CRÒNICA l Arrenca el mandat dels tres alcaldes amb dards entre govern i oposició

JORDI SALVAT – Torredembarra, 17/6/2023

El ple de constitució d’un Ajuntament és un acte ple de rituals. Quan tot el peix ja està tot venut, com el cas de Torredembarra aquest dissabte, 17 de juny, abans dels discursos, l’interès se centra en els detalls. Quin regidor jura i quin promet el càrrec i si afegeixen més contingut a la intervenció. A la Torre la majoria ha promès per imperatiu local. O quants edils porten corbata, samarretes reivindicatives o han passat per la perruqueria. L’ovació que s’ha escoltat provinent del pati del Castell -on veïns i veïnes seguien per una pantalla gegant el ple- just quan Xavier Suàrez prenia possessió com a regidor, O quan Eduard Rovira ha demanat un aplaudiment quan ha estat investit alcalde amb els 13 vots d’ERC, PSC i Junts, mentre els quatre regidors de l’oposició es votaven a ells mateixos. Potser la previsibilitat del resultat restava emoció al moment històric: era l tercer cop que Rovira rebia la vara d’alcalde.

Amb els discursos dels portaveus dels grups municipals ha començat la “txitxa”. Toni Sacristan ha carregat de valent contra Esquerra per no haver aprofitat l’oportunitat de bastir un executiu independentista quan la seva assemblea havia decidit assumir responsabilitats de govern i els ha acusat de “mala praxis”. També ha retret al PSC de mentir durant la campanya afirmant que amb la municipalització de la neteja viària i la recollida de la brossa els treballadors de l’empresa concessionària perdien la feina i ha recordat que h ha jurisprudència que diu el contrari i els ha acusat de defensar “el canvi” i investir el mateix alcalde del darrers vuit anys. I també missatge cap a Junts: “Ajuda aquest pacte a l’alliberament nacional i els drets socials dels catalans i catalanes?”. Sacristan també ha carregat contra “la inestabilitat de tres alcaldes en quatre anys i la despesa que representaran tretze regidors de govern”. I ha avisat que faran una oposició constructiva però “els trobaran de cara quan es vulguin perjudicar els drets dels torrencs i torrenques”.

Carles Fuxet (Alternativa Torredembarra) ha tingut un record en l’inici del seu discurs pel seu pare, que fa quaranta anys també prenia possessió com a regidor després d’encapçalar la llista d’Unió de Progrés. També per la seva mare, que va morir fa uns mesos, i el seu company de grup Armando Colón, desaparegut també l’octubre passat. Fuxet ha lamentat que Torredembarra acumularà “tres mandats de bipartidisme amb un acord tàcit o no” i ha recordat els problemes amb la neteja i la recollida de la brossa, els carrers bruts, una RLT que “menysprea els treballadors” o l’absència  polítiques d’habitatge aquests anys. “Nosaltres volíem canvi i altres han volgut repetir el passat”, ha afirmat Fuxet en clara al·lusió al PSC i ha qualificat el nou  govern d’”estrany”, assumint el paper d’oposició, però obert a col·laborar en el que creguin positiu per a la ciutadania.

Javier Ramírez (Vox) ha dibuixat un panorama actual i futur molt dramàtic per a Torredembarra, parlant d’infern fiscal i fanatisme climàtic” i denunciant “la decadència,  la inseguretat i la falta d’oportunitats” a Torredembarra. Ha acusat a Vale Pino de manca de valentia perquè tenia els vots pel canvi que defensava en campanya i ha afirmat que l’hauria votat per a l’investidura perquè preferia “el dolent al pitjor”. I l’ha advertit que d’aquí un any es podria trobar amb una sorpresa quan hagi d’assumir l’alcaldia per un pacte d’ERC i Junts amb la CUP. Ramírez, que ha presentat Vox com la única via per treure Torredembarra d’aquesta situació d’aquí a quatre anys, s’ha queixat dels “atacs de tos” del públic i ja ha tingut una enganxada amb l’alcalde acabat d’escollir per aquesta situació. Rovira ha revelat que Ramírez havia demanat una parella de Mossos d’Esquadra a la porta de l’ajuntament.

La darrera portaveu de l’oposició a intervenir ha estat Núria Gómez, amb un discurs clarament més conciliador, apostant per una “oposició moderada i sense estridències”, fiscalitzant el govern “amb contundència” però estenent la mà pel que beneficiï a tota la ciutadania. Gómez ha demanat un govern eficaç i que Rovira sigui alcalde de tots.

Des de Junts, Xavier Suàrez ha volgut fugir dels retrets i ha afirmat que aquest dissabte “començava la construcció d’una nova Torredembarra”. Ha fet una crida a treballar a partir dels fets i no les paraules en els reptes que té el municipi i ha fet un toc d’alerta sobre l’elevada abstenció el passat 28 de maig que demostra una desafecció de gran part de la ciutadania envers la política.

Vale Pino (PSC) ha destacat que d’aquest ple en surt un govern “fort, estable i eficaç” i que l’estabilitat del municipi ha estat “una obsessió” per ell i s’ha aconseguit amb un acord del 62% dels vots del 28-M. Ha destacat que tant el PSC com ERC han renunciat als quatre anys d’alcaldia i ha estat dur amb part de l’oposició. A Vox els ha dit que “l’odi no portarà res de bo” i a la CUP els ha acusat de ·treballar poc, de no fer res durant quatre anys i despertar-se el darrer any i mig”.

Raúl García, que té molts números -o tots- per ser el darrer alcalde del mandat, ha parlat com a portaveu d’Esquerra i ha destacat la feina feta “amb els mateixos valors” els darrers vuit anys, “primer endreçant i després fent evolucionar Torredembarra” i ha tingut un record pels regidors que no continuen. “El repte que continuem tenint és majúscul. El nostre projecte està basat en les persones i no els personalismes”, ha afirmat García, que ha detallat els principals reptes, entre els quals estan acabar la comissaria i la piscina coberta, desencallar el Teatre-auditori i l’antic Escorxador, seguir invertint en via pública i aconseguir uns bons nous contractes de la neteja i la recollida de la brossa. El portaveu republicà ha tendit la mà a la CUP, afirmant que també hi caben en el seu projecte.

Finalment, Eduard Rovira, novament amb la vara d’alcalde, ha afirmat que és la investidura “més especial” de les tres que ha viscut i ha començat parlant de la duresa que ha comportat governar gran part del  mandat amb els efectes del Covid. Com fa quatre anys, Rovira s’ha tornat a emocionar quan ha parlat de la família i com viu la seva dedicació a la cosa pública, mostrant la seva faceta més emotiva, amagada gairebé sempre. Però també ha tingut paraules crítiques amb Vox, que ja apunta com la força de l’oposició amb qui toparà més aquests propers quatre anys. “Fa la campanya igual a tot arreu”, els ha etzibat. L’alcalde a fet una crida als membres del govern a deixar enrere allò que els separa i sumar per a la Torredembarra de demà. Ha assenyalat que no afectarà gaire qui té la vara d’alcalde en l’acció de govern.

Comença a caminar un nou mandat, amb un govern inèdit, amb tres forces i tretze regidors i una oposició formada per quatre grups diferents, alguns dels quals han ensenyat ja les urpes en aquest primer ple. Això acaba d’arrencar, amb Eduard Rovira com alcalde, però amb data de caducitat. D’aquí un any li prendrà el relleu Vale Pino i els darrers dotze mesos seran altre cop pels republicans.

Foto: Diferents moments del ple de constitució de l’Ajuntament de Torredembarra 2023.2027. / RICARD DE ARÓSTEGUI

Hemeroteca

Tweets recents

Share This