La Xarxa Santa Tecla arriba a més de 28.000 infants i adolescents escolaritzats mitjançant el Programa Salut i Escola

REDCCIÓ – Torredembarra, 19/10/2022

La Xarxa Santa Tecla participa, un any més, en el programa Salut i Escola (PSiE), impulsat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i ofereix suport a uns 28.203 infants i adolescents escolaritzats i repartits en més d’un centenar de centres educatius de les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès.
Aquest programa està dirigit, principalment, als adolescents de 3r i 4t d’ESO –tot i que també es fa extensiu a la resta de cursos de l’ESO i a les escoles (educació primària)– i el seu objectiu és millorar la salut dels joves mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària presents en el territori.
Una de les principals línies d’actuació d’aquest programa és el servei Consulta Oberta, que implica el desplaçament periòdic de professionals de la infermeria als centres docents per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat.
Un total de 19 professionals de la Xarxa Santa Tecla participen en aquest programa. Concretament, 6 infermeres escolars (que dirigeixen i duen a terme el programa tant a primària com secundària), 4 nutricionistes (que treballen l’aspecte nutricional amb tallers a les classes o xerrades, bàsicament a primària) i 9 psicòlegs (que treballen el benestar emocional, bàsicament a secundària, mitjançant grups psicoeducatius). Aquest equip dóna cobertura als centres educatius dels àmbits geogràfics de les Àrees Bàstiques de Salut (ABS) de L’Arboç, Calafell, El Vendrell, Torredembarra, Tarragona IV i Vila-seca.
Paral·lelament, la Xarxa Santa Tecla també desenvolupa el Programa Salut Escolar (PSE) per donar continuïtat el calendari de vacunacions sistemàtiques recomanat pel Departament de Salut i millorar la implementació del programa d’activitats preventives a l’edat pediàtrica, i el Programa Parlem de Salut per fer promoció d’hàbits saludables i activitats preventives a través d’Educació per la Salut (EpS) a escoles de primària i instituts de secundària mitjançant les intervencions grupals.
L’atenció primària és un dels pilars fonamentals del sistema sanitari català i el primer punt d’accés a l’assistència sanitària i, dins d’aquest entorn, destaca el paper de les infermeres escolars, les quals desenvolupen un paper cabdal en la cura de la salut de la comunitat educativa (pares/docents/alumnes) i exerceixen un paper multidimensional a l’escola.
Foto: Vacunació a uns infants a Torredembarra. / XARXA SANTA TECLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This