Càritas no abaixa la persiana a l’estiu

REDACCIÓ

ra gràcies a la iniciativa ‘Bon dia’, amb la qual es fa un acompanyament telefònic per part a les persones grans que viuen soles i que tenen poc o cap suport familiar. Aproximadament una dotzena de persones també es beneficien del programa ‘Ara al teu costat’, que consisteix a fer un acompanyament presencial de dues hores per pal·liar els sentiments de solitud i tristesa de les persones usuàries.

Són dos dels serveis que Càritas Torredembarra manté durant aquest estiu i que demostren que la tasca de l’entitat va molt més enllà de la donació d’aliments i de fer front a l’emergència social que pateixen algunes famílies de la Torre i altres municipis del Baix Gaià. Tasques que, evidentment, se segueixen fent, encara que a l’estiu disminueix el nombre d’usuaris i usuàries atesos. “Suposem que troben feina a càmpings o restaurants. Potser són feines temporals per alguns mesos i després, al setembre o l’octubre, tornen a venir”, explica Ariadna Jiménez, treballadora social a Càritas. Pere Bosque, director de l’entitat a Torredembarra, explicava en declaracions a Ona la Torre que a la tardor poden arribar a atendre unes 200 famílies. Ara a l’agost s’ha aturat l’entrega regular d’aliments i productes de primera necessitat, perquè s’ha fet l’entrega de quatre setmanes de cop. Amb tot, Càritas manté la porta oberta per si apareixen casos d’emergència durant aquests dies. «Si hi ha alguna emergència, sempre poden venir aquí i se’ls dona una bossa», coment Ariadna Jiménez.

Lluitant contra la solitud no desitjada

Pere Bosque afegeix que “hi ha un lema de Càritas que diu que la fam no fa vacances”, i és per això que només es tanquen alguns departaments, mentre que altres resten oberts, especialment els que atenen la gent gran. I és que el director de l’entitat a Torredembarra té clar que “els problemes a curt i llarg termini són la gent gran sola i l’habitatge”. En aquest segon cas, “nosaltres no podem fer res”, però en l’atenció a la gent gran cada vegada hi ha més iniciatives que es posen en marxa. A més dels serveis ‘Bon dia’ i ‘Ara al teu costat’, cal afegir els tallers de memòria i de manualitats que es reprendran passat l’estiu, així com un taller de teatre que organitzen el Carles Marquès i la Carme Cañellas i que tornarà a començar a l’octubre per preparar una lectura dramatitzada.

Amb activitats com aquestes, des de Càritas tenen clar que cal mostrar millor tot el treball que es realitza a l’entitat. Ho explica el Joan Esteve, un dels voluntaris, que diu que cal 2explicar en quina situació ens trobem” i “donar més valor a la feina que es fa realment”. En aquest sentit, reivindica que una de les tasques pendents que té Càritas és fer créixer el nombre de socis de l’entitat. “No es coneix prou el nostre sistema de funcionament, què s’està fent i què s’aporta al poble”, comenta Esteve. Amb tot, Càritas compta amb una vuitantena de voluntaris (28 d’ells només per al programa de la gent gran), segons explica Pere Bosque, que és la xifra més alta de la diòcesi de Tarragona.

Pel que fa a les activitats estrictament vinculades a l’atenció de famílies en situació de vulnerabilitat i emergència, Bosque explica que en el darrer any s’ha detectat un augment dels usuaris llatinoamericans, especialment de Colòmbia, mentre que ha baixat la xifra de famílies magrebines i ucraïneses. El director de Càritas apunta que els usuaris “diuen que la situació allà està molt malament, amb violència o sous baixos, i s’arrisquen a venir cap aquí”. Segons apunta Bosque, atenen 55 famílies de nacionalitat colombiana, amb unes 113 persones.

Els reptes dels darrers mesos

En els últims mesos, Càritas Torredembarra també ha hagut de fer front a alguns reptes importants. Per exemple, el 22 d’abril es va enfonsar part de la coberta de l’edifici on té la seu l’entitat, al carrer Camp Vell. El problema, però, es va poder solucionar aviat, ja que el cost de la reparació que no va cobrir l’assegurança es va poder completar amb donacions particulars que es van fer després de la crida realitzada per la parròquia de Sant Pere Apòstol. L’altre repte és que la Unió Europea ha deixat d’aportar recursos i ara s’han de buscar noves fonts. De moment, la Generalitat ha donat una subvenció que permeti cobrir fins a finals d’aquest any. “Després no sabem què passarà”, comenta Ariadna Jiménez.

Pere Bosque afegeix que ja s’estan fent reunions per abordar la situació i espera que «al novembre sabrem què hem de fer». Amb tot, el director de Càritas comenta que “ara aliments no en falten”, però que el problema està en el fet què «les targetes moneder no arriben a tots». A través d’una via o una altra, hi ha confiança sobre com poder garantir l’atenció en qualsevol situació d’emergència. En aquest sentit, des de l’entitat agraeixen també l’ajuda que es brinda des de l’Ajuntament de Torredembarra, així com dels particulars que fan donacions o els supermercats que col·laboren amb l’entrega d’aliments.

Fotos: A dalt, la iniciativa ‘Bon dia’ i, a lbaix, un dels tallers per la gent gran. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This