Com netejar les persianes

EVA REMOLINA / AMIC – 19/10/2024

Les persianes són un element clau en qualsevol llar. A més de regular la llum que entra a les habitacions, també contribueixen a la decoració de la casa. Així i tot, són un dels elements que més acumulen pols i brutícia amb el temps, especialment si donen a l’exterior. Per mantenir-les en bon estat, és essencial fer-ne una neteja regular.

1. Freqüència de neteja
Per evitar l’acumulació de brutícia, és recomanable netejar les persianes almenys un cop al mes si són interiors, i cada dues setmanes si estan a l’exterior o si vius en una zona amb molta pols.

2. Materials necessaris
Abans de començar, assegura’t de tenir a mà aquests materials:

Aspirador amb accessori per a superfícies delicades.
Drap suau o esponja.
Sabó neutre o un detergent suau.
Aigua tèbia.
Vinagre blanc (opcional).
Plomall (per a neteges ràpides).

Neteja segons el tipus de persiana:

Persianes enrotllables de plàstic o PVC
Aquest tipus de persianes són habituals en molts habitatges, ja que són resistents i fàcils de mantenir.

Neteja superficial: Comença per passar un plomall o un aspirador per eliminar la pols superficial. És recomanable començar des de la part superior de la persiana cap avall.

Neteja a fons: Si notes que les persianes tenen taques o greix, prepara una barreja de sabó neutre amb aigua tèbia. Mulla un drap o una esponja amb aquesta solució i frega suaument cada làmina. Si les taques persisteixen, pots afegir una mica de vinagre blanc a la barreja, que actua com a desgreixador natural.

Esbandida i assecat: Després de netejar amb sabó, passa un drap humit amb aigua neta per eliminar els residus. És important que després seques les persianes amb un drap sec per evitar taques d’aigua.

Persianes de fusta
Les persianes de fusta requereixen una atenció especial, ja que són més delicades i no es poden netejar amb excés d’aigua, perquè podrien deformar-se o perdre la seva qualitat.

Neteja superficial: Usa un plomall o un drap de microfibra sec per retirar la pols. També pots utilitzar l’aspirador amb l’accessori adequat.

Neteja a fons: Per eliminar les taques, prepara una solució amb aigua tèbia i unes gotes de sabó neutre. Humiteja lleugerament un drap, escorre’l bé i passa’l per la superfície. No deixis que la fusta es mulli en excés.

Condicionament: Un cop netes, pots aplicar una mica d’oli especial per a fusta o cera per mantenir-les hidratades i evitar que es facin malbé amb el temps.

Persianes d’alumini
Les persianes d’alumini són molt resistents i també es poden netejar fàcilment.

Neteja superficial: Igual que amb altres materials, comença eliminant la pols amb un plomall o l’aspirador.

Neteja amb aigua i sabó: Les persianes d’alumini es poden netejar amb una barreja de sabó i aigua tèbia. Passa un drap humit per tota la superfície. L’alumini és resistent, així que no cal que siguis tan delicat com amb la fusta.

Esbandida i assecat: Passa un drap humit per treure l’excés de sabó i, després, asseca-les bé per evitar marques d’aigua.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This