L’embassament del Gaià té els dies comptats?

HÈCTOR HERNÀNDEZ SOCIAS

L’any 2022 durant una reunió de treball, des de La Sínia vam sol·licitar a l’Agència Catalana de l’aigua la redacció d’un estudi d’alternatives per trobar una solució viable a la desconstrucció de l’embassament del riu Gaià. Aquest estudi, que desitgem en breu es presenti, caldrà que tingui en compte diversos factors. En primer lloc, la millora de l’estat ecològic del riu Gaià. Actualment el riu pateix una fractura dolorosa que no permet la seva connectivitat, provocant que existeixin dues realitats diferents aigües amunt i avall de l’embassament. I en segon lloc, no podem oblidar la situació urbanística aigües avall, on diverses construccions i equipaments turístics fan impensable eliminar del tot un element que eviti possibles inundacions en cas d’una avinguda del riu, el que coneixem com a Gaianades. Per tant, alguna mena d’estructura caldrà habilitar per fer compatibles aquestes dues premisses.

Pel que fa als usos actuals de l’aigua de l’embassament, aquest dona servei a les Comunitats de Regants de La Riera de Gaia i El Catllar i a l’empresa propietària, Repsol. Pel que fa als primers, creiem que han de deixar de dependre d’aquesta instal·lació i impulsar la utilització de l’aigua regenerada del futur terciari de la depuradora del Tarragonès nord/Altafulla. L’aprofitament d’aquesta aigua garantiria a les Comunitats de Regants, disposar d’aquest recurs sense patir pels períodes de sequera. I per altra banda, hi ha l’empresa Repsol, usuària també de l’aigua de l’embassament. Igual que la resta d’empreses de la petroquímica, ha de continuar amb el procés iniciat fa uns anys, d’aprofitament de les aigües regenerades de la depuradora de Vilaseca i renunciar totalment a l’aigua del Gaià, així com dels pous de la conca del riu Francolí i de l’aigua del riu Ebre.

I per acabar d’arrodonir el projecte, bona part dels materials que es retiressin de l’embassament, pedres i graves, es podrien retornar a l’antiga pedrera de Vespella de Gaià d’on van sortir i on mai s’hi ha fet un projecte de restauració integral. Un espai que, com tot l’àmbit de l’embassament del riu Gaià, estan inclosos dins de l’Espai Natural protegit del riu Gaià i la Xarxa Natura 2000 europea.

Som doncs, davant d’un repte de grans dimensions, pioner a nivell de Catalunya i Europa, on amb la voluntat de totes les administracions i entitats del territori, podrem aconseguir que es reverteixi una construcció que mai ha assolit els objectius pels quals es va projectar, i recuperar un espai natural protegit, un riu, un sentiment. La publicació d’aquest estudi d’alternatives, només serà això, un reguitzell de propostes. I a partir d’aquí, s’obrirà un procés de debat on caldrà mirar de trobar la millor solució per a totes les parts.

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This