Primavera amb al·lèrgies?

FRANCESC MAURI / AMIC – 25/3/2023

El passat 21 de març va arribar la primavera astronòmica. A la Universitat Autònoma hi ha el rovell de l’ou de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya i que controla la presència de pòl·lens a l’aire. La seva coordinadora, Jordina Belmonte, de la Unitat de Botànica, sempre ha fet referència al fet que les elevades pluges són propenses als esclats més grans de floració. Aquest any no sembla que anem per aquest camí en els primers dies de la primavera. Els pronòstics estacionals indicarien un abril una mica més plujós de l’habitual. Sigui com sigui el que acabi passant, els responsables d’aquesta Xarxa Aerobiològica recomanen consultar ràpidament a un especialista si tenim símptomes continuats de refredat com esternuts o picors usuals de nas i ulls per esbrinar quina és la causa d’aquestes al·lèrgies.

Aquestes línies a continuació són un resum de la nota de premsa de l’ICTA-UAB. Les pol·linitzacions que habitualment anuncien l’arribada de la primavera (com ara el plàtan d’ombra i la parietària, ambdós molt al·lergògens) s’estan endarrerint a conseqüència del recent episodi de baixes temperatures. La darrera setmana de març començarien a alliberar-se en quantitats notables.

A l’inici de 2023, les pol·linitzacions hivernals de xiprer, avellaner, freixe i vern han sigut molt minses i han presentat mínims històrics des de 1994, cosa que ha retardat l’inici del període de risc d’al·lèrgia fins fa ben poc. Es preveu que la pol·linització del xiprer s’estendrà fins ben entrat l’abril.

Durant l’any 2023, les pol·linitzacions primaverals (pollancre, plàtan, pi, parietària, salze, auró, morera, gramínies i, més endavant, bedoll, blet, plantatge i olivera) seguiran la tendència de començar amb un cert retard, però amb força, i podrien tenir una durada més curta de l’habitual.

El fong alternària presenta tendències majoritàriament creixents, amb uns resultats similars als dels arbres.

Tot això és una previsió en funció d’un marc de pluges i temperatura. Lògicament, podria variar notablement. Totes les dades les podeu trobar aquí.

Foto: TAKA4332

Hemeroteca

Tweets recents

Share This