TRINI HUGUET
A la Torre s’espera que els polítics facin acte de presència en alguns dels quatre balls parlats que es fan per Festa Major: el del Ball de Diables de Torredembarra, el del Ball de Serrallonga, el del Ball de Gitanes i el del Ball de Malcasats. Al Camp de Tarragona i en altres zones, els versots i la sàtira són una eina per narrar el que ha passat durant l’any i perquè les institucions, els polítics o les persones i entitats importants pel municipi hagin de retre comptes a la població. Ara bé, no a tot el territori és comú i habitual que passi això.
“Quan els hi expliques als amics de fora que ningú els obliga, però han de ser-hi, i quan algun regidor no hi és fa ràbia, perquè toca que hi sigui, és una cosa que sobta”, recorda el president de Malcasats, Gerard Recasens. De fet, això està molt arrelat que és comú sentir la frase: “Va amb el càrrec i el sou”. La presidenta, Mari Biscamps, i el secretari, Robert Tatay, argumenten: “Són crítiques i ningú és perfecte, llavors s’han d’acceptar una mica. La gran majoria de polítics ho entoma bé i té assumit que rebran. Qui no sap portar-ho ja no ve i no ho veurà, és un moment que s’estalvia”.
La importància de la sàtira per a les entitats
La sàtira és aquella modalitat literària que el seu objectiu és la denúncia social, normalment, utilitzant la ironia, el sarcasme o la burla. “La gràcia és encarar-ho des de baix cap amunt, des de menys poderós a més poderós. El Ball Parlat és un dels actes més important per l’entitat i defineix el nostre tarannà, la manera que ens definim i encarem els problemes socials, culturals, nacionals… és una manera molt sana i necessària d’expressar allò que passa i ens afecta”, apunta el cap de colla del Ball de Diables, Pau Duran Gual.
Pel Ball de Gitanes la sàtira és tan important que tothom que forma part de l’associació hi participa: “Els primers anys costava que la gent sortís a parlar. Però a poc a poc hem dit: Qui surt-hi amb Gitanes fa ball parlat. Participa tothom, hi ha qui surt i no parla, però surt perquè forma part del ball i és molt important. A més, al final a la gent li fa il·lusió”, expliquen membres de l’entitat, l’Anna Fàbregas, de la junta, la Ivet Boronat i la presidenta de Gitanes, l’Imma Font.
La Torre dins el mapa de ciutats on es fan versots
Per tot plegat, no és casualitat que en una població de menys de 18.000 habitants hi hagi quatre balls parlats amb versots, performance o cançons satíriques. Amb els anys, des dels primers versots dels diables l’any 1988, la sàtira s’ha arrelat i ha anat creixent amb la Festa Major i els torrencs. Així doncs, no és estrany poder comparar el que es fa aquí amb grans ciutats com: Tarragona, el Vendrell, Vilafranca o Vilanova, entre d’altres. I no només la quantitat de balls parlats mostra el bon estat de salut dels versots la Torre, sinó la seva qualitat. Les quatre entitats vetllen perquè tots els versos siguin heptasíl·labs i tinguin rima assonant en els versos segon i quart. Fins i tot, alguns intenten anar més enllà de la teoria i utilitzen la consonant perquè rimi fluidament per l’oïda del públic.
“Any mogut, representació moguda” per Santa Rosalia
A més, cada ball ha sabut mantenir i construir una idiosincràsia a l’hora de fer sàtira i com aplicar-la al seu ball parlat. Enguany, com sempre, hi haurà sorpreses. Recasens avança sense desvelar cap secret com serà el de Malcasats: “A la torre ha sigut un any mogut, no només políticament, i això fa que la representació del ball també sigui moguda. Passaran coses que no passen habitualment i hi haurà sorpreses. Serem més actors que mai”. Gràcies al fet que em van mostrar un fragment del ball parlat d’aquest any puc saber que el Ball de Gitanes mantindrà la seva teatralitat i la capacitat de mostrar imatges de l’actualitat, sense tocar la política local, però fent-ho de manera enginyosa perquè les accions passin a la Torre. El Ball de Diables també apostarà per teatralitzar més els seus versots amb personatges d’actualitat i el Ball de Serrallonga, que busca membres per ampliar la tropa, assegura que cada any van a millor i fan més gràcia.
Foto: El Ball de Gitanes de Torredembarra assajant aquest mes d’agost. / TRINI HUGUET