L’augment de pes durant la menopausa: causes i consells per prevenir-lo

EVA REMOLINA / AMIC – 1/9/2024

La menopausa és una etapa natural en la vida de les dones que marca el final de la seva fertilitat. Aquesta fase, que normalment ocorre entre els 45 i els 55 anys, comporta una sèrie de canvis físics i emocionals, un dels més comuns dels quals és l’augment de pes. Tot i que és un fenomen habitual, pot ser motiu de preocupació per moltes dones. Entendre les causes d’aquest augment de pes i conèixer estratègies per evitar-lo pot ajudar a mantenir una salut òptima durant aquesta etapa.

Causes de l’augment de pes durant la menopausa

Canvis hormonals: Durant la menopausa, els nivells d’hormones femenines, especialment els estrògens, disminueixen de manera significativa. Els estrògens tenen un paper important en la regulació del pes corporal, i la seva reducció pot portar a un augment de la massa greixosa, particularment a la zona abdominal. A més, aquesta redistribució del greix pot incrementar el risc de malalties cardiovasculars.

Disminució del metabolisme: Amb l’edat, el metabolisme tendeix a alentir-se. Això significa que el cos crema menys calories en repòs i durant l’activitat física. Aquest canvi metabòlic és sovint agreujat per la pèrdua de massa muscular, que també disminueix amb l’edat, fent que sigui més fàcil guanyar pes si no s’ajusten les calories consumides.

Canvis en l’activitat física: Moltes dones experimenten una disminució en el nivell d’activitat física a mesura que envelleixen. Les responsabilitats familiars, laborals i altres factors poden dificultar la pràctica regular d’exercici. Menys activitat física contribueix a l’augment de pes i a la pèrdua de massa muscular.

Factors emocionals: Els canvis hormonals poden afectar l’estat d’ànim, provocant estrès, ansietat i depressió en algunes dones. Aquests estats emocionals poden conduir a un augment de la ingesta calòrica, sovint en forma d’aliments poc saludables, com una manera de fer front a les emocions.

Com evitar l’augment de pes durant la menopausa

Dieta equilibrada: Adoptar una dieta rica en nutrients és essencial. Augmentar el consum de fruites, verdures, proteïnes magres i greixos saludables pot ajudar a mantenir un pes adequat. És important també controlar les porcions i evitar els aliments ultraprocessats, que són rics en calories buides i poden contribuir a l’augment de pes.

Exercici regular: Mantenir-se activa és clau per combatre l’augment de pes. Es recomana combinar exercicis aeròbics, com caminar o nedar, amb entrenament de força per mantenir la massa muscular i accelerar el metabolisme. El ioga i el Pilates també poden ser útils per mantenir la flexibilitat i reduir l’estrès.

Control de l’estrès: Aprendre tècniques de gestió de l’estrès, com la meditació, la respiració profunda o la pràctica del mindfulness, pot ajudar a prevenir el menjar emocional i a millorar la qualitat del son, que també influeix en el control del pes.

Dormir bé: La qualitat del son és crucial per al manteniment d’un pes saludable. Els trastorns del son, comuns durant la menopausa, poden alterar les hormones que regulen la fam, augmentant el risc d’excés de pes. Establir una rutina de son regular i crear un entorn adequat per descansar bé pot ser molt beneficiós.

Consulta mèdica: En alguns casos, pot ser útil parlar amb un professional de la salut per obtenir consells personalitzats o tractaments específics. Això pot incloure la teràpia hormonal o altres intervencions mèdiques per ajudar a gestionar els símptomes de la menopausa i el pes.

Foto: GETTY IAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This