JORDI SALVAT – Torredembarra. 2/6/2022
La instal·lació de plaques fotovoltaiques és un sector en auge els darrers anys i un nínxol d’ocupació molt important. Per aquesta raó, el professor de l’Institut Ramon de la Torre Jero López va pensar que seria molt interessant que els seus alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI) d’auxiliar de muntatges d’instal·lacions elèctriques, d’aigua i gas es formessin en aquest àmbit. Ho va proposar a començaments d’aquest curs a la tutora de la classe, Carme Planas, i, en comprovar que disposaven de recursos, ho van decidir tirar endavant.
D’aquesta manera, durant aquest curs 2021-2022, una desena d’alumnes han treballat en la creació i muntatge de dues plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum -sense bateria- que generen 900 wats de potència. Des d’una aplicació controlen en viu des de l’aula o el mòbil l’energia que produeixen les plaques. Ho fan en un projecte, coordinat per aquest professor tècnic, que integra els altres dos mòduls que cursen -electricitat i telecomunicacions-. López explica que els alumnes han mostrat molt interès en aquesta activitat. I és que el professor els ha passat periòdicament vídeos de notícies i reportatges sobre el sector i la manca de professionals.
“Hem muntat i desmuntat les plaques tres cops. Crec que són millors les plaques d’autoconsum que les que van amb bateria”, comenta un dels alumnes, l’Emilio. Un dels seus companys de classe, l’Aleix, valora molt les sortides laborals que els ofereix aquest sector i coincideix amb l’Emilio que les plaques d’autoconsum són més rendibles que les de bateria i permeten estalviar diners a les famílies.
Carregar patinets elèctrics
El proper curs tornaran a portar a terme aquest projecte amb plaques fotovoltaiques i les deixaran instal·lades a la teulada de l’institut per generar energia perquè els alumnes del centre educatiu torrenc carreguin els seus patinets elèctrics. Aquest curs no ho han pogut portar a terme, ja que els alumnes no podem fer aquesta instal·lació.
Fa 24 anys, des del segon any d’activitat, que a l’Institut Ramon de la Torre ofereix Plans de Transició al Treball (PTT), en els quals s’emmarquen els PFI. Estan dirigits a joves de 16 a 21 anys que no han acabat l’ESO perquè puguin incorporar-se al mercat laboral, cursar un cicle formatiu de grau mitjà o fins i tot arribar a la universitat, tal com explica Planas que han aconseguit alguns de les desenes d’alumnes que ha tingut en aquestes més de dues dècades.
La tutora apunta que el fet de tenir només una desena d’alumnes enlloc de quinze, com altres cursos, permet una atenció més individualitzada i personalitzada. Es tracta d’uns ensenyaments molt masculinitzats, però Planas recorda que en la primera edició del curs van tenir dues noies i més endavant, una altra. Enguany tots són nois.
Un precedent fa una dècada
Planas recorda que, ja fa una dècada, a l’Institut Ramon de la Torre ja es va fer una primera activitat amb energia solar, quan un dels especialistes que impartien algunes classes en un PTT, l’instal·lador Fran Ballesté, va construir amb els seus alumnes una placa solar totalment amb material reciclat per escalfar aigua. El nou projecte ha estat més ambiciós.
Foto: Els alumnes amb els professors i la directora del centre i, a baix, el professor Jero López i alguns alumnes engegant les plaques solars des de l’aula. / TDB