrasses anivellant amb petits murs i escardant la terra, entre d’altres.
Per Muntadas, “aquest acord és una plasmació del què allà on no arriben les administracions, hi poden arribar les entitats mediambientals, molt importants per a la gestió del territori”, i ha afegit: “Com també és important que aquesta gestió es doni a conèixer a la ciutadania, que sàpiga que a Altafulla hi tenim aquest espai natural i la feina que s’hi està fent”, tenint en compte que és dels pocs pulmons verds que queden al litoral tarragoní.
La previsió total de les despeses de millora a executar per l’ Ajuntament durant els pròxims 4 anys, ascendeix a uns 58.000 euros, condicionat a que el pressupost municipal de l’Ajuntament ho permeti.
A la Finca Canyadell també s’hi ubica la renovada Aula de Natura, en la qual es duen a terme activitats per als infants de l’Escola de Naturalistes. En aquest espai també s’hi troben diferents refugis per a fauna i gallines nanes Flor d’Ametller, una raça autòctona de Catalunya, així com també el sender i la cova dels ratapatxets, una espècie de mamífer amenaçada del territori malgrat ser també un dels millors controladors de plagues de mosquits i insectes que hi ha. Això el converteix en una espècie vital per mantenir l’equilibri ecològic dels hàbitats i un gran aliat per a les persones.
Per a donar a conèixer l’espai i l’activitat que desenvolupa el Gepec-EdC a la Finca Canyadell, amb la col·laboració de l’Ajuntament, s’ha organitzat una jornada de portes obertes per a aquest dissabte 26 d’octubre, de 10 a 14h, on s’han programat activitats i xerrades per a la població relacionades amb la natura, la participació ciutadana i la protecció ambiental d’aquest espai. Podeu consultar el programa AQUÍ.
Fotos: Dos moments de l’acte de signatura entre l’entitat ecologista i l’ajuntament altafullenc. / AJ. ALTAFULLA