Faltes lleus i greus a la ITV: quines no et deixen passar-la

EVA REMOLINA / AMIC – 23/8/2024

La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) és un control periòdic obligatori al qual han de sotmetre’s tots els vehicles per garantir que compleixen amb els estàndards de seguretat i emissions establerts per la normativa vigent. Durant la inspecció, es poden detectar diverses faltes que es classifiquen en lleus, greus i molt greus, cadascuna amb implicacions diferents pel que fa a la superació de la ITV.

Faltes Lleus

Les faltes lleus són aquelles que no representen un risc immediat per a la seguretat del vehicle ni per al medi ambient, però que requereixen ser esmenades. Aquestes faltes no impedeixen que el vehicle passi la ITV, però el conductor haurà de solucionar-les com més aviat millor. Algunes de les faltes lleus més comunes són:

Desgast lleu dels pneumàtics: Quan els pneumàtics tenen un desgast superior al normal però encara dins dels límits legals.

Anomalies menors en els llums: Com ara una bombeta fosa en un llum antiboira.

Petites fissures al parabrisa: Sempre que no obstrueixin la visibilitat del conductor.

Nivell de líquids: Nivell insuficient però no crític del líquid refrigerant o de l’oli.

Faltes Greus

Les faltes greus són aquelles que afecten significativament la seguretat del vehicle o la seva capacitat per complir amb les normes d’emissions. Aquestes faltes impedeixen que el vehicle passi la ITV, i s’hauran de solucionar abans de poder obtenir un certificat d’ITV favorable. Algunes faltes greus inclouen:

Desgast sever dels pneumàtics: Quan els pneumàtics estan per sota del mínim legal de profunditat de la banda de rodament.

Llums no funcionals: Qualsevol llum obligatòria que no funcioni correctament, com ara els llums de fre o els intermitents.

Frenada deficient: Problemes significatius en el sistema de frens que poden comprometre la capacitat del vehicle per frenar de manera segura.

Emissions excessives: Quan el vehicle supera els límits legals d’emissions contaminants establerts per la normativa.

Faltes Molt Greus

Les faltes molt greus són aquelles que representen un risc immediat i extrem per a la seguretat del vehicle, dels seus ocupants o dels altres usuaris de la via. Aquests defectes no només impedeixen que el vehicle passi la ITV, sinó que també poden comportar la prohibició de circular fins que es resolguin. Alguns exemples de faltes molt greus són:

Frenada totalment ineficient: Problemes crítics en el sistema de frens que fan impossible frenar de manera segura.

Fissures greus al xassís: Danys estructurals que comprometen la integritat del vehicle.

Pneumàtics en estat crític: Quan els pneumàtics estan tan desgastats que poden rebentar en qualsevol moment.

Fuites greus de combustible: Fuites importants que poden causar incendis o explosions.

Quan es detecten faltes lleus, es permet al vehicle continuar circulant, però el propietari ha de solucionar-les tan aviat com sigui possible. En cas de faltes greus o molt greus, el vehicle no obté el certificat favorable i el propietari ha de reparar els defectes detectats i passar una nova inspecció. En els casos més extrems, les faltes molt greus poden comportar la immobilització del vehicle fins que es realitzin les reparacions necessàries.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This