Deu  anys de l’esclat del cas Torredembarra

JOSEP SÁNCHEZ

Aquest 26 de juny es compliran 10 anys de l’esclat del cas Torredembarra. Una dècada ja des que la Guàrdia Civil va entrar a l’ajuntament per detenir l’alcalde Daniel Masagué i cinc tinents d’alcalde membres de la junta de govern per presumptes irregularitats en la gestió municipal. La investigació judicial es va iniciar per presumptes delictes contra l’administració pública, com ara blanqueig de capitals, malversació de fons públics i tràfic d’influències.

Va ser l’inici d’unes setmanes molt convulses políticament, amb la renúncia de Masagué i la resta de regidors imputats, l’etapa de només dues setmanes de Pere Font com a alcalde i, finalment, la creació d’un govern de concentració amb el socialista Enric Grangel al capdavant que va gestionar el consistori fins al final del mandat, uns onze mesos després.

La tempesta política va durar algunes setmanes o mesos, un temps relativament curt si es compara amb les conseqüències econòmiques i judicials del cas Torredembarra. En el primer cas, els comptes de l’Ajuntament dels últims anys han vingut marcats per la gestió del govern Masagué. Ja en el moment d’arribar a l’alcaldia, Grangel va avisar sobre la greu situació econòmica que obligava a fer ajustos. Posteriorment, en l’inici de l’etapa d’Eduard Rovira com a alcalde, es va fer un gran esforç per reduir la ràtio d’endeutament, passant de més del 100% per quedar al voltant del 50%.

Les conseqüències de tot el que implica el cas Torredembarra també s’han anat fent visibles en altres aspectes de la gestió municipal. Per exemple, en el contracte del servei de subministrament d’aigua, les obres inacabades com el teatre auditori o la piscina municipal o els tràmits per fer-se amb la propietat de l’edifici de la caserna de la Policia Local.

Nou peces separades

Però sense cap mena de dubte on el cas Torredembarra encara té molt recorregut és a nivell judicial. De fet, cal recordar que a la Torre se situa la gènesi del cas 3%. Totes les investigacions relacionades amb els presumptes delictes comesos pel govern de Daniel Masagué es van dividir en nou peces separades. D’algunes d’elles, hi ha encara poca informació i, de fet, només tres han quedat ja resoltes i d’una quarta s’ha celebrat la vista oral i està pendent de sentència.

Hi ha dues peces que van quedar resoltes amb un acord de conformitat. Són la número 8, sobre el finançament irregular de la campanya de les municipals de 2011, i la número 2, sobre la contractació irregular de la interventora municipal. En la primera va ser condemnat a pagar una multa per haver finançat la campanya electoral amb 40.000 euros de la constructora Transcornejo. En el cas de la interventora, Masagué va ser condemnat a tres anys i mig d’inhabilitació.

La peça que sí que va arribar a judici va ser la número 4, la de la concessió de les guinguetes de la platja. El jutjat penal va considerar provat que Daniel Masagué i Pere Font van adjudicar “a dit” les guinguetes a Gerard Montserrat, militant del seu mateix partit, CDC. Segons la sentència, tots tres es van posar d’acord per fer una adjudicació directa “sota la simulació” d’un procediment negociat sense publicitat. La darrera novetat del cas s’ha produït en aquesta peça, ja que al mes de març es va saber que l’Audiència de Tarragona rebaixava les condemnes de Masagué, Font i Montserrat per dilacions indegudes. Així, en el cas de Masagué la condemna passava de dos anys de presó a quatre mesos i mig pel delicte de frau a l’administració. A més, els anys d’inhabilitació passen de vuit a tres, mentre que pel delicte continuat de prevaricació és de dos anys i mig.

Pendents de sentència

Finalment, la peça 1, la dels lloguers, es va jutjar ara fa dos anys, al juny del 2022, i encara s’està pendent de la seva sentència. Aquesta peça, se centra en el lloguer, suposadament a dit, de dos locals, un situat al barri de Clarà, on no es va arribar a fer res, i l’altre al polígon de les Roques Planes, on es va habilitar la caserna de la policia local. Els fets es remunten als anys 2011 i 2012. Hi ha nou persones acusades, entre elles l’exalcalde Daniel Masagué, diversos exregidors i tècnics municipals. Per Masagué, la fiscalia demana quatre anys i mig de presó i nou d’inhabilitació. Per la resta d’acusats, la petició de pena va de dos a quatre anys.

Foto: L’exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué està immers en un periple judicial que encara no ha acabat. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This