CRÒNICA l El municipalisme és ara d’esquerres a la Torre

JORDI SALVAT – 17/6/2024

Si hi va haver una sorpresa la nit electoral del 28 de maig de l’any passat va ser l’entrada al ple municipal de d’un regidor d’Alternativa Torredembarra, Carles Fuxet. I ho va fer després de la trencadissa entre Comuns i Podem i l’aposta des de la direcció nacional pels segons com a llista “oficial” lila. Alternativa va fer una campanya llarga, enarborant la bandera del municipalista. L’entrada a un govern liderat per Pino no va ser possible pel pacte dels socialistes amb republicans i Junts. Calia doncs picar pedra a l’oposició, compartint bancada amb PP, Vox i la CUP.

Aquest dilluns, 17 de juny, Alternativa Torredembarra ha organitzat un acte públic per explicar aquesta feina feta de fiscalització del govern municipal durant el darrer any. Ha estat al bar musical NO SE, amb l’assistència d’una cinquantena de persones, entre les quals hi havia un ex-alcalde, Santiago Segalà, que ho va ser amb les sigles de CiU. També hi era un dels companys de govern de Segalà els anys vuitanta i cap de llista d’Unió de Progrés, Jaume Fuxet, pare del líder de l’Alternativa.

Les persones que accedien al local del carrer Montmell rebien una copa de cava i un butlletí de vuit pàgines en què se sintetitzava aquesta feina combinant textos i còmics, recordant els canals de comunicació amb la formació. En el seu parlament, que ha obert l’acte, Fuxet ha tret pit de ser l’únic grup municipal torrenc amb un número telèfon on es pot trucar les 24 hores. També ha reivindicat que han estat qui han presentat més mocions al ple municipal.

El regidor de l’Alternativa ha estat molt dur amb el govern tripartit torrenc, al qual ha acusat de no tenir un pla de mandat i ha dirigit les seves crítiques sobretot al fins fa uns dies alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, a qui ha retret “només ser capaç de reduir el deure i no invertir en la gent”. I ha avisat que malgrat deixar l’alcaldia, Rovira seguirà portant Hisenda i Personal i “continuaran les retallades”.

Fuxet ha definit l’Alternativa com “un moviment social cada cop més gran, fet des dels barris i els carrers” i ha insistit en què és “100% municipalista i que no depèn de despatxos de Barcelona i Madrid com la resta de formacions del ple”. I és aquí on rau la novetat que representa l’Alternativa en la política torrenca, on les anteriors candidatures municipalistes -GIT, ADMC o el VUT- havien carregat sempre més cap a la dreta. Ara, el municipalisme torrenc és d’esquerres, com ho demostren que entre les seves prioritats està la remunicipalització de serveis públics o la reducció de les mancances dels serveis socials.

Però l’Alternativa és molt crítica també amb la pujada d’impostos i taxes aplicada pel govern torrenc aquest any 2024. Fuxet l’ha qualificat d’”absurda” i fruit d’aquesta manca de rumb del govern, que no ha repartit aquest augment en diferents anys i castigar menys a la ciutadania. La recollida de la brossa i la neteja viària també han estat objectiu de les crítiques, arribant a definir de “robatori” que no s’hagin implantat les canelleres als treballadors de la recollida de la brossa per aplicar la bonificació pel reciclatge correcte. I ha avisat que el 2025 la recollida de la brossa i la neteja viària superarà els cinc milions d’euros. També ha advertit dels problemes de les obres de cobriment de la piscina municipal i que el sobrecost podria arribar al 40% del cost previst inicialment.

Fuxet ha acabat el seu parlament, que no ha arribat al quart d’hora, afirmant que han après molt aquest primer any a l’Ajuntament: “Ens hem format i hem informat”. L’oposició és sovint ingrata i cal treballar molt per recollir fruits al cap de quatre anys. Fins ara, Alternativa Torredembarra s’ha visibilitat enmig d’una oposició tan coral i ha tingut un paper protagonista en les mobilitzacions contra la pujada d’impostos de fa uns mesos. L’horitzó del 2027 encara és lluny i el repte serà mantenir aquest nivell de treball i trobar la manera de capitalitzar el vot de càstig al govern actual.

Foto: Carles Fuxet intervenint en l’acte d’Alternativa Torredembarra al NO SE. / TDB

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This