Àlex Cubells Pintado guanya el XV Premi Treball de Recerca de Batxillerat Sinibald de Mas

JORDI SALVAT – Torredembarra, 9/7/2022

El XV Premi Treball de Recerca de Batxillerat Sinibald de Mas ha premiat Àlex Cubells Pintado, de l’Institut Torredembarra, amb el treball ‘Estudi de la qualitat de l’aire a Torredembarra’  de l’Institut Torredembarra.  El jurat també ha concedit un accèssit a Gemma Elias Castillo, de l’Institut Ramon de la Torere, per ‘Pla d’empresa d’un hotel a Torredembarra’.

L’acte, que es va celebrar el 3 de juny a l’Espai Cultural Sala del Mar, va comptar amb la conferència ‘Educació i territori’, a càrrec de l’exconseller d’Educació Josep Bargalló i les intervencions de la regidora d’Educació de Torredembarra, Maria Gual, i el vicerector de formació doctoral i director de l’Escola de Doctorat de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Ribalta. També es van veure vídeos dels monòlegs de divulgació científica de la URV.

És bona la qualitat de l’aire de la Torre?

“Volia enfocar el meu treball clarament en l’àmbit de l’ecologia. No sabia en quin àmbit i al final el vaig centrar en la contaminació de l’aire, concretament fer un estudi de la qualitat de l’aire de Torredembarra i determinar si era bona, regular o dolenta. Ho vaig fer amb un aparell que vaig construir que anava recol·lectant partícules que hi havia en el nostre aire”, explica l’Àlex, guanyador del premi.

“Tenia molta part teòrica perquè hi ha molta informació sobre els contaminants que hi ha atmosfera i mètodes sobre com recol·lectar aquests contaminants, però havia de fer una part pràctica i havia de recol·lectar aquestes partícules, acumular-les i després determinar l’acumulació”, recorda. Per així, va triar tres llocs de Torredembarra, combinant un que hi ha més trànsit amb els que n’hi ha menys presència de vehicles. Les dades recollides es van contrastar amb la pàgina oficial de la Generalitat de Catalunya sobre contaminació atmosfèrica, que té diverses zones de qualitat de l’aire. La conclusió és que la qualitat de l’aire de Torredembarra és bona.

En el treball també parla de la petroquímica de Tarragona i del vent, que arrossega la contaminació o la radiació del sol que reacciona amb els contaminants i els torna més perillosos. “El tutor és clau  perquè també aporta molt al treball. Ha estat un pilar fonamental en el meu treball. Sempre podia contactar per telèfon amb ella quan sorgia un dubte o quedar en persona. Et guia i t’assessora”, afirma l’Àlex, que vol estudiar un d’aquests dos graus: Ciutats intel·ligents i sostenibilitat oi Enginyeria de Sistemes Biològics.

L’Institut Torredembarra va finançar dos aparells que mesuraven el PH, la conductivitat i el nombre de sòlids dissolts, paràmetres que va analitzar en els captadors de partícules, un gest que agraeix.

Un somni des de ben petita

Per la seva banda, a la Gemma Elias, la idea del treball li ve de lluny: “Tenim una casa davant del mar, que es veu el port i des de ben petita sempre he dit que allí hi volia construir un hotel.”. Finalment el va situar on ara hi ha el Club Marítim, conscient però que no ho permet el planejament urbanístic ni la Llei de Costes

La Gemma, que vol estudiar Publicitat però no descarta fer Turisme, comenta que va comptar amb l’ajuda de la parella de la meva germana, que és enginyer, en la part de plànols, a més de la meva germana i la tutora, Fàtima Calvo, professora d’Economia de l’empresa. “Et va guiant en el treball. Gràcies a ella, he pogut aprofundir en la part d’Economia”, assenyala i conclou: “Crec que si s’instal·lés un hotel d’aquestes característiques revifaria el turisme a Torredembarra.”

Foto: Àlex Cubells Pintado, guanyador, i Gemma Elias Castillo, accèssit del XV Premi Treball de Recerca de Batxillerat Sinibald de Mas. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This