REDACCIÓ – Aiguamúrcia, 5/8/2022
El monestir de Santes Creus acull aquest dissabte, 8 d’octubre, la jornada ‘La gestió del Paisatge a les Terres del Gaià’, organitzada per l’Associació Terres del Gaià i l’Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià, i emmarcada en el context de les Jornades Europees del Patrimoni, al monestir de Santes Creus.
El programa d’actes arrencarà a les 10:30 hores amb la taula rodona ‘La gestió del paisatge’, al dormitori del recinte monàstic, amb especialistes en àmbits diversos. A les 11 hores començarà un conta-contes al claustre posterior.
A les 12:00 hores està prevista la presentació de la guia ‘Gaià, recorregut i patrimoni’ i del vídeo, amb el periodista Josep Sunyer, també al dormitori. Per a poder fer possible la jornada i el vídeo de difusió de les Terres del Gaià, s’ha portat a terme a una campanya de micro-mecenatge, en la qual el Torredembarra Actualitat ha participat.
La jornada acabarà amb un vermut-tast de productes i vins del Gaià a la plaça Jaume el Just, de 12:30 a 14 hores.
Un camí iniciat l’any 2015
El riu Gaià ha estat molt vinculat a la vida i a l’activitat econòmica de les persones que han viscut a la seva zona d’influència durant segles. Així ho demostren les estructures que es poden trobar al llarg del riu, molins, rescloses, síquies, … Durant el segle XX i amb el desenvolupament industrial, bona part d’aquestes infraestructures van deixar d’utilitzar-se, van quedar en l’oblit i en molts casos enrunades. És per això que aprofitant l’inventari, i la publicació de la guia, vol organitzar una jornada el més participativa possible per a reivindicar tot aquest patrimoni.
Després dels aiguats de novembre del 2015, Terres del Gaià va iniciar la tasca d’inventariar el patrimoni del riu Gaià, una part del qual havia quedat al descobert gràcies a la Gaianada. Aquest inventari, que es pot consultar online a https://terresdelgaia.omeka.net/ ara s’ha materialitzat en una guia que s’acaba de publicar.
La jornada va dirigida al públic en general, amb l’objectiu que arribi al màxim número de persones, tant les que viuen a la conca del Gaià, com les de qualsevol altre lloc. L’objectiu és despertar l’interès a conèixer la natura, el patrimoni històric i etnogràfic d’aquest territori, poc reconegut, per tal que sigui estimat, protegit i preservat. Volen arribar també a Ajuntaments, entitats, empreses i petits empresaris de tota la zona per a que coneguin aquest patrimoni i el valor afegit que suposa la seva conservació.
Foto: El curs del riu Gaià està ple de testimonis d’un ric patrimoni fluvial. / ASSOCIACIÓ TERRES DEL GAIÀ